Hård konkurrence fra kapitalfonde, Brexit, det kommende præsidentvalg i USA og strategiske tænkepauser har i 2016 ført til langt færre af de store, transformerende virksomhedsopkøb, som flere af dansk erhvervslivs topvirksomheder ellers brillerede med i 2013, 2014 og 2015. Kapitalfondene er mere konkurrencedygtige, siger M&A-ekspert.
Danmarks største virksomheder har i de seneste otte-ni måneder tilsyneladende lagt det vigtige strategiske redskab, altså større transformerende opkøb, i skuffen. De seneste opkøb foretaget af større eller børsnoterede virksomheder sætter denne udvikling i relief: Chr. Hansen har lige købt finske produktrettigheder for en halv mia. kr., og Danfoss har i sommer tilkøbt to virksomheder for tilsammen omkring 2 mia. kr. Men der har ikke været opkøb, som på nogen måde modsvarer, hvad der sker i udlandet, hvor for eksempel tyske Bayer i denne uge har aftalt at købe amerikanske Monsanto for 66 mia. dollar – eller hvad der er sket i det store danske erhvervsliv i de foregående år. Blot nogle eksempler:
A.P. Møller-Mærsks købte i 2015 terminaler og offshore-licenser for tilsammen 13 mia. kr., DSV’s købte UTi for 9,4 mia. kr., Leo Pharma købte en portefølje af dermatologi-produkter for 5 mia. kr. Hertil kom A.P. Møller Holdings køb af 20 procent af Danske Bank for 35 mia. kr.
Året før, i 2014, købte Salling-fondene aktiemajoriteten i Dansk Supermarked for 17 mia. kr., TDC købte Get for 12,5 mia. kr., Jyske Bank købte BRFkredit for 7,4 mia. kr., Danfoss købte Vacon for 7,9 mia. kr., og i 2013 købte Royal Unibrew finske Hartwall for 2,8 mia. kr.
De seneste regnskaber tyder på, at de fleste af de store opkøb foretaget af for eksempel Royal Unibrew, TDC, Jyske Bank og DSV har været tydeligt værdiskabende. Så hvorfor udnytter de store danske virksomheder ikke deres likviditet, den lave rente, gode lånemuligheder og et ganske opkøbsvenligt aktiemarked?
Der er i hvert fald tre årsager:
Stigende finansiel, makroøkonomisk og geopolitisk usikkerhed: Det har generelt medført lavere aktivitet på det internationale M&A-marked i 2016. Den internationale mergers & acquisition-aktivitet nåede i 2015 til et niveau, der ellers ikke var set siden boom-årene 1999 og 2007, fremhæver Boston Consulting Group i en analyse . I første
halvdel af 2016 er værdien af de globale handler imidlertid faldet 26 procent fra første halvår 2015, og adskillige store planlagte handler er opgivet. Nedgangen forklares nu med blandt andet Brexit, usikkerhed om USA’s præsidentvalg, volatile aktiemarkeder og myndigheder, der har stadig større fokus på skatte- og konkurrenceforhold.
Konkurrencen fra kapitalfondene er blevet hårdere: Allerede i 2014 blev GN Store Nord efter alt at dømme udkonkurreret af en kapitalfond i en budstrid om Siemens høreapparat-division. Siden er kapitalfondene blevet endnu mere formidable konkurrenter.
Den faldende rente og pengeinstitutter, der er begyndt at konkurrere hårdere om erhvervslån, er nok en fordel for virksomheder, der vil købe op. Men det er en endnu større fordel for kapitalfondene:
“Kapitalfonde, der jo typisk anvender en stærkt gearet finansiering, er særligt konkurrencedygtige i øjeblikket. Det acceptable gearingsniveau er som regel mindre hos industrielle købere, og derfor er kapitalfondene ofte meget konkurrencedygtige, når de byder på virksomheder,” siger Kim Bøttkjær, som er managing partner i FIH Partners, der rådgiver om køb og salg af virksomheder.
Tænke- og konsolideringspauser i mange store erhvervsvirksomheder: Adskillige danske virksomheder, der som Carlsberg, Rockwool, Lundbeck og Arla har været stærkt opkøbsorienterede, fokuserer nu mere på effektivisering og pengestrømme. Andre virksomheder er som A.P. Møller-Mærsk midt i en strategisk tænkepause, ofte efter et ledelsesskifte i toppen.
Opbremsningen i de store danske virksomheders opkøbsaktivitet kan være midlertidig. Ifølge markedsdeltagere er opkøb stadig et vigtigt strategisk instrument, ikke mindst for virksomheder, der er fanget i træge markeder. I juli understregede for eksempel topchef Niels Bjørn Christiansen fra Danfoss, at 30 procent af væksten i koncernen skal komme fra opkøb.
Nye ledelser i en hel stribe større danske virksomheder skal formentlig også snart demonstrere, at de kan skabe vækstspring og ikke kun spare, skære til og effektivisere.
Morten A. Sørensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.