Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Aktiebilledet radikalt forandret. Men vi ser ikke et krak – lige nu

Morten W. Langer

lørdag 25. juli 2020 kl. 13:31

Langers Skarpe Aktietips: I den forgangne aktieuge skete der et markant brud med det ellers fastlåste aktiebillede de seneste måneder:  For første gang var der massiv gevinsthjemtagning i de store amerikanske Bigtech-aktier, samt Tesla. Og så fik de europæiske health care aktier også store stryg. Mens eksempelvis bankaktierne klarede sig godt. Vi gennemgår i det følgende, hvordan vi mener man skal tolke disse signaler, samt vores syn på de andre risikosignaler, vi følger.

Tilmeld uforpligtende 3 uger gratis på ØU Formue her og få direkte dgang til artiklen.

Vores konklusion på de nye signaler er først og fremmest, at vi ikke ser et nyt stort aktiekrak på den korte bane. Flere af de centrale risikoindikatorer, vi følger, viser ikke nogen alvor drejning mod et generelt aktiemarkedskrak. Blandt andet viser risikoindikatoren for europæiske erhvervsobligationer, iTraxx Crossover, ikke nogen nævneværdig forringelse. Det afspejler fortsat meget stor risikovillighed hos de professionelle investorer.

Det betyder ikke, at der ikke kan komme en korrektion, som fører aktiemarkedet 5-10 procent ned. En sådan korrektion ville faktisk være sundt for markedet nu, da der stort set ikke har været nogen bremseklodser på de seneste måneder.

I slutningen af den forgangne uge så vi tegningen til starten på en sådan korrektion. Men de vigende aktiekurser ramte meget selektivt nogle få ellers meget stærke sektorer, nemlig health care/ biotech (se graf) og teknologi (se graf).

Logikken i denne gevinsthjemtagning er meget oplagt, nemlig at aktierne i begge sektorer er ekstremt højt værdisat, og især i amerikansk bigtech er værdiansættelserne astronomisk høje. Det samme er healthcare aktierne, som efter den store nedtur i februar-marts, allerede er steget til årets højeste aktiekurser. Det stærke comeback er langt hen ad vejen ok, da især healthcare selskaberne har vist sig at køre gennem coronakrisen helt uden indtjeningsmæssige skrammer. Men selv de bedste aktier kan blive for dyre.

Der er nu to spændende spørgsmål at besvare: For det første – hvor dyb bliver den negative korrektion, der nu lægges op til. Da den tilsyneladende ikke er drevet af fundamentale forhold, er det meget vanskeligt at give et klart svar. Skal vi alligevel give et bud, er vores forventning at gevinsthjemtagningen kan fortsætte i de dyreste teknologiselskaber.

Vi er mere i tvivl med de solide health care selskab, som jo ellers ses som en sikker havn. Yderligere kursfald i de stærke healthcare navne, skal nok mere anvendes til supplerende opkøb, eksempelvis i Chemometec, ALKabello, Novo Nordisk og tilsvarende.

For det andet kan man ikke udelukke, at en dybere negativ korrektion nu kan trække det brede aktiemarked med ned. Men det er ikke tegningen lige nu: I første omgang har eksempelvis europæiske og amerikanske bankaktier klaret sig fint og flot. Banker ses ellers som de mest høj risiko og cykliske papirer, men investorerne ser tilsyneladende ikke en ny alvorlig konjunkturnedgang foran os, nok snarere tværtimod.

Analytikerne ser fortsat solid fremgang for både banker og industriselskaber i årets sidste kvartaler og hen over næste år. Så hvis der ikke kommer en nye ødelæggende corona-smittebølger, virke det som et sandsynligt scenarie, og så vil både bank- og industriaktierne outperforme ikke mindst teknologi og healthcare aktierne. Eksempelvis tror vi nu på Danske Bank som en langsigtet case, efter det seneste overraskende solide regnskab.

Vi skal naturligvis ikke undlade at gentage vores tidligere advarsler, at det hele kan gå galt på grund af centralbankernes massive stimulanser. Den rigelige likviditet har skabt prisbobler i de fleste finansielle aktier, alt fra aktier, obligationer, erhvervsobligationer, osv.

Og det kan meget vel ende galt på et tidspunkt, eksempelvis hvis finansmarkederne mister tilliden til centralbankerne, politikerne, det eskalerende gældsbjerg og – altså i sidste ende vores pengesystem. Det er på ingen måde et skræmmescenarie, men realistisk. At der er mange finansielle aktører, som tænker i samme retning, afspejles i de fortsatte stigninger i guldpriserne. Det er et alvorligt advarselssignal.

Og så kan man også filosofere lidt over denne kloge reflektion fra en amerikansk analytiker: when the only reason to be bearish is, there is no reason to be bearish” that’s when you sell

 

Lige nu ser det ud til at toget fortsætter med at buldre derud ad, men vi skal først lige over nogle bump, i næste uge, eller de kommende uger. Derefter ser vi fortsatte stigninger på aktiemarkedet. Men vi holder naturligvis fortsat et skarp øje med de andre risikosignaler, og om der er forværringer der.

 

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank