Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Accura-advokat stævnet af Boris Frederiksen for 565 mio. kr.

Carsten Vitoft

torsdag 14. november 2024 kl. 11:55

Søren Aamann Jensen

Accuras leder af M&A, Søren Aamann Jensen, tjente selv millioner på oprydningen efter det krakkede forsikringsselskab Gefion Insurance. Men han var samtidig med til at tabe godt hundrede millioner på mindre end et år lige op til krakket. Nu er han selv stævnet af medkurator Boris Frederiksen for hele 565 mio. kr. Sagen har hidtil været mørklagt. Men nye kreditorredegørelser viser nu for første gang, hvad Søren Aamann menes at have gjort galt, og det er ikke køn læsning, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Garantifondene i England, Tyskland, Frankrig, Norge og Danmark er gået sammen i et usædvanligt samarbejde for at stævne kurator Søren Aamann, Accura, for 565 mio. kr. Han har stået for at rydde op i en af de mest komplicerede konkurser i dansk historie med Gefion Insurance, der har tråde og tab til flere lande i Europa. Men i stedet for at rydde op i Gefion, via en likvidation, burde Søren Aamann have erklæret selskabet konkurs på stedet, lyder anklagen i en ny kreditorredegørelse fra medkurator Boris Frederiksen.

Søren Aamann holdt i stedet liv i selskabet ved at førtidsindfri meget værdifulde genforsikringsaftaler med internationale forsikringsselskaber. De aftaler endte med at koste Gefion næsten 100 mio. kr., lyder konklusionen i en uafhængig undersøgelse af Søren Aamann som likvidator:

”Der bestod ikke et økonomisk grundlag for at indlede en solvent likvidation den 13. juli 2020, og at Likvidatorerne burde have indleveret konkursbegæring umiddelbart efter indledningen af likvidationen eller tidligere end det faktiske tidspunkt.” Videre skrives:

”Likvidatorerne indgik under likvidationen syv tabsgivende kommuteringsaftaler, hvor såvel beslutningsproces og beslutningsgrundlag var utilstrækkeligt. Kommuteringsaftalerne vurderes at have påført konkursboet et samlet tab på DKK 95.793.542,” lyder den uafhængige undersøgelse fra to nye advokater Lars Skanvig og Kristian Gustav Andersson.

Søren Aamann ønsker ikke at forholde sig til anklagerne, men Accura har fremsendt følgende svar: ”En likvidator i et nødlidende forsikringsselskab arbejder under skærpet tilsyn og afrapporterer regelmæssigt til Finanstilsynet. Tilsynet har dermed mulighed for at gribe ind, hvis tilsynet vurderer, at likvidator foretager fejlvurderinger. I denne sag har Finanstilsynet ikke fundet anledning til kritik af likvidators rolle. Også af den grund er vi som sagt både forundrede over det påståede ansvarsgrundlag og den påståede tabsopgørelse, som vi har modtaget 3 år efter afslutningen af likvidationen, og vi tager derfor sagen med ophøjet ro. Nu må domstolene tage stilling til sagen, og vi har for nuværende ikke yderligere kommentarer,” skriver Accura-CEO Ivan Madsen.

40.000 advokattimer

Konklusionen fra Boris Frederiksen synes at være, at Søren Aamann Jensen enten har ageret inkompetent eller grådigt. Opgaver med at rydde op efter konkursramte forsikringsselskaber er blandt de mest lukrative. De kan køre i årevis, indtil den sidste forsikring er løbet af, og dermed kan advokaterne også hæve millionhonorerer i den tid. Her tre år inde i konkursen er der brugt lige under 50.000 advokattimer på oprydningen i Gefion. En advokattime ligger på mindst 3000 kr., så regningen til Søren Aamann & Co. nærmer sig 150 mio. kr. Det billede genkender Ivan Madsen ikke.

Men for at holde liv i sin rolle som likvidator var det nødvendigt, at regningerne blev betalt af Søren Aamann og Gefion. Mistanken er nu, at han mere eller mindre bevidst ”lod sig snyde” af de globale genforsikringsselskaber for at få penge i hånden her og nu, men altså til en lavere kurs, der i dag kan opgøres til et hul på de 95 mio. kr. De penge har fem europæiske garantifonde tabt, og de finansierer retssagen mod Søren Aamann, Accura og hans tidligere arbejdsplads Kromann Reumert. Pengene blev altså brugt til at betale de løbende regninger, og det gør blot sagen endnu mere kompliceret, da nogle kreditorer har fået mere end andre. Adspurgt, om de frivilligt ville betale pengene tilbage, var svaret et nej.

”Da det ikke var muligt at opnå enighed om en suspensionsaftale fra samtlige af de parter, som ad hoc kurator vurderede skulle tiltræde en suspensionsaftale, udtog ad hoc kuratorerne den 6. juni 2024 forældelsesafbrydende stævning mod likvidatorerne med påstand om betaling af DKK 564.962.579,82, ” lyder det i redegørelsen. Det voldsomme beløb skyldes, at Søren Aamann så også blev ansvarlig for de tab, hans fortsatte drift af Gefion har påført kreditorerne. De samlede stævninger efter Gefion nærmer sig nu en mia. kr.: 420 mio. kr. mod den tidligere ledelse og revisorerne i PwC (se anden artikel i denne uge). Og nu ekstra 565 mio. kr. mod Søren Amman og hans arbejderpladser.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank