Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Analyse af svag konkurrence i forsikringssektor på trapperne

Carsten Vitoft

mandag 12. februar 2024 kl. 17:40

F&P misbruger kommission til at fremme egen dagsorden

Priserne på forsikringer steg sidste år mere, end det er set de seneste ti år, viser aktuelle tal fra Danmarks Sta­tistik. Branchen varsler fortsatte prisstigninger, selvom inflationen er markant faldende. Konkurrencerådet ser problemer med konkurrencen, og en større analyse af konkurrencesituationen kommer senere i år, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne kommentar.

Brancheorganisationen Forsik­ring & Pension advarede for få uger siden om, at prisen på forsikringer vil stige meget de kommende år.

Meldingen er overraskende, fordi de store forsikringssel­skaber netop har fremlagt nye rekordoverskud på forsikrings­driften for 2023. Også selvom det var et år med masser af den type vejrskader, som F&P netop var ude og advare imod.

Landets største forsikringsselskab, Tryg, har aldrig tjent flere penge end sidste år med et overskud på 6,4 mia. kr. på forsikringsdriften. Også Topdanmark tjente et solidt milliardoverskud. Begge aktier steg også ganske pænt, så årsrapporterne var altså med til at øge tilliden til, at også de næste år vil byde på solide overskud i branchen.

En af forklaringerne kan være, at forsikringspriserne sidste år tog det højeste hop i de seneste ti år, hvis man kigger i talle­ne hos Danmarks Statistik. Det meste af året viser stigninger på 6 pct. i forhold til året før. Det gælder alle typer forsikringer, der er med i Danmarks Statistiks Forbrugerprisindeks.

F&P melder om fortsatte nye prisstigninger i de kommen­de år. Også selvom prisstigningerne de seneste år har været drevet af den høje inflation, som har forøget forsikrings­selskabernes omkostninger til at dække forsikringsskader. Eksempelvis på grund af højere udgifter til autoværksteder efter bilskader og til beskadigede boliger og erhvervsejen­domme efter oversvømmelser og storme.

Men som bekendt er inflationen det seneste halve år faldet markant, så inflations-argumentet er knapt så godt.

Aktieanalytikerne forventer, at Trygs forsikringstekniske resultat vil stige fra 6,4 mia. kr. sidste år til 7,5 mia. kr. i år og 7,8 mia. kr. næste år. Med den aktuelle egenkapital svarer det til en forrentning af egenkapitalen på næsten 20 pct. før skat på forsikringsdriften. Hertil kommer gevinster eller tab fra værdipapirbeholdningen fra kundernes forudbetalinger.

Alligevel fastholder underdirektør Pia Holm Steffen sen fra F&P, at der er behov for, at forsikringsselskaberne sætter priserne op:

”Man skal ikke åbne mange aviser for at se, at vi ser ind i en fremtid med mere voldsomt vejr. Derfor vil forsik­ringsselskaberne også opleve større og flere erstatninger i den kommende mange årtier. Det vil naturligvis afspejle sig i fremtidens priser,” skriver F&P i en kommentar.

Trods den ekstremt høje lønsomhed blandt de store forsikringsselskaber mener F&P også, at konkurrencen fungerer upåklageligt i forsikringsbranchen. Så sent som i november kom F&P med en ny analyse, der viser ”mar­kant konkurrence på markedet for private skadesforsik­ringer,” som det hedder i analysens overskrift.

Konkurrencerådet har dog alligevel haft forsikringssekto­ren under lup de seneste år. De fem største skadesselskaber sidder på over 80 pct. af det samlede marked, og de små selskaber har ikke samme stordriftsfordele i indkøb, skades­behandling og digitalisering som de store. På den baggrund iværksatte Konkurrencerådet for to år siden en større analyse af konkurrenceforholdene i forsikringsbranchen. Konkurren­cestyrelsen bekræfter overfor Økonomisk Ugebrev, at rap­porten nu er på trapperne.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank