Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

AaB har ikke opfyldt egen målsætning i flere år

Bruno Japp

lørdag 16. juni 2018 kl. 21:12

AaB har i flere år ikke været i stand til at opfylde målsætningen om et nulresultat i regnskabsår uden spillersalg eller europæiske kampe.

AaB skuffede sportsligt i superligasæsonen 2017/18, hvor man kun lige akkurat formåede at komme blandt de seks klubber, som skulle spille om mesterskabet. Det viste sig da også hurtigt, at holdet med kun 10 sejre i 36 kampe ikke havde noget at gøre i et mesterskabsslutspil. AaB sluttede sæsonen med 40 point færre end mesterholdet FC Midtjylland og 13 point færre end FC København på den fjerdeplads, som kunne have givet klubben en plads i Europa League.

Også på den økonomiske side skuffede AaB. Ganske vist leverede man et overskud på bundlinjen, men det skyldtes udelukkende salg af spillere i løbet af året. Resultatet før transferaktiviteter endte med et minus på 24 mio. kr.

Underskuddet fortsætter i 2018, hvor AaB i en periodemeddelelse for 1. kvartal oplyser, at man har realiseret et underskud på 6,5 mio. kr. i kvartalet og forventer et underskud i niveauet 18-28 mio. kr. for hele 2018. Det er i strid med AaB’s erklærede målsætning om et nulresultat med en Top 6 placering uden transfer- eller europæiske indtægter.

Målsætningen har længe været en illusion
Men hvis man ser nærmere på de seneste års sportslige og økonomiske resultater har den målsætning længe været en illusion. Med en enkelt ottendeplads i 2016/17 som undtagelse har AaB de seneste fem år opfyldt den sportslige målsætning med et mesterskab og tre femtepladser. Men den økonomiske målsætning er ikke blevet opfyldt.

AaB’s resultat før transferaktiviteter har været negativt i tre af de seneste fem sæsoner, og overskuddet før transferaktiviteter i 2014 på 36,5 mio. kr. kom i et år, hvor Champions League Play-off og Europa League gruppespil var den primære årsag til, at omsætningen blev løftet med 55,7 mio. kr.

Målsætningen om en økonomi i balance uden en topplacering har man altså ikke været i stand til at opfylde. I stedet har man år efter år erklæret resultatet for tilfredsstillende efter at have dækket millionunderskud på driften med spillersalg. Det oplyses i årsregnskabet 2017, at det også i 2018 er planen at ”aktivt søge at nedbringe de forventede underskud via spillersalg”.

I praksis er det altså ikke lykkedes AaB at etablere en levedygtig forretning uden ekstraindtægter fra spillersalg eller europæiske kampe. Måske var det en medvirkende årsag til fyringen af selskabets adm. direktør tidligere på året. Efterfølgende fik man også en ny formand, som startede med at erklære, at økonomisk balance ved en placering i Top 6 kun er en økonomisk målsætning, og at man har større sportlige ambitioner .

Hvordan man kan opfylde en sportslig målsætninger om at spille med om medaljer og spille europæisk fodbold hvert tredje-femte år, samtidig med at man baserer sin økonomi på et løbende salg af de bedste spillere, er et spørgsmål, som de børsnoterede danske fodboldklubber har stillet sig selv i flere årtier. Ingen har endnu fundet svaret. Det har man heller ikke i AaB, og selvom man nu vil forsøge at øge indtægterne fra sponsorer og afvikling af kampe, så forventer man i årene 2019-2020 fortsat tocifrede millionunderskud, som skal dækkes af spillersalg eller europæisk deltagelse. Desværre passer disse to værktøjer meget dårligt sammen, så de nærmeste udsigter for AaB’s kommende år er valget mellem pest eller kolera:

Enten gambler man, og accepterer meget store underskud i et håb om at opnå en sportslig placering, som efterfølgende kan skabe store indtægter. Eller også fortsætter man med at dække de tocifrede millionunderskud ved at sælge de bedste spillere, og så er det næppe realistisk at tro holdet samtidig kan spille med om medaljerne.

Det ser ud til, at man vælger løsning nr. 2, og det kan give problemer på de indre linjer. AaB oplevede i april, at klubbens supportere havde fået nok efter ” en af de ringeste præstationer fra et AaB-hold i nyere tid ” og protesterede på AaB’s anlæg.

AaB’s aktiekurs er faldet 13% siden vores seneste analyse af selskabet i AktieUgebrevet 11/2018, og aktien handles nu til en Kurs/Indre værdi på 0,50. Den lave værdiansættelse viser, at investorerne forventer en destruktion af værdier i AaB de kommende år. Eller sagt på mere almindeligt dansk, så tror investorerne ikke på, at AaB bliver en levedygtig forretning indenfor en overskuelig fremtid. Vi deler dette synspunkt og sætter ikke noget kursmål for aktien.

Børskurs på analysetidspunktet: 169,50 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): N/A

Læs tidligere analyser af AaB her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank