Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Interview: Realkreditten strutter af sundhed

Morten W. Langer

søndag 19. august 2018 kl. 17:20

Den danske realkreditsektor har ikke haft det bedre siden før finanskrisen: Stabile høje priser, svagt konkurrenceprispres, faldende underdækning på udlån på grund af stigende ejendomspriser og kæmpe overskud. Læs interview med adm. direktør Carsten Nøddebo fra Danske Bank ejede Realkredit Danmark.

ØU: Stigende ejendomspriser over de seneste 3-4 år har betydet, at en stor andel af jeres udlån, som tidligere lå over belåningsgrænsen på 80/60 procent igen ligger på den rigtige side af lovens belåningsgrænse. For SDO betyder det, at kravet til jeres supplerende sikkerheder er faldet markant – fra 41 mia. kr. i 2014 til nu 20 mia. kr. Hvilken betydning har det for RD?

CN: ”Det har ikke umiddelbart betydning for vores kapitalforhold. Men det betyder, at vi ikke i samme omfang skal finansiere supplerende sikkerhed ved udstedelse af seniorgæld, som vi jo betaler renter på. Noget af den gamle gæld er udløbet, og noget har vi købt tilbage. Og så er renten i dag meget lavere end tidligere på grund af lavere risici og medvind fra ratingbureauerne. Så det har selvfølgelig påvirket vores bundlinje positivt.”

Hvad forventer I af LTV, altså Loan-to-value, fremover, hvor jeres risikorapport viser, at der i Hovedstaden efter prisstigningerne i gennemsnit er ganske stor friværdi op til de 80 procent?

”Vi forventer, at kravet til vores supplerende sikkerhed vil falde en smule yderligere de kommende år. Beregningen af SDO sikkerheder sker over en treårig periode, så alle de seneste års prisstigninger er endnu ikke fuldt ud afspejlet i tallene. Også fordi vi forventer generelt stigende boligpriser i Danmark, selvom der er lidt større usikkerhed om prisudviklingen i København.”

Af jeres regnskab fremgår, at kapitalbufferne er steget markant de seneste år, selvom I har betalt 3-4 mia. kr. i udbytte til Danske Bank hvert år. I oplyser, at I aktuelt har en overdækning på 22,7 mia. kr. i forhold til kapitalkravene. Teoretisk set er det vel penge, I kan udbetale i udbytte til Danske Bank?

”Teoretisk set ja. Men i den virkelige verden skal vi jo have en buffer ud over lovkravet til at imødegå en eventuel krise eller håndtere nogle tab. Aktuelt er vi blevet begunstiget med 3-4 mia. kr. ekstra på grund af udløb af en overgangsregel fra Basel I. Men den kapital bliver gradvist igen spist af indfasning af den nye kapitalbuffer. Og så er der endnu ikke endelig afklaring omkring Basel 4 reglerne, som jo skal indfases fra 2022 til 2027. I første omgang afventer man politisk muligvis en ny EU-kommission.”

I offentligheden har der være debat om høje og ret ens bidragssatser, og om der er reel priskonkurrence mellem institutterne. Hvad er jeres basisscenarie for udviklingen i bidragssatserne på 3-5 år sigt?

”Lige præcis det spørgsmål vil jeg ikke give et bud på. Blandt andet af konkurrencemæssige årsager. Vi har hverken kommunikeret noget om vores forventninger til bidragssatser i opadgående eller nedadgående retning.”

Hvad er mulighederne for at effektivisere og automatisere i realkreditsektoren. Det virker ikke som om, at man er kommet rigtig i gang med at udnytte muligheder med robotter og automatisering?

”Hvis du ser på udviklingen i vores administrationsomkostninger fra første halvår 2017 til første halvår 2018, så er de faktisk faldet (med fire procent, Red). Vi arbejder med omkostningseffektiviseringer, men de vil komme sådan drypvist. Man skal også medtage, at der de seneste år er kommet nye udgiftstyper, eksempelvis den nye fælles sektorfond. Det er et relativt stort beløb, og så er der den almindelige inflation- og lønudvikling. Men vi har vedholdende fokus på at gøre tingene mere effektivt. På den lidt længere bane venter vi at hente mere på digitalisering af processer, blandt andet lånesagsbehandling, hvor det også blive enklere og hurtigere for kunderne.”

Umiddelbart fremgår det af jeres Q2-regnskab, at jeres udestående obligationsudlån i kursværdi er steget ret markant. Hvordan har udlånsudviklingen været renset for kursændringer?

”I balancen er vores udlån dels steget på grund af stigende kurser, og dels fordi vi har haft en solid vækst i det samlede ny udlån. Vi har haft god succes med vores nye produkt, Flexlife, og det har været med til at trække udlånet frem. Vi oplyser ikke, hvordan vores markedsandel på nyudlån udvikler sig. Men jeg vil godt sige, at vi har været glade i en periode.”

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank