Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ingen

Aldrig har kapitalfonde haft så let ved at hente penge

Morten W. Langer

mandag 26. oktober 2020 kl. 11:30

Skjulte milliarder i pensionsoverdækninger

Kapitalfondene var i september ikke særligt aktive med transaktioner. Men til gengæld blev der rejst store, tocifrede milliardbeløb til flere nye fonde, og det skete helt uden besvær. Fagredaktør Carsten Steno giver her en månedsstatus på aktiviteten i de danske kapitalfonde, hvor investorerne især efterspørger miljø, teknologi og nye forretningsmodeller.

Det har aldrig været så let at rejse penge for kapitalfonde som nu. Det kunne det i hvert fald godt tyde på, når man kigger på de danske og skandinaviske kapitalfondes aktivitetsniveau i september. Det er ikke præget af spektakulære handler, men derimod af bebudelse af nye fonde og closings i de fonde, der har været i gang med at hente nye penge.

Det gælder navnlig Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), der har rejst 28 mia. kr., og Nordic Capital, der har rejst 45 mia. kr. Det er meget store beløb efter danske forhold. Men ATP Pep har også rejst en ny fond på 6 mia. kr.

Pengene skal investeres i henholdsvis grønne energiprojekter, nye teknologier og sundhed. Tre temaer, som er på investerings-agendaen i mange kapitalfonde i disse år. ”Hvor det efter finanskrisen var svært at rejse nye penge, men let at finde nye investeringer, er det efter coronakrisen nærmest omvendt. Pengene kommer let på grund af nulrenterne. Der er ingen alternativer. Nu går konkurrencen mellem kapitalfondene på at gøre investeringer, der kan sikre et langsigtet stabilt afkast,” siger lektor ved CBS Robert Spliid, der har specialiseret sig i kapitalfonde og skrevet en bog om dem.

Han peger på, at mange institutionelle investorer af deres ejere har påbud om at investere grønt i et vist omfang. Det skaber et pres for nye projekter til kapitalfondene. ”Vi har set, at der sker mange spændende ting inden for udviklingen af grønne energiformer, men især på implementeringssiden er der gode penge at tjene. Derfor er det let for et selskab som CIP at hente nye penge,” tilføjer han.

Ikke bare de helt store, men også de mindre kapitalfonde har været på banen efter mere kapital i september. Det gælder bl.a. Via Equity, der fortrinsvis investerer i software-virksomheder og netop har haft first closing på sin nye fond 4. Som tidligere beskrevet i Ugebrevet har Via Equity en fin trackrekord som næstbedste danske kapitalfond i 2019. Derfor har der også været stor interesse blandt internationale investorer for Vias nye fjerde fond.

”Det eneste, der har hæmmet os, er de praktiske vanskeligheder i form af corona-restriktioner. Meget kan klares digitalt og gennem videomøder, men nogle investorer har det som et krav, at man skal have mødt partnerne i en ny fond personligt, og det har været svært,” fortæller John Helmsøe Zink, managing partner i Via Equity.

Frederik Aakard, selvstændig M&A-specialist, peger på, at de høje børskurser også er med til føde pengestrømmen til kapitalfondene. ”PE-værdierne på børsnoterede virksomheder er jo ofte over 30. Kapitalfonde køber sig ind i virksomheder til en PE-værdi på 10 eller 15. Set fra investorsynspunkt har kapitalfondenes investeringer derfor en klar upside.”

Mens kapitalfondene fokuserer på digital teknologi, sundhed og grønne investeringer, kniber det med at få penge ud af mere traditionelle virksomheder. I september har Silvan, der ejes af den tyske kapitalfond Aurelius, offentliggjort et nyt elendigt regnskabsresultat. Hyppige ledelses- og strategiskift har præget kæden under det tyske ejerskab.


Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ingen

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank