Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Sproganalyse: Optimismen siver ud af C25-topcheferne

Joachim Kattrup

fredag 13. september 2019 kl. 13:09

Optimismen siver ud af topcheferne i de største danske børsnoterede selskaber. For første gang siden 2015 holder samtlige C25-topchefer sig indenfor normen for sproglige optimisme-ytringer i deres årlige ”Letter from CEO” i regnskaberne. Det indikerer, at fremtiden synes usikker. Sprogligt set udtrykker topcheferne sig nu behersket og mere realistisk end i tidligere år, viser en business intelligence analyse af C25-chefernes årlige aktionærbreve.

Optimismen blandt topcheferne i landets største børsnoterede selskaber siver langsomt. Sprogtonen er renset for de tidligere års overoptimistiske udmeldinger. I sidste års analyse kunne vi konstatere, at topledernes overoptimisme havde toppet. I år er optimismen normaliseret. Ingen af topcheferne kommunikerer nu med store armbevægelser.

De seneste års meldinger om, at ”her går det vældig godt” er i år erstattet af et mere beskedent ”det er ikke så ringe endda.”

Sidste år konstaterede vi også, at topcheferne havde mere at fortælle om allerede opnåede resultater, end om de vækstmuligheder, de så fremadrettet. Det billede står endnu skarpere i år.

 

 

Normaliseringen af optimismen i årets aktionærbreve kan dels læses i forlængelse af den generelle globale recessionsfrygt, som flere makroanalytikere har advaret om. Det er, alt andet lige, for en topchef ofte anledningen til et mere afdæmpet sprog.

Og dels husker mange topchefer slutningen af 2018 for de største aktiefald i mere end to år. Det har muligvis sat en yderligere dæmper på de sproglige udskejelser i det årlige ”Letter from CEO,” der blev formuleret lige efter kursfaldene i begyndelsen af de nye år.

Desuden kan resultatet fra sproganalysen ses i sammenhæng med Økonomisk Ugebrevs tema tidligere på året om CEO-performance, hvor vi ratede topcheferne på aktieanalytikernes fortrukne målepunkt, ROIC – Return on invested capital.

I CEO-performance ratingen konstaterede vi bl.a., at de tre danske selskaber med højeste ROIC måtte notere tilbagegang. Én af dem var Novo Nordisk, hvis topchef i både 2015-, 2016- og i 2017-aktionærbrevet formulerede sig netop i en overoptimistisk sprogtone, der lå langt over normalintervallet for ledelsesberetninger. Det billede er altså nu vendt på hovedet, og Novo Nordisk´ aktuelle topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, placerer sig indenfor normalintervallet på sprogvariablen ’optimisme,’ der er et et af i alt fem målepunkter i analysen.

Imens ingen af C25-topcheferne overdriver optimisme-ytringerne er der omvendt ni selskaber, der i mere eller mindre grad underdriver optimismen i forhold til normalintervallet.

I sproganalytisk forstand betyder det, at sproget i aktionærbrevene fra Mærsk, FLSmidth, Lundbeck, Royal Unibrew, Tryg, Carlsberg, Pandora, ISS og Vestas ligger under middel i forhold til at pege på positive sammenhænge og værdifællesskaber mellem enten personer, grupper, koncepter eller begivenheder.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Konsulent til Dansk Sygeplejeråds forhandlingsafdeling og Sundhedskartellets sekretariat, tidsbegrænset stilling
Region Hovedstaden
Konsulent til at styrke den finansielle sektors bidrag til samfundets sikkerhed, kritiske infrastruktur og beredskab
Region Hovedstanden
Projektøkonom til EU-projekter på CBS
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank