Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ældre Sagen: Minister må nu se på realkredittens firkantede regler

Carsten Vitoft

søndag 03. november 2019 kl. 22:38

Ny artikelserie: Er stram myndighedsregulering ved at ødelægge den etablerede finanssektor? I første artikel ser vi på, at selv om realkreditten ikke har oplevet store tab på udlån i årtier, er reglerne for realkreditbelåning i dag alligevel strammet så meget, at stribevis af husejere afskæres fra realkreditlån. Og det sker i en tid, hvor penge i princippet er værdiløse på grund af minusrenter. Paradokset hæmmer væksten i samfundet og skaber grobund for en ny alternativ finansieringsindustri.

En af de store låntagergrupper, der i stigende omfang kommer i klemme, er ældre boligejere. De har i mange tilfælde store friværdier i deres bolig, men samtidig forholdsvis lave indkomster. Og netop lave indkomster udgør et problem, fordi nyere regler betyder, at der også ses på løbende indkomst – og altså ikke kun på mursten.

Politisk fokus på denne problemstilling for især ældre med en lavere indkomst, har formelt skabt en åbning. Finanstilsynet har i en vejledning til God Skik-bekendtgørelsen udformet nye regler, hvorefter adgangen til lån op til 60 procent af ejendommens markedsværdi skal være nem og ukompliceret, og uden at se på gældsfaktoren.

FLERE AFSLAG

Brancheorganisationen Finans Danmark er glade for lempelsen, og det samme er Ældre Sagen. Alligevel er der problemer. ”Vi oplever i stigende omfang, at vores medlemmer får afslag på realkreditlån, selvom de med et lån holder sig under 60 procents belåning. I mange tilfælde henviser långiver (realkreditinstituttet, red.) til Finanstilsynets regler om gæld i forhold til indkomst som begrundelse for afslaget,” siger økonom Claus Blendstrup fra Ældre Sagen.

Han vil derfor nu have ministeren til både at undersøge problemets omfang og desuden komme med helt klare retningslinjer for nedsparingslån.

Fra både brancheorganisationen Finans Danmark og de enkelte realkreditinstitutter er meldingen til Økonomisk Ugebrev, at man ikke har nogen tal for, hvor mange, der får afslag på nedsparingslån. Heller ikke Ældre Sagen har en statistik over omfanget af afslag.

”Det bedste ville være, at ministeren bad Finanstilsynet undersøge omfanget. De har det bedste grundlag for at

skaffe tallene fra branchen. Vi kan se, at vi får klart flere henvendelser om problemet, og vi har også overvejet selv af lave en spørgeskemaundersøgelse. Men her kan vi aldrig vide, om den bliver repræsentativ,” siger Claus Blendstrup. Han peger på, at selvom reglerne egentlig er klare på området, så kommer der et væld at uklare meldinger. En af dem er, at låntager skal kunne servicere nedsparingslånet i hele lånets løbetid. ”Det er objektivt forkert. Det kan sagtens være, at låntager kun kan servicere i de ti år, hvor der er afdragsfrihed, og derefter så må tage stilling til, om huset skal sælges,” siger Claus Blendstrup.

På dette punkt har selv Finanstilsynet i nogle tilfælde leveret mudrede meldinger, som skaber tvivl om, hvorvidt låntager skal kunne servicere lånet i alle 30 år. ”Det er derfor vigtigt, at ministeren nu kommer med helt klare udmeldinger, så alle disse tvivlsforhold kommer væk,” siger Claus Blendstrup.

Hos de enkelte realkreditinstitutter er meldingen til Økonomisk Ugebrev, at man godt kender reglerne i vejledningen til God Skik-reglerne. Men i en række tilfælde bliver regler for pengeinstitutter blandet sammen med regler for realkreditinstitutter i de meldinger, låntager får.

AFSLAG FOR GÆLDSFAKTOR

Et eksempel: Ifølge Ældre Sagen har medlemmer i flere tilfælde fået afslag med henvisning til, at gældsfaktoren højst må være to, når man når pensionsalderen. Men den regel gælder kun for banker, og ikke for realkreditinstitutter.

RD/Danske Bank skriver til Økonomisk Ugebrev: ”Den med gældsfaktor to stammer fra tilsynet, men samtidig siger tilsynet også i nærmest samme sætning, at man kan se bort fra dette, hvis kunden har en betydelig formue. Dette, tolker vi i Danske Bank, kan eksempelvis være friværdi – og det er dermed også derfor, at vi normalt siger, at man har flere frihedsgrader som pensionist i forhold til lånevalg og tillægslån i boligen, hvis man som minimum har en LTV under 60 procent af boligens værdi.”

Fra Nordea lyder meldingen, at man aldrig vil afvise et realkreditlån, hvor LTV er under 60 procent, alene med henvisning til gældsfaktor. ”Men vi forbeholder os retten til selv af lave en kreditvurdering og afgøre, om vi vil yde lånet. Når LTV er under 60 procent, vil der altid være andre forhold end gældsfaktor, før vi siger nej,” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank