Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

2020-trend: Robotter og droner i menneskehedens tjeneste

Peder Bjerge

onsdag 08. januar 2020 kl. 11:10

Tema om Globale Megatrends 2020: Robotter og droner med kunstig intelligens vil inden længe melde sig klar til tjeneste for bedre indsats mod forurening, mere effektiv udnyttelse i landbruget og bedre kirurgi. Teknologien skifter fra kun at handle om at effektivisere processer til at udnytte ressourcer bedre, med god mulighed for at styrke klimaindsatsen.

Da 2020 blev skudt i gang i storbyer som Shanghai og Singapore, var det ikke kun raketter, der oplyste nattehimlen. Tusindvis af droner oplyste nattehimlen i spektakulære lysshows, der sluttede med at skabe et stort ur, der talte sekunderne til det nye år ned. På den måde indvarslede drone-teknologien indgangen til ikke bare et nyt år, men til en ny epoke, hvor teknologien for alvor melder sig klar til at arbejde i menneskehedens tjeneste.

I 2019 blev den første robot, der kan plukke noget så skrøbeligt som hindbær, vist frem. Lige nu tager det robotten i Storbritannien et minut at plukke et enkelt bær, men universitetet i Plymouth kalkulerer, at robotten kan komme op på at plukke 25.000 bær om dagen, langt flere end menneskelige frugtplukkere kan nå. Sensorer, 3D-kameraer og en form for kunstig intelligens sørger for, at hindbærrene genkendes korrekt og plukkes forsigtigt.

SKOV OG LANDBRUG
2019 blev også året, hvor kurerfirmaet UPS som det første selskab fik de amerikanske myndigheders tilladelse til at åbne en ny kommerciel flyrute, ikke med fly men med droner, der kan levere pakker til kunderne. Tilladelsen blev givet af FAA, Federal Aviation Administration, og den første drone blev sendt afsted med receptpligtig medicin. ”Tilladelsen har ingen begrænsninger for størrelsen eller omfanget af operationer. Det er det højeste niveau af certificering og en, som ingen anden virksomhed har opnået,” skrev UPS, da tilladelsen var i hus.

Afgørende for tilladelsen var en avanceret teknologi, hvor dronen kan genkende og undgå forhindringer og så-ledes har en høj sikkerhed for ikke at flyve ind i hverken bygninger, vindmøller, trafiklys, mennesker eller andet på sin flyvetur.

Droner og robotter med kunstig intelligens har allerede bevist deres potentiale til at effektivisere processer. Men mange forskere mener, at tiden nu er kommet til, at de skal bevise deres værdi i menneskehedens tjeneste. World Economic Forum fremhæver et projekt, hvor droner bruges til at plante tusindvis af træer i afsides og ufremkommelige områder.

Dronerne kan navigeres frem til de ønskede områder og her skyde kapsler med frø ned i jorden, så nye træer kan vokse op. Ved at plante træer på denne måde kan det ske 150 gange hurtigere end traditionelle metoder. Ifølge Gartner er netop robot- og droneteknologi indenfor landbrug blandt top-ti trends i 2020. Mange projekter fokuserer på, hvordan droner kan overvåge landbrugsjord og beregne, hvor der er behov for vanding eller gødning – vel at mærke så der ikke bliver brugt for meget af nogen af delene. Dermed sørger man for en langt bedre udnyttelse afl landbrugsjorden.

Ifølge Goldman Sachs er det stadig militæret, der bruger langt de fleste penge på drone-industrien, men den kommercielle og private drone-industri, der stadig kun har få år på bagen, vinder fortsat stærkt frem, og markedet bærer allerede præg af konsolideringer, hvor store it-selskaber både er begyndt at investere i og opkøbe mindre drone-virksomheder.

Ifølge The Association for Unmanned Vehicle Systems International, AUVSI, der er verdens største nonprofit-organisation for ubemandede systemer og robotter, vil salget af kommercielle droner nå op på 82 mia. dollars frem mod 2025, og alene i USA skabe op imod 100.000 nye jobs.

KIRURGI
Ifølge BBC blev 2019 året, hvor robotterne for alvor vandt frem på de kirurgiske afdelinger på hospitaler. En rapport fra Fortune Business Insight vurderer, at det globale marked for robotter til kirurgi vil blive seksdoblet frem mod 2026.

Robotter agerer her som kirurgens forlængede, stabile og ekstremt præcisionsrettede arm og hånd, og robotterne kommer især til gavn der, hvor det kan være svært at operere på traditionel vis, eller hvor selve operationen er meget kompleks. Mange eksempler har allerede vist, at indgrebene bliver mindre i forhold til traditionelle indgreb, og det betyder også, at patienterne hurtigere kommer på benene igen.

Succes-oplevelserne har ført til et stærkt øget pres på hospitaler for at indføre flere robotter og er medvirkende til at store vækstrater på markedet for kirurgiske robotter.

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank