Finans

2019 et fantastisk godt år for dansk venturebranche

Morten W. Langer

mandag 12. oktober 2020 kl. 15:00

Tema om de danske venturefonde: 2019 blev et historisk godt år for den danske venturebranche, med et samlet overskud 1,24 mia. kr. mod 182 mio. kr. forrige år.  Efter en lang lidelseshistorie for branchen over det seneste tiår er de fleste venturefonde nu overskudsgivende. Kun 4 af de 21 undersøgte fonde gav underskud sidste år, med Sunstone Technology Ventures Fund I K/S som bundskraberen.

Mens de seneste års moderat gode resultater for den samlede danske venturebranche har været trukket af meget flotte resultater i nogle enkelte fonde, er der kun kommet langt større bredde i fondenes præstationer. 

Blandt de store positive overraskelser var sidste år Sunstone Life Science Ventures Fund I K/S, etableret i 2007, der gav et overskud på 356 mio. kr., mod svage resultater de foregående to år.

Også Novo Venture I præsterede sidste år markant bedre end de to foregående år, med et overskud på 256 mio. kr., mod minus 22 mio. kr. forrige år. Endelig var der stærk fremgang for Heartcore Capital Fund III K/S, der også de foregående år har fremlagt moderate resultater og endda underskud i 2017, efter etableringen i 2016.

Stærke performere
Flere fonde har også gennem de seneste år været stabile stærke performere med solide overskud. Til denne gruppe hører Heartcore Capital Fund II K/S, etableret i 2011. Fonden kom ud af 2019 med et overskud på 287 mio. kr. og den har over de seneste tre år leveret et samlet overskud på ca. 650 mio. kr.

Af overskuddet sidste år kom ca. to tredjedele fra salg af porteføljeselskaber, og fonden ejer bl.a. porteføljeselskabet Blast, der er turneringsforretningen efter spin off af First North-selskabet Astralis, der dyrker esport med flere hold i internationale turneringer. Blast, som ejes sammen med bl.a. Vækstfonden, gav sidste år et underskud på 88 mio. kr., baseret på 66 mio. kr. i omsætning og 106 mio. kr. i udviklings- og markedsføringsomkostninger.

Om effekter af corona oplyses det i Blasts regnskab, at “in May 2020, the Company raised 12.5mEUR in a new funding to further accelerate the growth and expansion of the BLAST brand in 2020. The coronavirus outbreak has occurred after the balance sheet date and is challenging for various industries, including the esports industry.

However, as esports is digital by design it has the potential to offset some of the negative impact as BLAST continue to deliver great entertainment by moving to online competitions and thereby creating new business opportunities. We look forward to welcoming our audience back to our live events when possible and safe.”

Diagnose pr. distance
Fonden ejer også en anden international rejseguide onlineportal, rettet mod lokale ture og oplevelser. Men porteføljeselskabet GetYourGuide kan stå midt i et meget vanskeligt 2020, efter at den internationale rejseaktivitet er skruet meget ned på grund af corona.

I regnskabet oplyses det, at 2019 var et meget stærkt år, og selskabet formåede at rejse 500 mio. dollars fra en stribe internationale investorer.

Fonden har også investeret i flere corona-resistente selskaber, bl.a. det københavnerbaserede selskab Corti, der ved hjælp af kunstig intelligens afkoder lægelige interviews og nødopkald med henblik på at analysere samtalen i realtime.

Gennem machine learning skal det hjælpe sundhedspersonale og læger med hurtigt at forstå og diagnosticere syge, med henblik på en hurtig reaktion. Selskabet må antages at kunne få yderligere vind i sejlene med den aktuelle situation omkring sundhedssituationen og øget behov for at kunne diagnosticere på fjerndistance.

Generelt er fondens porteføljeselskaber værdisat ud fra, hvad eksterne investorer senest har indskudt nye penge til i selskaberne, hvilket giver en relativt høj troværdighed omkring værdiansættelserne. Men det kan altså også betyde lavere værdiansættelser i år for de porteføljeselskaber, der har måttet hente ny kapital til lavere værdiansættelser end tidligere.   

Også den skandaleomsuste fond Nordic Eye, med Lars Tvede og Peter Warnøe i spidsen, kom ud af det tredje leveår med et flot resultat på 138 mio. kr. og med et samlet plus på tre år på 370 mio. kr. Sidste år bestod overskuddet af opskrivninger af porteføljeselskaber, hvor der tidligere år også er blev solgt fra med betydelige gevinster.

Resultaterne i Nordic Eye er – i hvert fald på papiret – indtil videre så overbevisende, at det godt kan være, at nye og gamle investorer lader gevinsterne bestemme deres lyst til at smide flere penge i fonden. Ikke mindst efter Lars Tvede og Peter Warnøe angiveligt har røget en freds­pipe og indgået forlig om de mange tvister.

Selskabet har tidligere udmeldt store ambitioner om også at ville tiltrække institutionelle investorer. Ifølge regnskabet blev der sidste år indskudt yderligere ca. 80 mio. kr. i selskabet, og det dobbelte året før.

I en kortfattet ledelsesberetning oplyses det, at ”Nordic Eye forventer ikke nye investeringer i 2020, men vil foretage nødvendige follow-up investeringer i eksisterende selskaber (…) Udbruddet og spredningen af COVID-19 primo 2020 forventes at påvirke de individuelle investeringer både positivt og negativt, alt efter hvilke markeder de opererer i, og hvor længe pandemien varer (…) Nordic Eye Management følger de underliggende investeringer tæt, og COVID-19 vurderes på både kort og langt sigt at have en samlet positiv effekt på værdiansættelsen af porteføljen Nordic Eye.”

Årets store taber er Sunstone Technology Ventures Fund I K/S, etableret i 2007, og altså lige op til finanskrisen. Fonden kom ud af 2019 med et underskud på 125 mio. kr., efter ca. nul sidste år og et plus på 106 mio. kr. forrige år. Fonden blev i sin tid etableret af Vækstfonden, og den havde på sit højeste 14 porteføljeselskaber, hvoraf der nu er to tilbage.

Asetek A/S er hjemmehørende i Aalborg, og det leverer “liquid cooling solutions to OEM and do-it-yourself customers within high-end gaming and workstations as well as datacenters.” Selskabet er noteret på Nasdaq Oslo, hvor børskursen sidste år dykkede ca. 25 pct., men i år er børsværdien næsten tredoblet til 2,1 mia. norske kroner. Sunstones ejerandel er op mod 10 pct., så den potentielle gevinst er ca. 100 mio. kr.

Det andet selskab er FlatFrog Laboratories AB, hjemhørende i Lund med kontorer i Taipei, Taiwan og Californien. Selskabet udvikler “multi-touch systems and sub-systems targeting the multi-billion-dollar market for touchbased interactivity.

The company continued its development of the multi-touch performance technology for large displays for education, digital signage and corporate collaboration segments and has proven to have excellent capabilities scaling the production.” Selskabet kom ud af 2019 med en omsætning på 256 mio. svenske kroner og et nulresultat.

Ved udgangen af 2019 var der 143 mio. kr. tilbage i egenkapital af det oprindelige indskud på 607 mio. kr. Altså svarende til et tab på 464 mio. kr. og antagelig mere end det dobbelte, hvis man indregner en alternativ rimelig forrentning af kapitalen i 13 år. Fonden er fortsat 100 pct. ejet af Vækstfonden, og Sunstone har altså været på en ren oprydningsmission for Vækstfonden.

MWL

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

[postviewcount]

Formue

Langers Skarpe Aktiemarkederne robuste under overfladen, indtil videre

Torsdag i denne uge fik vi endnu en test af det vigtige pejlemærke i 3390-3400 for den styrende amerikanske S&P Future (svarende til S&P 500 indeks). Testen holdt, og…
Formue
Stoxx: Europæiske health care aktier fortsat under pres pgr af ventet Biden sejr
Formue
Stoxx: Europæiske bankaktier 3% oppe i dag, har givet købssignal
Formue
SAS: Europæiske flyselskab-aktier holder sig nogenlunde stabile, men ..
Formue
SAS emission fuldtegnet, obligationsejer får deres nye aktier i dag, fredag.
Formue
US: Stigning i obligationsrenten indikerer fortsat en gamechanger på finansmarkedet
Samfundsansvar
Ny database afslører investorers kontroversielle investeringer
Formue
IPO Watch: ØU lancerer Kvalitetstjek af nynoterede selskaber
Samfundsansvar
Her er de overbetalte topchefer i dansk erhvervsliv
Finans
Pensionssektor må tære på egenkapital for at opfylde garantier
Formue
ØU Trader: Porteføljen har afkast på 23,9% i 2020
Finans
Solar: Rekordafkast i 2020 blåstempler digital strategi
Finans
Gensidige anklager om fusk mellem Waturus CEO og ex-CFO
Finans
Ledelser i Alpha og Qudos Insurance afsløret i millionfusk
Finans
Ny smittebølge: Halvdelen af EU’s SMV virksomheder er i konkursrisiko

Seneste nyt

Ledelse
Rob de Ridder ansat i 2015: ”Det skete på din vagt”
Finans
Myndighedsnyt: Tre fjerdedele af danskernes finansielle corona-tab..
Finans
Buyout-fonde præsterede solide resultater sidste år
Formue
Q2 webcast: Se DSV’ ledelse i Q&A med analytikere
Finans

Høj vækst i svensk industriproduktion

Økonomien i Sverige udvikler sig kraftigt. PMI-indekset for industrien steg i september med 55,3 point fra 53,8 i august. Indekset for nye ordrer steg særlig kraftigt til 59,2 point….

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Finans
Nordea: Næppe amerikansk finanspakke før valget
Finans
Finanshus: Gå efter traditionelle sektorer som forbrug og finans
Formue
Nu dør den sikre pensionsopsparing
Finans
Verdens centralbanker overvejer nye stimuli
Finans
DAX Future: Europæiske aktier kører sidelæns, med pil ned
Finans
S&P Future holder sig fortsat over vigtigt pejlemærke i 3300
Finans
Chancen for nye amerikanske stimuli svækker dollaren
Formue
Største amerikanske handelsunderskud i 14 år
Formue
Q2 webcast: Se FLS’ ledelse i Q&A med analytikere
Formue
Q2 webcast: Se Novozymes ledelse i Q&A med analytikere
Formue
SimCorp har samlet kræfter til næste skridt opad
Formue
Q2 webcast: Se Genmabs ledelse i Q&A med analytikere
Formue
Shorthandler øger position i FLSmidth fra 1,04% til 1,10%
Finans
Danske Bank med opdatering på handlen mellem Sydbank & Alm. Brand

Seneste nyt

Finans
ING tror, at Sverige klarer sig bedre gennem krisen
Finans
Finanshus: Høj sandsynlighed for ny stor US-stimulanspakke før valget

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Husk at indfrielse af konvertible obligationer kan medføre beskatning
EU-Kommissionen vil genoprette økonomien med en kapital­markeds­union
Fast ejendom i selskaber – fra 2023 og frem
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X