Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

AkademikerPension: Kun to large cap selskaber halter på klima

Morten W. Langer

tirsdag 03. december 2024 kl. 11:25

Anders Schelde - AkademikerPension

Artikelserie om aktivt ejerskab: I den seneste udgave af ØU Finans startede vi denne artikelserie med en gennemgang af Danske Banks aktive ejerskab overfor danske børsnoterede selskaber. I denne udgave fortsætter vi med AkademikerPensions stemmeafgivning på danske generalforsamlinger. Pensionskassen vurderer, at 16 ud af 18 klimatunge danske selskaber redegør tilstrækkeligt for håndtering af klimarisici

AkademikerPension har ud af sit danske univers på 34 børsnoterede selskaber identificeret, at halvdelen af dem er klimarelevante virksomheder, som bør have en formuleret handlingsplan for håndtering af klimarisici. Pensionskassens ESG-folk er kommet frem til, at 14 af selskaberne rapporterer tilfredsstillende om klima-forhold.

I 2023 stemte pensionskassen mod fire selskaber for ikke at have klare klimaplaner, nemlig Nordea, Ringkjøbing Landbobank, Sydbank og Jyske Bank. Ved generalforsamlingerne dette forår blev der stemt mod bestyrelserne i Spar Nord og Jyske Bank med samme begrundelse. To havde altså ”forbedret” sig.

Hos Ringkjøbing Landbobank blev der stemt nej pga. bankens manglende offentlige målsætninger omkring udlån til fossile projekter. Hos både Sydbank, Ringkjøbing Landbobank og Jyske Bank blev der stemt mod genvalg af hele bestyrelsen, antageligt også pga. indirekte valg via repræsentantskaber, som er en barriere for aktionærdemokratiet.

AkademikerPension stemte også imod genvalg af Nordeas bestyrelsesformand, Stephen Hester, fordi banken fortsat lånte penge til selskaber, der ekspanderer fossil produktion.

Hænger i bremsen

Investeringsdirektør Anders Schelde siger til Økonomisk Ugebrev: ”Vi kigger på den overordnede klimastrategi, reduktionsmålene, rapporteringen og deres eventuelle klimalobbyisme. I Danmark dumpede på de seneste generalforsamlinger kun to ud af de 16 virksomheder. Bankerne hænger lidt mere i bremsen end industrivirksomhederne, og særligt springer Jyske Bank og Spar Nord i øjnene med manglende retningslinjer og strategi i den del af forretningen.”

”Generelt vil jeg sige, at det indtil for blot få år siden virkede som om, bankerne ikke helt havde erkendt deres rolle i denne samfundsomstilling. Men der er klart sket forbedringer. Jeg håber, vi har bidraget bare lidt til det.”

På Danske Banks generalforsamling dette forår sagde pensionskassens repræsentant fra talerstolen, at banken de seneste år har markant forbedret sin rapportering om klima, så ”banken nu fremstår som en af de mest progressive banker på området, også i international sammenligning.”

Særligt på generalforsamlingerne i foråret 2023 gik pensionskassen til stålet over for de danske selskabers bestyrelser: Ud af 34 generalforsamlinger blev der kun på fire stemt sammen med bestyrelsen på alle dagsordenspunkter.

Pensionskassen stemte mod godkendelse af 23 vederlagsrapporter, altså ca. to ud af tre. Det svarer til en generel tendens, hvor også udenlandske investorer er kritiske overfor mange danske selskabers toplederlønninger. Pensionskassen stemte mod bestyrelsen i ni selskaber pga. manglende diversitet i topledelsen eller bestyrelsen.

Der var nejstemmer til 11 selskaber pga. manglende uafhængighed i bestyrelsen, altså i en tredjedel af disse. Endelig blev der stemt nej to gange pga. bestyrelsesmedlemmer med for mange tillidshverv til, at de vurderes at kunne passe arbejdet godt nok.

AkademikerPension stillede sammen med LD sidste år aktionærforslag om, at der skulle redegøres for due diligence for menneskerettigheder hos FLSmidth, hvor forslaget blev vedtaget med bestyrelsens støtte. Hos Mærsk blev forslaget ikke vedtaget. Og hos Carlsberg blev forslaget heller ikke vedtaget. Storbryggeriet har i år for første gang udgivet en dedikeret rapport om human rights.

AkademikerPension stemte i år mod fire forslag fremsat af ledelsen for Vestas. Tre af dem handlede om aflønningsforhold for topledelsen og konkrete beløb for bestyrelsen, herunder et forslag om at give bestyrelsesformanden 1,4 mio. kr. i årligt honorar. Netop bestyrelsesformand, den tidligere CEO Anders Runevad, fik også en nejstemme omkring genvalg. Som oplyst i en tidligere ØU-artikel fik Runevand hele 28 pct. nejstemmer af de tilstedeværende stemmer.

I den seneste udgave af ØU Finans kunne vi oplyse, at Danske Bank stemte mod genvalg af Robert Uggla Mærsk til bestyrelsen for Mærsk. I Akademikernes egen fond med Mærsk-aktier gjorde man det samme.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank