Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Medieanmeldelse: Mediedebat: … men har vi stadig banker?

Sten Thorup Kristensen

fredag 31. august 2018 kl. 19:06

Det er i disse måneder ti år siden, at den ene bank efter den anden viste sig at være så sårbar, at kun en statslig redningsplanke afværgede et totalt sammenbrud i den finansielle sektor. Jubilæet er en anledning til refleksion over, hvad chokket dengang har bevirket. Her er et bud: Vi har som samfund sikret os mod en ny megakrise, der udgår fra bankerne. Men det er på bekostning af, vi ikke længere har rigtige banker, der låner penge ud til almindelige mennesker og virksomheder. Det svarer til, at man havde bragt antal af trafikdræbte ned på nul, ved at forbyde privat bilkørsel.

Det er naturligvis skarpt skåret, men hør bare her, hvad Københavns Andelskasses bestyrelsesformand Morten Schwarz Nielsen udtalte til Børsen onsdag: ”Alle beslutninger, der skal tages i banken, skal være i bankens interesse, og ikke i ejernes.”

Han må se banken som en slags selvejende institution, der bare skal følge reglerne, og som ikke selvstændigt må beslutte noget mere væsentligt end farven på facaden og menuen i kantinen. Det er, kan man forstå, på avisens dækning af kritiske analyser af banken fra Finanstilsynets side, også tilsynets holdning. Noget af det, der er sket i Københavns Andelskasse, ser unægtelig skidt ud; som at bankens aktionærer tilsyneladende har haft adgang til fortrolige kundeoplysninger.

Det skal selvfølgelig medføre en konsekvens. Men det meste af det, Finanstilsynet kritiserer, ville i andre sammenhænge være almindelig sund fornuft i virksomhedsdrift; som når ejerne og deres netværk bidrager med forretningsudvikling i banken. Det går over i det absurde, når Finanstilsynet i en globaliseret tidsalder også har indvendinger imod, at banken har en stor andel udenlandske indlånere.

Morten Schwartz Nielsens udtalelse skal ses i lyset af, at nuværende og tidligere storaktionærer i andelskassen tydeligvis har slået sig i tøjret i forhold til de stramme regler, der er kommet til efter finanskrisen. I de større banker accepterer ejere og ledelser derimod sagtmodigt alle de nye regler. Forklaringen finder man i en kronik, FinansDanmarks direktør Ulrik Nødgaard havde i Weekendavisen i sidste uge. Her hæfter han sig ved, at selv om bankerne igen tjener mange penge, er der jo ikke tale om andet, end at man er tilbage på indtjeningsniveauet fra før finanskrisen.

Som om det var noget godt benchmark for, hvad bankerne tjente i netop disse år, som man i bakspejlet måtte konstatere var præget af uforsvarlig bankdrift. Det korte af det lange er, at nu har man et system, hvor bankerne er bundet på hænder og fødder i henseende til, hvor meget risiko de må løbe, og dermed hvor meget de kan hjælpe borgere og virksomheder. Men hvor de til gengæld uantastet får lov at skumme fløden ved salg af sine ydelser.

Modellen er hæmmende for vækst og udvikling, og den er dyr for danskerne. Hvordan man end vender og drejer det, tjener en rigtig bank sine penge på at løbe risici, herunder sådanne, der i værste fald kan koste den livet. Så hvor der bestemt var noget at rette op på, når halvdelen af bankerne simultant var på vej ud over kanten, er det også noget galt, hvis man aldrig tillader en konkurs i banksektoren. En bank, der ikke kan gå konkurs, er ikke en bank.

Mediedebat 2: Samtidig, i pensionssektoren: Store økonomiske kriser er pr. definition uventede. Når man bliver opmærksom på, at der er et problem, er det for sent at gøre noget ved det. Således ved vi heller ikke meget om den næste krise, end at der kun er en forsvindende lille risiko for, at den kommer fra banksektoren. Hvor den så vil komme fra, må vi vente at se. Men et gæt kunne være pensionsselskaber, der i de seneste år har gjort, hvad de kunne, for at købe aktiver, der giver et afkast i en tid med negative renter. Det skulle være mærkelig, hvis alle har været dygtige nok til forstå sammenhængen mellem afkast og risiko, og er skæverterne tilstrækkeligt mange, har vi balladen.

Skæverterne kan antage mange former. Finans.dk har prisværdigt afdækket, hvordan pensionsmægleren Söderberg & Partners har rådet pensionsselskaber til at købe anparter i en fond, som Söderberg & Partners selv har udbudt, og hvor pensionsopsparerne angiveligt kommer til at betale tårnhøje gebyrer. Fonden hedder for øvrigt Tryghed 75. Man mindes jo de glade dage i 00’erne, hvor kreditter uden pantdækning blev solgt under labelen ”subprime”, altså mindre gode end fortrinlige. Måske skulle politikere og Finanstilsynet glemme bankerne et kort øjeblik, og i stedet se nærmere på pensionssektoren.

STK

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank