Onsdag i denne uge stod det klart, at forsikringsselskabet Qudos nu skal likvideres, og samme dag blev også kammeradvokaten hyret til at bistå oprydningen, ud over selskabets egen likvidator. Finanstilsynet og erhvervsministeren reagerede prompte, da det stod klart, at oprydningen var blevet lagt i hænderne på et af Qudos’ egne bestyrelsesmedlemmer – en advokat, der tidligere har fået en næse af Advokatnævnet.
Det sker ikke ofte i dansk erhvervsliv, at erhvervsadvokater bliver sat til at rydde op efter sig selv. Men sådan var situationen, da ejerne i Qudos Insurance i denne uge valgte advokat og bestyrelsesmedlem Anders M. Hansen som likvidator af selskabet. Anders M. Hansen har nemlig længe siddet med i både bestyrelsen af Qudos og været ansat hos ejernes af selskabet, New Nordic, som Senior Advisor. Men nu skal han altså også rydde op efter det fejlslagne forsikringseventyr, som han selv har været en væsentlig del af.
MISFORSTÅELSE AF REGLER
Det har fået Finanstilsynet til at frygte for kundernes stilling i forbindelse med oprydningen, og i sidste ende sikkert også for Garantifonden for Skadesforsikring. Direkte adspurgt omkring de konfliktende roller lyder det fåmælt fra kommunikationschef Søren Møller Christensen i Finanstilsynet: ”Det eneste, jeg kan sige, er helt generelt, nemlig at loven giver Finanstilsynet mulighed for at udnævne en medlikvidator, når hensyn til bl.a. de forsikrede taler derfor.”
Det bliver ingen andre end Kammeradvokat Boris Frederiksen, der nu på kundernes vegne skal sikre, at værdierne bliver opgjort og fordelt rigtigt. ”Jeg kan bekræfte, at jeg netop er blevet udnævnt som medlikvidator i den solvente likvidation af Qudos. Finanstilsynet havde selvfølgelig ikke behøvet at udnævne mig. Men det har de så altså valgt at gøre, som loven giver mulighed for,” siger han til Økonomisk Ugebrev.
Ejerne af Qudos har ret til at vælge deres egen likvidator, når der er tale om en solvent likvidation, hvor det formodes, at der er penge nok til at svare alle deres. Men loven åbner altså også mulighed for, at tilsynet kan gribe ind og få erhvervsministeren til at udnævne et ekstra par øjne til at passe på kunderne.
Anders M. Hansen mener dog ikke, at den udnævnelse nødvendigvis står ved magt. ”Spørgsmålet synes at bygge på en misforståelse. Kammeradvokaten er ikke ”udnævnt”, men alene bragt i forslag af Finanstilsynet, og beslutningen om at udpege kammeradvokaten skal foretages af selskabets ejere. Det er således herefter selskabet, der anmelder medlikvidator til Erhvervsstyrelsen. Da Boris Frederiksen og jeg i øvrigt kender hinanden godt gennem mange år som gode kollegaer, kan jeg kun bifalde Finanstilsynets ønske, og glæder mig til samarbejdet,” lyder det fra Anders M. Hansen, der tilsyneladende har misforstået reglerne.
De to stødte også sammen tidligere på året. Her havde Qudos’ ejere i New Nordic Holding lånt penge af Alpha Insurance kort før, at selskabet gik ned. Som kurator for Alpha krævede Boris Frederiksen 65 mio. kr. tilbagebetalt, hvilket han fik.
Men Anders M. Hansens egen udnævnelse som likvidator kan måske også rejse et par øjenbryn. Han er tidligere blevet kendt skyldig i groft brud på god advokatskik i forbindelse med en handel og ejerskabet af et mineselskab i Tyrkiet. Han er også nævnt i medierne for tidligere at have drevet selskab med Stein Bagger.
SELSKABETS MAND
Finanstilsynet vil ikke kommentere på den konkrete sag. Men der kan også være en anden årsag til, at kammeradvokaten så hurtigt kom ind i billedet. En likvidator skal ikke bare være ejernes mand, men også tage hensyn til kreditorer og kundernes tarv. Den form for uafhængighed mener Anders M. Hansen dog ikke er hans job.
”Likvidator udpeges af et selskabs ejere, og derfor er ”uafhængighed” hverken et kriterie i kvalificeringen af en likvidator eller en relevant målestok. Likvidator skal udføre ejernes ønsker gennem den af ejerne besluttede afvikling af selskabets aktiver og aktiviteter,” lyder det fra Anders M. Hansen.
Men der er næppe tvivl om Finanstilsynets hensigter. Det fremgår nemlig direkte af loven (FIL §231 stk. 2), at det er erhvervsministeren gennem Finanstilsynet, der udpeger den ekstra likvidator. Og det fremgår direkte af lovkommentarerne, at det er for at beskytte kundernes interesse.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.