Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

5G-frekvenser uddelt uden debat om mulig sundhedsfare

Henrik Denta

søndag 31. marts 2019 kl. 23:33

Efter en auktion har Energistyrelsen netop fordelt frekvenser til tre teleselskaber, der nu kan gå i gang med at sætte nye antenner op og dække Danmark med det nye, hurtige 5G-netværk. Kritikerne har ikke fået deres debat om mulig sundhedsfare ved udrulningen.

TDC blev den store vinder, da selskabet smed 1,6 mia. kr. på bordet for at få del i de 5G-frekvenser, Energistyrelsen havde sat på auktion. Teleselskabet HI3G, eller bare 3, lagde en halv mio. kr., mens teleselskaberne Telia og Telenord gik sammen og fik frekvenser for lidt over 100.000 kr. Dermed er teleselskaberne for alvor nu klar til at rulle den superhurtige 5G-teknologi ud over Danmark.

Auktionen indeholdt kun tekniske krav og specifikationer, der skulle opfyldes, og vurderinger af eventuelle sundhedsfarer ved 5G er ikke nævnt med et eneste ord. Op til auktionen har kritikerne af mobilstråling igen og igen forsøgt at få rejst en offentlig debat om netop vurderingen af sundhedsfaren, men budskabet er ikke trængt igennem på politisk niveau.

NETVÆRK ADVARER

Blandt kritikerne findes både læger, forskere, ingeniører og folk med forskellig baggrund, der har organiseret sig rundt omkring for at gøre opmærksom på, hvad de mener er skadelige langtidsvirkninger på både mennesker og miljø fra strålerne ved det nye mobilnetværk.

I Danmark findes modstanden blandt andet i Rådet for Helbredssikker Telekommunikation, en uafhængig interesseorganisation bestående af konsulenter og eksperter, stiftet i 2012. ”Spørgsmålet er ikke, om 5G har en fysiologisk påvirkning på både mennesker-, plante- og dyreliv. Det er kun et spørgsmål om påvirkningens omfang. På basis af den videnskabelige dokumentation af effekterne af andre frekvenser er skadevirkninger plausible. Men da effekterne af 5G i grunden er ukendte, er man inddraget i et forsøg med mennesker, som ingen borger kan melde sig ud af,” siger Thomas Graversen, cand. polyt. og elektronikingeniør med speciale i digital signalbehandling, og tilknyttet Rådet for Helbredssikker Telekommunikation.

Også foreningen EHS, der står for Elektro Hyper Sensitivitet er aktive i debatten.

Listen over mulige skadelige påvirkninger er ganske lang og omfatter blandt andet hjernekræft, flere stresshormoner, koncentrationsbesvær, nedsat hukommelse, adfærdsforstyrrelser, depression, hovedpine, smerter, træthed, søvnproblemer, tinnitus, hududslæt, svækket immunsystem, celleskader og, nedsat sædkvalitet.

Strålingsfaren har altid været der og stammer ikke kun fra mobil netværk, men også fra eksempelvis mikrobølgeovne. Det specielle ved 5G er, at frekvenserne bliver op til ti gange højere end ved 4G. Til gengæld bliver rækkevidden meget kortere. Det betyder, at der skal sætter mange nye antenner op i byerne og nær boliger med en afstand helt ned til kun et par hundrede meters mellem antennerne, og dermed udsættes alle for en højere mobilstråling. Det store spørgsmål er, om denne stråling er farlig for mennesker. Internationalt samler forskere, læger og miljøorganisationer sig i fælles appeller for at undersøge strålingsfaren, før 5G bliver rullet ud. Herhjemme vil et borgerforslag have indført helbredssikre grænseværdier. Forslagsstillerne er anonyme men har fremsendt mange faglige referencer, der skal begrunde deres ønske.

UBEKYMREDE MYNDIGHEDER

Men både Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen afviser disse dystre konsekvenser, blandt andet med henvisning til, at de danske grænseværdier ikke overskrides. ”Der er ingen øget risiko for at udvikle kræft, fordi man bor tæt på mobilmaster, tv- og radiosendemaster – ligesom trådløse netværk (Wi-Fi) ikke øger risikoen,” lyder fra Kræftens Bekæmpelse.

Christoffer Johansen er professor på Onkologisk Klinik på Rigshospitalet og sagkyndig rådgiver for Sundhedsstyrelsen. ”Med de seneste 25-30 års forskning har vi ikke bevist, at der er en forbindelse mellem radiofrekvent stråling og kræft. Heller ikke i de i aldersgrupper, som vi ved anvender de her teknologier mest,” siger Christoffer Johansen til videnskabsmagasinet “Så vidt vi ved” på P1. Han anerkender samtidig folks frygt og medgiver, at der mangler viden om 5G.

Noget af denne bekymring er nu ved at gøre indtryk på regeringen. Forleden sagde Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i radioprogrammet ”Ring til regeringen” på P1, at han er parat til ”at få testet det bedst muligt.”

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank