Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kun fem Superliga-klubber med overskud

Morten W. Langer

mandag 13. august 2018 kl. 15:12

De 14 danske superliga-klubber præsterede sidste år et samlet underskud på 21 mio. kr. Og hvis man trækker parkens overskud på 62 mio. kr. ud af regnestykket, er bundlinjen minus 83 mio. kr., viser Økonomisk Ugebrevs årlige regnskabsanalyse af økonomien i de danske superligaklubber.

Dansk superligafodbold er fortsat en dundrende underskudsforretning. Kun fem af de 14 klubber præsterede sidste år plus på bundlinjen, mens de øvrige ni altså kom ud med et minus. Grundlæggende viser resultaterne, at det fortsat er vanskeligt at skabe vedvarende overskud på bundlinjen i dansk professionel fodbold. Og de fleste af overskudsklubberne henter plusserne hjem ved spillersalg, som ikke nødvendigvis er en stabil årlig indtægt.

Det har derfor også afgørende betydning for den økonomiske overlevelse, at der står kapitalstærke rigmænd bag de enkelte klubber. Det er tilfældet for langt de fleste klubber i dag. Og de sidste overlever typisk på lokalpatriotisme fra lokale supportere, som den ene gang efter den anden kommer med nye penge.

Gode indtægter til FCK

Men der er altså undtagelser fra reglen om, at professionel fodbold er en stensikker underskudsforretning. At der var plus på bundlinjen i Parken, som ejer FCK, er ikke den store overraskelse. Gentagne deltagelser i europæiske turneringer med gode tv-indtægter, præmiepenge samt spillersalg har gjort fodbolden til en god forretning.

Og i de år, hvor der ikke er den slags ekstraindtægter, er fodboldforretningen begunstiget af et økonomisk sikkerhedsnet i form at stabile overskud fra Parkens kontortårne og Lalandia, som har udviklet sig til en ren guldgrube.

At der er andre klubber, der kan præstere overskud, er nok en større overraskelse. Sidste år var den næstbedste fodboldforretning AaB (Aalborg Boldspilklub), som kom ud af 2017 med et plus før skat på 13 mio. kr. Klubben, der er kontrolleret af en stribe private velhavere, har på selve driften givet minusser de seneste år på henholdsvis 24 og 6 mio. kr.

Kun indtægter fra spillersalg sidste år på 37 mio. kr., og året før på 13 mio. kr., har reddet bundlinjen. Klubben forventer et nyt driftsunderskud på 18-28 mio. kr. i år, men hensigten er at forsøge at lukke hullet med nye spillersalg. Efter et økonomisk meget stærkt 2014, hvor overskuddet blev 42 mio. kr., havde klubben ved udgangen af 2017 stadig 65 mio. kr. i den likvide kasse. Så selv uden indtægter fra spillersalg, er der kroner i kassen til at dække to års driftsunderskud.

En tredje klub med plus på bundlinjen sidste år er FC Nordsjælland, som kom ud af året med et overskud på 7 mio. kr. før skat. Klubben, som ejes af det UK-baserede selskab Right to Dream Ltd., har de seneste to år landet et plus på bundlinjen, henholdsvis 5 og 23 mio. kr. efter skat.

Klubben oplyser ikke særskilte regnskabstal for indtægter fra spillersalg. Men meget tyder på, at driften var gået i et stort minus uden to spillersalg.

Overskudsgivende små klubber

Fjerdestørste overskud sidste år kom Sønderjyske Fodbold med. Her blev det til et plus på 4,4 mio.kr. før skat. Klubben ejes af Fonden til fremme af Elitesport og Kultur i Sønderjylland. Den sønderjyske storklub er uden sammenligning danmarksmester i at balancere udgifter med indtægter på selve driften, og det har endda givet et stabilt plus før skat på 4 mio. kr. hvert af de seneste år, og også mindre overskud de foregående tre år.

Personaleomkostningerne var sidste år 27 mio. kr., mod 29 mio. kr. året før. De samlede lønomkostninger til personale, herunder spillere, var samlet set omkring eller under halvdelen af, hvad den er i større klubber som FC Nordsjælland og AaB.

Den sidste af de fem klubber med overskud på bundlinjen er også en mindre jysk klub. AC Horsens kom ud af 2017 med et resultat før skat på 1,3 mio. kr. Klubben, der kontrolleres af nogle få private velhavere, har de seneste tre regnskabsår, ligesom Sønderjyske, balanceret udgifter fint med indtægter. 2013 og 2014 blev nogle gevaldige økonomiske skæverter, med et samlet underskud på næsten 20 mio. kr. Siden da er indtægterne forøget betydeligt, og udgifterne er blevet holdt på stort set samme niveau omkring 40 mio. kr. Klubbens samlede personaleomkostninger var 21 mio. kr. sidste år, og altså endnu lavere end i Sønderjyske – og langt under halvdelen end i de store klubber.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank