Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ambitiøs strategiplan fra Danske møder skepsis hos analytikere

Morten W. Langer

søndag 10. november 2019 kl. 15:38

Danske Banks nye topchef Chris Vogelzang fremlagde forleden en ny strategiplan for perioden frem til og med 2023, som næsten skal fordoble forrentningen af egenkapitalen til 9-10 procent i 2023. Men i første omgang møder planen skepsis blandt analytikere, som vil have mere konkrete actions på bordet. Danske Bank-aktien blev på regnskabsdagen sendt ned, selvom tallene levede op til analytikernes forventning.

På papiret levede Danske Bank op til de forventninger til Q3-resultatet, som analytikerne i forvejen havde sat op. Basisresultatet før nedskrivninger blev faktisk bedre end forventet, med et overskud på 4113 mio. kr. mod analytikernes forventning på 4070 mio. kr., jvf. estimater indsamlet af Danske Bank.

Selve bundlinjen blev kun ødelagt lidt af større end forventede nedskrivninger, på 170 mio. Analytikerne forventede bogførte nedskrivninger på 173 mio. kr., men det blev til 343 mio. kr., alene baseret på betydelige nedskrivninger på store virksomhedskunder, ligesom i de foregå-ende kvartaler. Se også tekstboks herom. Samlet set missede banken resultatet før skat med 59 mio. kr. i forhold til analytikernes estimater.

Over for Økonomisk Ugebrev peger flere analytikere på, at aktien umiddelbart efter regnskabet blev sendt ned af to årsager: For det første er bankens udmeldte forventning til næste års overskud på moderate 5-6 procent af egenkapitalen, svarende til ca. 8-10 mia. kr. Det skal sammenholdes med analytikernes tidligere forventninger til et overskud på 13 mia. kr. i år og 12,5 mia. kr. næste år.

Altså markant lavere næste år end analytikernes forventning. Til gengæld ses det som en formildende omstændighed, at overskuddet groft sagt planlægges at falde på grund af investeringer i at skabe en stærkere bank på den lange bane. Som det fremgår af grafikken, skal der alene næste år investeres 1,5 til 2,0 mia. kr. i selve strategiplanen, som ledelsen selv kalder ”ambitiøs”.

”I 2020 skal vi stoppe den faldende trend ved at stabilisere de stigende omkostninger. Vi vil investere massivt i initiativer, som skal drive vores fremtidige performance. Mest afgørende bliver det at digitalisere vores kernekunders rejse,” sagde Chris Vogelzang på investorpræsentationen efter regnskabet .

Andre omkostningselementer, der trækker næste års overskud ned, er øgede nedskrivninger på udlån, fortsatte skred i de almindelige basisindtægter og yderligere omkostninger til compliance og hvidvask. Det oplyses, at fokus hidtil har været på det juridiske efterspil efter hvidvasksagen og sikring af et fuldstændigt compliance-setup. Fremadrettet kommer det mere til at handle om at integrere compliance i organisationen og at automatisere processerne mest muligt.

Chris Vogelzang oplyser også, at banken skal tilbage til mere omkostningsfokus, og at man på den korte bane vil forsøge at hente quick wins på ikke-personaleomkostninger og supportfunktioner. Banken vil også søge at skabe øgede indtægter, på trods af forventninger om et fortsat pres på indtjeningsmarginalen og øgede fundingomkostninger.

Eksempelvis er det for nylig udmeldt, a private wealth management-forretningen skal integreres i alle bankens forretningsenheder, så private banking, og investeringsydelser, bliver spredt til alle bankens kunder, og altså ikke kun til velhaverne. Private banking ser dermed ud til at blive et af de store strategiske indsatsområder de kommende år, hvilket giver mening på grund af klare stordriftsfordele, især i et miljø med flere muligheder i digitale kunderejser og lav kapitalbinding.

Som det fremgår af grafikken med bankens rejse fra 2021 til 2023 skal der hentes 5 mia. kr. i omkostningsbesparelser i forhold til 2019 og yderligere 2,5 mia. kr. fra engangsomkostninger i 2020, som ikke gentages. Hele to procentpoint af den ekstra egenkapitalforrentning i 2023 skal hentes fra indtægtsvækst, altså svarende til ekstra 3 mia. kr. på bundlinjen.

Banken erkender da også, at den øgede indtægt skal hentes i et vanskeligt markedsmiljø. Op til halvdelen af de ekstra indtægter på 3 mia. kr. spises dog af øgede lønomkostninger og stigende nedskrivninger, fremgår det af bankens strategiplan. Banken skriver, at strategiplanen forudsætter et uændret makroøkonomisk miljø, men også normalisering af tabshensættelser og en fortsat udbyttebetaling på 40-60 procent af årets overskud.

Banken skriver ikke noget særligt om den nye strategiplan i selve regnskabet, men den beskrives over ti sider i investorpræsentationen. I en gennemgang af forudsætningerne bag strategiplanen (på side 47) oplyses det også, at der fra 2020 forventes bedre forhold på de finansielle markeder, at der ses udlånsvækst, normalisering af tabshensættelserne på ca. 0,10 procent af udlånet, og at omkostningerne vil stige ca. 2,5 procent årligt, baseret på øgede lønomkostninger. Og at asset under management vil bliver forøget, blandt andet via mere cross selling mellem bankens afdelinger.

Analytikere påpeger, at strategiplanen synes at blive op ad bakke for bankens ledelse, og at den indeholder en stribe både løse og anstrengte antagelser, blandt andet om indholdet i digitaliseringsgevinsterne, et uændret makroøkonomisk miljø, markant øgede indtægter, antageligt blandt andet fra private banking og en kundetilfredshed blandt top 2, hvilket banken i dag er meget langt fra.

Under Q&A på investorpræsentationen påpegede analytiker Per Grønborg fra SEB, at bankens plan for at skære 20 procent af de samlede koncernomkostninger, svarende til 5 mia. kr., virker løs og uforklaret: ”Med den aktuelle kursudvikling efter regnskabet er det tydeligt, at markedet er skeptisk omkring de langsigtede ambitioner, og det ser ikke ud til, at der er den store tillid til jeres historie. Hvordan vil i skabe mere klarhed om den?” Chris Vogelzang svarede kort, at den øgede digitalisering i banken ventes at kunne skabe store besparelser i back- og middeloffice-funktioner.”

Udgangspunktet for Danske Bank er, at Q3-regnskabet viste pæn stabilitet på indtægtssiden. Blandt andet steg nettorenteindtægterne en lille smule i forhold til Q2. Nettogebyrindtægterne steg 400 mio. kr. på grund af ekstra konverteringsindtægter, og omkostningerne holdt sig nogenlunde uændret justeret for ekstra engangsomkostninger i Q2.

Bundlinjen er, at Danske Banks topledelse nu har lagt en plan for de kommende år, som virker usikker, men hvor der også er bedre muligheder for at overraske positivt end negativt end tidligere.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank