Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Boganmeldelse: Amazons énmands ledelse

Hugo Gaarden

fredag 10. august 2018 kl. 19:59

Boganmeldelse: Amerikanske Amazon er historien om, hvordan en online-boghandler vil være ”butikken med alt.” Det er også titlen på en bog om Amazon og dens stifter og leder, Jeff Bezos, ”The Everything Store.” Men historien er også beretningen om, hvordan en virksomhed kan drives med næsten diktatorisk én-mands ledelse, nøjagtigt som Apple, der blev skabt af Steve Jobs, skriver journalist Hugo Gaarden i denne anmeldelse.

Selvfølgelig er det interessant, at en lille garagebutik i Seattle kunne blive til verdens største internetbaserede virksomhed, og at den bevæger sig langt udover boghandelen og nu også driver varesalg fra fysiske butikker.

Men det fascinerende ved Jeff Bezos – der udtales BAY-zos – er mandens ubøjelige idé og vilje: Amazon skal udvikles nøjagtigt, som han vil have det, uden svinkeærinder. Han rydder alle traditionelle ledelsesprincipper af vejen for at nå sit mål. Men uden dén tilgang til ledelse, ville der næppe være en Amazon- og en Apple-virksomhed. Ledelseskulturen bliver indgående tegnet op i bogen, der er skrevet af journalisten Brad Stone.

Bogen er spækfyldt med detaljer om Amazon, og som så mange andre amerikanske virksomhedsfortællinger kører den frem og tilbage i tidslinjen, så det er irriterende. Men det ændrer ikke ved, at læseren får en uvurderlig og tankevækkende indsigt i en enestående virksomhed og personlighed, der tilmed kan være med til at transformere medierne i den digitale tidsalder. Jeff Bezos købte nemlig i 2013 også den hæderkronede avis Washington Post for 250 millioner dollar.

Start på Wall Street
Jeff Bezos tilbragte sine første år på Wall Street i finansverdenen i en unikt firma, DESCO, som snarere havde ansat teknologinørder end finansfolk. Her lærte Bezos netop at bruge teknonørder for at udvikle sin internetvirksomhed. I dag er Amazon et af verdens stærkeste selskaber med en omsætning i 2017 på 178 milliarder dollar.

I de første ti år kæmpede Amazon konstant for at overleve, også under dot-com krisen. Men finanskrisen i 2008-09 gav Amazon et gigantisk løft, for virksomheden, der solgte bøger og tonsvis af andre produkter til de lavest mulige omkostninger, tonsede afsted, mens boghandlere og alle andre kæmpede for at klare sig gennem krisen.

Googles topmand, Eric Schmidt, har om Jeff Bezos sagt, at Amazon er historien om, hvordan en brilliant grundlægger presser en vision igennem. Styrken ved Bezos er, at han, som en teknisk kyndig grundlægger, kender hver en detalje i virksomheden og markedet, og at han tager hånd om alt. Han er problemløser og kræver, at al fokus skal være på kundernes behov.

Han har smadret små selvstændige boghandlere og hundreder af andre butikker, og det kunne resultere i et dårligt image. Men hans fokusering på at tilfredsstille kunderne betød, at han havde medvind. Derfor tages enhver kritik fra kunderne alvorligt, og han har lavet en stor liste over alt dét, som gør en virksomhed populær.

Visionær ledelse
Han er samtidig visionær. Han vil ikke acceptere, at folk siger nej til hans ideer, og han kan være brutal overfor sine medarbejdere, når de ikke kan svare på hans spørgsmål. Hvert år trækker han sig tilbage i et par uger for at tænke over fremtiden, og han har afskaffet PowerPoint-præ-sentationer, hvor al viden koges ned til bulletpoints. Nej, han kræver udførlige papirer, der gennemgår nye ideer. Han vil udnytte medarbejdernes hjerner og deres kritiske tænkning!

Jeff Bezos tror ikke på enkle forklaringer, men snarere på kaosteorier. Der er alt for mange tilfældigheder til, at alt kan sættes på enkle formler. Derfor skal en ledelse også turde lave eksperimenter, og han afskaffede meget af den koordination, som præger store komplekse virksomheder. Det er tidsspilde. I stedet har han lagt beslutningsmyndigheden ned til dem, der arbejder med problemerne og har dermed fjernet store mellemlederlag.

Og så vil han ikke acceptere, at Amazon bliver opfattet som ”bare” en handelsvirksomhed. Den skal være en internetvirksomhed, der skal udnytte hele spektret af muligheder. Derfor har Amazon bredt sig ind på alle mulige områder, også i konkurrence med Apple og Google og selvfølgelig Wallmart.
The Everything Store, Brad Stone, Corgi, 464 sider, 85 kr.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank