Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

2020 bliver et afgørende år for de store detailhandlere

Morten Sørensen

tirsdag 27. oktober 2020 kl. 15:00

Tema om performance i Top 100 unoterede selskaber: Økonomisk Ugebrevs oversigt over de største unoterede danske virksomheder viser, at Salling Group, Coop og Dagrofa også i 2019 var presset af udenlandsk ejede kæder – især af Rema 1000. Nu har coronakrisen accelereret salget på nettet – en tendens som giver nye chancer til de agile. Især Salling Group synes dog at være sent ude, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Kan 2020 blive året, hvor der for alvor kommer så meget gang i nethandelen med dagligvarer, at der bliver åbnet for ny vækst hos de store danske detailhandlere? Dagligvarer, mad og drikke er jo den varekategori, der i første halvår kunne opvise største salgsstigning på nettet

CEO Per Bank fra Salling Group, formand Lasse Bolander fra Coop Danmark og koncernchef Tomas Pietrangeli fra Dagrofa har brug for, at der sker noget nyt. De må alle tre se i øjnene, at deres omsætning på koncernbasis er mindre end for ti år siden.

Det seneste årti har været præget af defensiv retræte og stagnerende omsætning. Der skal ske noget nyt.

Udenlandske kæder vinder
En afdæmpet prisudvikling kan ikke ganske forklare den træge salgsudvikling. Det sæsonkorrigerede værdiindeks for detailhandel med ”fødevarer og andre dagligvarer” er steget fra 98,6 i august 2010 til 102,3 i august 2019 og 108,1 i august 2020.

Salling er, ligesom Coop og Dagrofa, presset af udenlandske kæder, som Lidl, Aldi og Rema 1000. Især Rema-1000 er vokset imponerende i Danmark i de seneste ti år. Rema 1000’s norske ejer, Reitangruppen, har i det seneste årti helt overhalet Salling Group, når det gælder omsætning. I Danmark har Rema 1000 fortsat sit triumftog i 2019, mens væksten hos de store danskejede dagligvarekoncerner ligger omkring de nul.

Den faldende omsætning i Salling Group kan derimod til dels forklares med, at koncernen i det seneste tiår har frasolgt sine britiske og svenske Netto-forretninger – om end koncernen stadig driver Netto-butikker i Polen og Tyskland og samtidig har købt legetøjskæden BR.

Alt i alt har Salling solgt betydelige udenlandske aktiviteter og udvidet med mere beskedne danske. Det er vanskeligt at se frasalgene som andet end en langsom retræte fra de internationale ambitioner. Det er de udenlandsk-ejede rivaler, der har fundet de koncepter, der internationalt – eller i hvert fald i Norden – er mest slagkraftige.

Udviklingen i detailhandelen i 2020 kan imidlertid være starten på en ny konkurrence om at finde de bedste koncepter – denne gang på nettet. I de seneste år har danskerne været mere tilbageholdende end forbrugerne i andre lande, ikke mindst Storbritannien, med at gå på nettet for at købe dagligvarer.

Det har ændret sig nu. Ifølge Dansk Erhvervs årlige e-handelsanalyse udgjorde onlinesalget af dagligvarer i 2019 knap 3 pct. af det samlede dagligvaresalg på 156 mia. kr. Den andel er sandsynligvis vokset betydeligt, og der er forventning om, at 2020 kan accelerere bevægelsen over på nettet.

Den tendens må have været til fordel for de aktører, der allerede var godt etableret på nettet, da viruskrisen brød ud. Dét var Coop Danmark, og den rene internet-forretning Nemlig.com, der har Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen i ryggen.

De har begge investeret trecifrede millionbeløb i internetforretningerne i årene før 2020 – uden dengang at få noget imponerende afkast. Og mens også Rema 1000’ internetbutik tilbyder et fuldt varesortiment, kan danskerne med Salling Groups (Netto’s) eksisterende internet-tilbud kun få bragt såkaldte basisvarer, bl.a. varer, der ikke skal på køl eller frost.

Salling Group har i august varslet, at koncernen i 2021 vil åbne en internetplatform, som gør det muligt at købe over 10.000 varer og få dem bragt hjem. Der skal bruges ”flere hundrede millioner” og ansættes 400 medarbejdere til det. Nu er der en chance på et nyt marked, der måske endda kan blive et stærkt voksende marked. Men Salling er sent ude. Dermed kan man måske lære af de fejl, andre har begået. Men man kan også risikere, at de andre allerede er rendt med mange af de interesserede kunder.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank