Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

186 siders høringssvar afslører dyb splittelse i pensionssektoren: De stores kamp mod de små

Morten W. Langer

mandag 24. marts 2025 kl. 14:37

Bo Normann Rasmussen - AP Pension

Bringes også i ØU Finans på søndag

Praksis omkring hvordan de enkelte pensionsselskaber anvender rabatter på kundernes investeringsomkostninger splitter branchen. Rabatterne, der i høj grad anvendes til at tiltrække nye kunder, opfattes som de mellemstore selskaber som diskrimination og urimelig forskelsbehandling af kunderne. De store ser praksis som helt almindelige konkurrencevilkår. Tilsynet skal nu til at afgøre striden. Men det er de store selskabers kamp mod små, viser høringssvar til Finanstilsynet. Fagredaktør Carsten Vitoft har læst de 168 siders høringssvar

 

De store pensionsselskaber, PFA, Danica og Velliv, står stejlt overfor mindre aktører som AP Pension, Sampension og Nordea Pension i det aktuelle spørgsmål om, hvornår og hvor pensionsselskaberne må give rabatter til deres kunder.

Det viser branchens høringssvar til Finanstilsynet, som Økonomisk Ugebrev har gennemgået. Som beskrevet i ØU fik Finanstilsynet til opgave, på foranledning af ministeren og Ældre sagen, at undersøge praksis bag rabatter på investeringsomkostningen.

PFA, Danica og Velliv erkender i høringssvarene, at der bliver givet individuelle rabatter, mens AP Pension, Sampension og Nordea Pension i deres svar angiver at disse omkostninger til investering i det store hele er ens for alle kunder. Erhvervsaktive som pensionister, unge som ældre eller nye som gamle kunder.

”Sammenfattende gælder, at PFA’s anvendelse af rabatter på formueforvaltning til pensionskunder sker på et god skik sagligt grundlag,” lyder det fra PFA, der også skriver, at det er alle PFA’s kunder, der nyder godt af stordriftsfordelene.

Også Velliv fortæller om omfattende rabatter på formueforvaltning på firmaordninger i forhold til størrelsen af pensionsordningen og at rabatterne gives i form af et tilskud fra egenkapitalen. Fra Danica lyder det nogenlunde samstemmende:

”Danica har fastsat klare rammer og regler for fastsættelsen af prisen for formueforvaltning for kunderne i Danica. I den forbindelse er det vores klare vurdering, at eventuelle prisforskelle i samme markedsrenteprodukt er objektive og sagligt begrundede, og at alle kundegrupper behandles redeligt og loyalt,” skriver Danica til tilsynet.

Med andre ord siger de store pensionsselskaber altså, at rabatterne er en fordel for alle kunder, og alle får gavn af tilbuddene. Men de skriver også, at nogle kunder får større rabatter end andre firmakunder, når de bidrager mere til fællesskabet. Eller på almindeligt dansk store kunder får store rabatter, små kunder får små rabatter.

Det store spørgsmål er derfor nu, om der så er sket omfordeling, og hvis Finanstilsynet når frem til den konklusion, hvad tilsynet så vil gøre ved det både bagud og fremadrettet.

 

En sag for AP Pension

Rabatterne har udmøntet sig i store sværdslag mellem pensionsselskaberne, når en firmapension skifter pensionsleverandør. Hvis AP Pension eksempelvis vinder en firmakunde fra Velliv, er der eksempler på, at der bagefter tilbydes store rabatter, hvis de ansatte alligevel vil beholde den allerede opsparede pension i Velliv. Altså flyttes kun de nye indbetalinger over til AP Pension i disse tilfælde. Det synes AP Pension selvfølgelig ikke er sjovt.

Her kan de største pensionsselskaber pga. stordrift give større rabatter end de små – heraf de forskellige standpunkter i branchen. Oven i det er aldersdiskrimination også blevet en del af problemet, da pensionister i nogle tilfælde ikke får adgang til eller mister disse rabatter, når de går på pension.

 

De små, og særligt AP Pension siger, at det er forskelsbehandling af kunderne, når nogle får adgang til større rabatter på deres pension end andre og at alene dette vil give nogen kunder større pensioner end andre.

”Det er AP Pensions vurdering, at hvis der gives rabatter inden for opsparings- og forsikringsmiljøet skal det anmeldes, og det skal være rimeligt for den enkelte og ikke give anledning til systematisk forskelsbehandling,” lyder det skarpe svar fra AP Pension.

AP Pension har dog tidligere erkendt selv at give disse rabatter for at kunne være konkurrencedygtige. Sampension synes også at stå på denne side, men er ikke helt så afhængig af denne vækst som AP Pension, og Sampension afviser helt at gøre forskel på kunderne.

”I Sampension betaler alle kunder samme priser for formueforvaltning i markedsrenteprodukter, og der gives ikke rabatter på prisen for formueforvaltning,” lyder det i svaret fra Sampension til Finanstilsynet.

De samlede svar fra branchens til tilsynet fylder 168 sider – heraf står svaret fra AP Pension alene for de 125 sider, og det viser, hvor meget sagen betyder for deres fremtid på markedet. Af deres lange svar fremgår det samtidig, at AP Pension allerede i 2019 har at få Finanstilsynet til at gribe ind, men det blev dengang blev afvist af tilsynets daværende direktør Jesper Berg.

 

 

 

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank