Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Aftalerenter: Etårsrenten er den mest interessante

Økonomisk ugebrev

mandag 02. marts 2015 kl. 8:48

Uroen omkring den danske krone har gennem den seneste måned haft en markant effekt på aftalerenterne, som ganske naturligt har fået et nøk nedad. Det er sket i takt med Nationalbankens rentenedsættelser. Nu er de generelle forventninger, at presset opad på kronen er ved at klinge af, og at der ikke kommer flere rentenedsættelser fra Nationalbanken. De efterfølgende tilpasninger på aftalemarkedet viser, at hele mellemsegmentet er faldet til ro på et renteniveau på 1,00 procent for et halvt års binding og 1,15 procent for bindinger omkring et år og lidt længere. Men for de helt lange bindinger på aftalemarkedet er der sket et yderligere rentefald. For en måned siden var renten på bindinger fra omkring tre år og længere på 1,55 procent. De er nu faldet til 1,25 procent. Det betyder, at der kun er et rentespænd fra 1,00 procent og op til 1,25 procent for en binding på et halvt år og helt ud til de længste bindinger.

Dermed er rentekurven blevet ganske flad. ”Det, der i øjeblikket ser mest interessant ud, er bindinger på omkring et år til en rente på 1,15 procent. I forhold til den virkelighed, der er nu, er det ganske interessant, og nok til at sikre et positivt afkast efter skat og inflation,” siger direktør John Norden fra Mybanker.biz. Den meget beskedne merrente ved at gå længere ud ad kurven ser dermed ikke så attraktiv ud. Selve renteniveauet er stadig under pres nedad. ”Vi kan se, at der er færre pengeinstitutter, der byder på de niveauer, vi har nu,” siger John Norden. Også fra kundernes side er der tale om en faldende aktivitet. Men sammenholdes niveauet med det, der præger pengeinstitutterne generelt, så er det stadig pæne satser. F.eks. har FIH Bank for nylig annonceret, at den vil indføre negative indlånsrenter. Det gælder på deres dag til dag-konto, hvor renten hidtil har været nul, men fra 9. marts bliver på -0,5 procent.

Foreløbig har denne tendens til, at pengeinstitutter har negativ rente på kundernes indlånskonti, ikke bredt sig meget. Danske Bank har dog indført negative renter for nogle erhvervskunder, og også Jyske Bank har i den forløbne uge rumlet med tanker om, at det kan blive virkelighed. Det kræver tilretning af edb-systemer for at kunne håndtere det. Igennem lang tid har kunder måttet acceptere negative renter i forbindelse med låneomlægninger for f.eks. Realkredit Danmark, hvor kunden får negativ rente af deponeringer. Selvom det værste pres opad på kronen altså ser ud til at være taget af, handles statsobligationer ud til en løbetid på fem år stadig til en negativ effektiv rente. Netop statsobligationerne er et andet alternativ til aftaleindskud, men her med et markant dårligere resultat for kunden. Ser man f.eks. på en sammenligning af de toårige renter, er de på aftalemarkedet faldet 1,25 procent den seneste måned. Toårige statsobligationer handles til en negativ rente på omkring 0,50 procent, og dermed en samlet renteforskel på 1,75 procent. Forskellen bliver endnu større, når man korrigerer for handelsomkostninger på statsobligationerne.

Den femårige statsrente er også fortsat negativ – i øjeblikket med 0,07 procent. Denne rente er således den seneste måned først faldet yderligere, men har så rettet sig lidt igen, så den nu er lidt mindre negativ end for en måned siden. På aftalemarkedet har der de seneste dage ikke været eksempler på bud med så lang løbetid, og derfor er det uklart, om det ville være til at opnå mere end de 1,25 procent, der gælder for indskud med tre års binding. Men det er under alle omstændigheder markant bedre end statsobligationer, og denne situation har efterhånden været gældende i meget lang tid. På aftalemarkedet er det naturligvis afgørende, at kunden holder sig under de grænser, der er i indskydergarantiordningen.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank