Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

2019 et fantastisk godt år for dansk venturebranche

Morten W. Langer

mandag 12. oktober 2020 kl. 15:00

Tema om de danske venturefonde: 2019 blev et historisk godt år for den danske venturebranche, med et samlet overskud 1,24 mia. kr. mod 182 mio. kr. forrige år.  Efter en lang lidelseshistorie for branchen over det seneste tiår er de fleste venturefonde nu overskudsgivende. Kun 4 af de 21 undersøgte fonde gav underskud sidste år, med Sunstone Technology Ventures Fund I K/S som bundskraberen.

Mens de seneste års moderat gode resultater for den samlede danske venturebranche har været trukket af meget flotte resultater i nogle enkelte fonde, er der kun kommet langt større bredde i fondenes præstationer. 

Blandt de store positive overraskelser var sidste år Sunstone Life Science Ventures Fund I K/S, etableret i 2007, der gav et overskud på 356 mio. kr., mod svage resultater de foregående to år.

Også Novo Venture I præsterede sidste år markant bedre end de to foregående år, med et overskud på 256 mio. kr., mod minus 22 mio. kr. forrige år. Endelig var der stærk fremgang for Heartcore Capital Fund III K/S, der også de foregående år har fremlagt moderate resultater og endda underskud i 2017, efter etableringen i 2016.

Stærke performere
Flere fonde har også gennem de seneste år været stabile stærke performere med solide overskud. Til denne gruppe hører Heartcore Capital Fund II K/S, etableret i 2011. Fonden kom ud af 2019 med et overskud på 287 mio. kr. og den har over de seneste tre år leveret et samlet overskud på ca. 650 mio. kr.

Af overskuddet sidste år kom ca. to tredjedele fra salg af porteføljeselskaber, og fonden ejer bl.a. porteføljeselskabet Blast, der er turneringsforretningen efter spin off af First North-selskabet Astralis, der dyrker esport med flere hold i internationale turneringer. Blast, som ejes sammen med bl.a. Vækstfonden, gav sidste år et underskud på 88 mio. kr., baseret på 66 mio. kr. i omsætning og 106 mio. kr. i udviklings- og markedsføringsomkostninger.

Om effekter af corona oplyses det i Blasts regnskab, at “in May 2020, the Company raised 12.5mEUR in a new funding to further accelerate the growth and expansion of the BLAST brand in 2020. The coronavirus outbreak has occurred after the balance sheet date and is challenging for various industries, including the esports industry.

However, as esports is digital by design it has the potential to offset some of the negative impact as BLAST continue to deliver great entertainment by moving to online competitions and thereby creating new business opportunities. We look forward to welcoming our audience back to our live events when possible and safe.”

Diagnose pr. distance
Fonden ejer også en anden international rejseguide onlineportal, rettet mod lokale ture og oplevelser. Men porteføljeselskabet GetYourGuide kan stå midt i et meget vanskeligt 2020, efter at den internationale rejseaktivitet er skruet meget ned på grund af corona.

I regnskabet oplyses det, at 2019 var et meget stærkt år, og selskabet formåede at rejse 500 mio. dollars fra en stribe internationale investorer.

Fonden har også investeret i flere corona-resistente selskaber, bl.a. det københavnerbaserede selskab Corti, der ved hjælp af kunstig intelligens afkoder lægelige interviews og nødopkald med henblik på at analysere samtalen i realtime.

Gennem machine learning skal det hjælpe sundhedspersonale og læger med hurtigt at forstå og diagnosticere syge, med henblik på en hurtig reaktion. Selskabet må antages at kunne få yderligere vind i sejlene med den aktuelle situation omkring sundhedssituationen og øget behov for at kunne diagnosticere på fjerndistance.

Generelt er fondens porteføljeselskaber værdisat ud fra, hvad eksterne investorer senest har indskudt nye penge til i selskaberne, hvilket giver en relativt høj troværdighed omkring værdiansættelserne. Men det kan altså også betyde lavere værdiansættelser i år for de porteføljeselskaber, der har måttet hente ny kapital til lavere værdiansættelser end tidligere.   

Også den skandaleomsuste fond Nordic Eye, med Lars Tvede og Peter Warnøe i spidsen, kom ud af det tredje leveår med et flot resultat på 138 mio. kr. og med et samlet plus på tre år på 370 mio. kr. Sidste år bestod overskuddet af opskrivninger af porteføljeselskaber, hvor der tidligere år også er blev solgt fra med betydelige gevinster.

Resultaterne i Nordic Eye er – i hvert fald på papiret – indtil videre så overbevisende, at det godt kan være, at nye og gamle investorer lader gevinsterne bestemme deres lyst til at smide flere penge i fonden. Ikke mindst efter Lars Tvede og Peter Warnøe angiveligt har røget en freds­pipe og indgået forlig om de mange tvister.

Selskabet har tidligere udmeldt store ambitioner om også at ville tiltrække institutionelle investorer. Ifølge regnskabet blev der sidste år indskudt yderligere ca. 80 mio. kr. i selskabet, og det dobbelte året før.

I en kortfattet ledelsesberetning oplyses det, at ”Nordic Eye forventer ikke nye investeringer i 2020, men vil foretage nødvendige follow-up investeringer i eksisterende selskaber (…) Udbruddet og spredningen af COVID-19 primo 2020 forventes at påvirke de individuelle investeringer både positivt og negativt, alt efter hvilke markeder de opererer i, og hvor længe pandemien varer (…) Nordic Eye Management følger de underliggende investeringer tæt, og COVID-19 vurderes på både kort og langt sigt at have en samlet positiv effekt på værdiansættelsen af porteføljen Nordic Eye.”

Årets store taber er Sunstone Technology Ventures Fund I K/S, etableret i 2007, og altså lige op til finanskrisen. Fonden kom ud af 2019 med et underskud på 125 mio. kr., efter ca. nul sidste år og et plus på 106 mio. kr. forrige år. Fonden blev i sin tid etableret af Vækstfonden, og den havde på sit højeste 14 porteføljeselskaber, hvoraf der nu er to tilbage.

Asetek A/S er hjemmehørende i Aalborg, og det leverer “liquid cooling solutions to OEM and do-it-yourself customers within high-end gaming and workstations as well as datacenters.” Selskabet er noteret på Nasdaq Oslo, hvor børskursen sidste år dykkede ca. 25 pct., men i år er børsværdien næsten tredoblet til 2,1 mia. norske kroner. Sunstones ejerandel er op mod 10 pct., så den potentielle gevinst er ca. 100 mio. kr.

Det andet selskab er FlatFrog Laboratories AB, hjemhørende i Lund med kontorer i Taipei, Taiwan og Californien. Selskabet udvikler “multi-touch systems and sub-systems targeting the multi-billion-dollar market for touchbased interactivity.

The company continued its development of the multi-touch performance technology for large displays for education, digital signage and corporate collaboration segments and has proven to have excellent capabilities scaling the production.” Selskabet kom ud af 2019 med en omsætning på 256 mio. svenske kroner og et nulresultat.

Ved udgangen af 2019 var der 143 mio. kr. tilbage i egenkapital af det oprindelige indskud på 607 mio. kr. Altså svarende til et tab på 464 mio. kr. og antagelig mere end det dobbelte, hvis man indregner en alternativ rimelig forrentning af kapitalen i 13 år. Fonden er fortsat 100 pct. ejet af Vækstfonden, og Sunstone har altså været på en ren oprydningsmission for Vækstfonden.

MWL

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank