Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Alt er vendt på hovedet på M&A-markedet

Økonomisk ugebrev

søndag 26. april 2020 kl. 18:05

Frem til årsskiftet 2019/20 savnede de store investorer oplagte opkøbsemner. Efter COVID-19 er det hele vendt på hovedet. Salgspriserne er kommet under pres, og nu er earn out og finansieringsforholdene kommer i fokus ved forhandlingsbordet, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Markedet for køb og salg af virksomheder har på under halvanden måned ændret fuldstændig karakter: Frem til årsskiftet var der mangel på gode, mellemstore danske virksomheder, som kapitalfonde og industrielle købere efterspurgte i stor stil. Derfor blev priserne budt op.

Med pharma, medtech, fødevareindustrien og dele af it-virksomhederne som undtagelser er de fleste brancher nu særdeles hårdt ramt af den corona-udløste samfundsnedlukning i store dele af verden. Samtidig har krisens karakter gjort det meget sværere end under finanskrisen at rekonstruere nødlidende virksomheder.

MEGET LAV AKTIVITET
M&A-rådgiveren Oaklins, der opgør omfanget af større virksomhedshandler i Danmark, rapporterer om et antal handler i første kvartal i år, der nu er på niveau med årene lige efter finanskrisen. I alt blev kun 69 transaktioner gennemført, mod 103 i samme kvartal i fjor. En nedgang på 30 pct., men det er kun starten. Specielt tallene i marts har nemlig været lave. Ifølge analysehuset Merger Market faldt virksomhedshandlerne globalt, målt på værdi, med hele 39 pct. i marts. Oaklins forudser, at tallene for Danmark vil falde yderligere i de kommende måneder. Økonomisk Ugebrev har talt med M&A-rådgivere og konkursadvokater. Sammenfattende peger de på en række faktorer, som vil præge markedet i de kommende tid.

Øget earn out og fokus på finansiering: I brancher, som er knap så hårdt ramt, vil earn out-modeller, altså hvor den endelige salgspris først fastsættes om nogle år, få mere fokus, når man skal forsøge at få enderne til at nå sammen. Typisk udgør earn out omkring 25 pct. af salgsprisen og afregnes over to eller tre år. Den kan blive større og længere nu.

”Som det er nu, er det vanskeligt at indregne 2020 i en earn out. Den må i stedet omfatte resultaterne i 2021, 2022 og 2023,” siger virksomhedsrådgiver Henrik Schrøder, Schrøder Translink. En earn out forudsætter dog, at både sælger og køber har en nogenlunde ens vurdering af fremtidsudsigterne. Bankerne vil i den nuværende situation føle sig mere sikre, hvis sælger tager en større del af risikoen i den virksomhed, han har skilt sig af med.

Salgspriserne er faldet mere end aktiemarkedet:
Priserne på virksomheder plejer at følge aktiemarkedet med en forsinkelse på 6-9 måneder. Aktiemarkederne faldt drastisk i marts. I april har de stabiliseret sig i forventning om bedre tider. Men i den kommende periode kan man ifølge virksomhedsmægler Frederik Aakard fra Financial Advisory ikke bruge aktiemarkedet som rettesnor for virksomhedspriser.

”Aktiemarkedet er bygget på forventninger. Men i bestyrelseslokalerne i dagens Danmark vil man ikke bare acceptere en forventning om, at udviklingen bliver mere normal i 21, 22 og 23, som kurserne på aktiemarkedet lige nu afspejler. I bestyrelserne er man optaget af, at virksomhederne klarer dagen og vejen og redder, hvad reddes kan. Der er ikke ledelseskraft til at gennemføre nye og større transaktioner før tidligst sidst på året, når sigtbarheden forhåbentlig er bedre,” siger Aakard.

Mindre appetit på rekonstruktioner: Christian Jul Madsen, partner i det førende advokatfirma Kromann-Reumert, påpeger, at det i den nuværende situation med COVID-19 kan blive vanskeligere end under finanskrisen at finde investorer, der kan bidrage til at rekonstruere virksomheder, som er kommet i økonomisk nød.

”Under finanskrisen var det ofte muligt at finde velkonsoliderede virksomheder indenfor en branche, der var interesserede i at overtage aktiver fra virksomheder, som var kommet i vanskeligheder. Nu er det hele brancher, der er ramt. Små og store virksomheder er alle berøvet deres omsætning og er derfor i alvorlige problemer.”

Christian Jul Madsen peger samtidig på, at konkurslovens rekonstruktionsregler ikke altid er anvendelige, bl.a. fordi de nuværende regler i konkursloven og reglerne om Lønmodtagernes Garantifond kan vanskeliggøre en anmeldt rekonstruktion af en nødlidende virksomhed. Den nuværende lovgivning gør det ikke muligt for medarbejdere i en virksomhed under rekonstruktion at opnå kompensation hos Lønmodtagernes Garantifond for løn, som er optjent inden en anmodning om rekonstruktion, men ikke er udbetalt.

Den refusion kan først opnås, når rekonstruktionssagen er afklaret, og det kan vare op til 10-11 måneder.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank