Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Analytikere ser kæmpe overskudsfald de næste kvartaler

Morten W. Langer

søndag 12. april 2020 kl. 15:12

Indtil for få uger siden var aktieanalytikerne optimistiske omkring de børsnoterede selskabers overskud i fjerde kvartal, men nu skruer de markant ned for forventningerne. For de kommende kvartaler viser analytikernes estimater drastiske nedjusteringer. Men de forventer fortsat et moderat comeback for overskudsvæksten i fjerde kvartal, viser analytikerdata.

Om få uger begynder regnskaberne for årets første kvartal at tikke ind, og det bliver bestemt ikke en særlig positiv oplevelse for de 600 største børsnoterede selskaber i Stoxx600 indeks, viser data fra aktieanalytikerne, indsamlet af analysefirmaet Refinitiv.

For de store europæiske selskaber venter analytikerne et samlet overskudsfald på 16 pct. i forhold til samme kvartal sidste år. Danske C20-selskaber ses at slippe mere nådigt fra nedturen med et overskudfald på i gennemsnit 11 pct.

De indsamlede analytikerestimater fra analysehuset viser også, at regnskaber for Q2 og Q3 ventes at blive rene elendigheder: Det gennemsnitlige overskudsfald ventes nu at blive hele 30 pct. i Q2 og dernæst 22 pct. i Q3. Herefter følger et fjerde kvartal med en overskudsvækst på kun 1 pct. I aktieanalytikernes aktuelle estimater ligger altså indbygget en forventning om, at der kommer til at gå flere kvartaler, før virksomhedernes produktion og afsætning er oppe i normale omdrejninger, og når det endelig sker, vil der være en mere afdæmpet afsætning, på grund af fortsat svag forbrugertillid og investerigslyst i erhvervslivet.

Estimaterne, viser også, at analytikerne de seneste uger, frem til seneste opgørelse den 6. april, har nedjusteret deres forventninger i et nærmest hæsblæsende

tempo. Tilsyneladende har det endnu ikke sat aftryk hos analytikerne, at der i den brede offentlighed er en opfattelse af, at det værste er ved at være overstået, og at man begynder at snakke om at genåbne samfundene i den vestlige verden.

Den meget negative udvikling afspejles af det forhold, at analytikerne siden starten af apil, altså på kun en uge, har nedjusteret deres estimater ganske markant: Det gælder især for Q2, Q3 og Q4, hvor analytikerne altså har vigende tillid til, at situationen er normaliseret, eller at den nye normal er en helt anden end den tidligere normal.

På kun én uge er forventningen til Q2-udviklingen nedjusteret fra et overskudsfald på 22 pct. til 30 pct., og i Q3 og Q4 er der sket tilsvarende nedjusteringer.

Fra Danske Bank siger senior aktiestrateg Bjarne Breinholt Thomsen, at man generelt skal tolke de indsamlede analytikerestimater med forsigtighed: ”Generelt har analytikerne mere positive forventninger til slutningen af et regnskabsår end til de første kvartaler af året, og det kan nok forklare noget af de mere postive estimater i fjerde kvartal. Men det er også klart, at der er en forventning om, at virksomhederne i trejde kvartal, og i hvert fald i fjerde kvartal, kommer op i omdrejeninger igen. Selvom vi utvivlsomt kommer ud i en økonomisk recession, er der grund til at tro, at vi kommer hurtigere i gang igen efter åbningen af samfundsøkonomien. Myndighedernes brug af lønkompentation betyder, at det generelle privatforbrug næppe tager samme dyk, som vi ellers ser under normale, mere langvarige recessioner.”

Bjarne Breinholt Thomsen forventer, at de store børsnoterede selskaber kommer tilbage i omdrejninger i løbet af tredje kvartal, med fuld effekt i fjerde kvartal. ”Og der vil så i årets slutning komme ekstra vækst, også på grund af efterslæb af ordrer, som er blevet udskudt fra første og andet kvartal. Så man kan sige, at der bliver noget at indhente i årets sidste kvartal, som vil give ekstra gang i hjulene.”

RISIKO FOR ANDEN SMITTEBØLGE
Videre siger Bjarne Breinholdt Thomsen om det forhold, at analytikerne, trods positive forventninger til Q4, nu alligevel skurer lidt ned: ”Jeg tror, at analytikerne er blevet lidt mere forsigtige med fremgangen i fjerde kvartal. Jeg tror ikke, at de har indlagt i deres estimater, at der er risiko for en anden smittebølge i efteråret, selvom der er en risiko. Det har også betydning, at der ikke bliver afgivet nogen nye ordre for tiden, og dermed er risikoen, at ordrebogen med Q4-leveringer er for tynd.”

Om de dramatiske nedjusteringer i andet og tredje kvartal siger Bjarne Breinholt Thomsen: ”På den korte bane er det ekstremt vanskeligt at sige noget om, hvad der sker, ikke mindst fordi selskaberne selv har opgivet at sige noget. De fleste selskaber har jo stoppet deres egen guidance, og de er også i vildrede om, hvad der sker, og hvornår samfundet åbner op igen. Analytikerne har fået meget svære arbejdsbetingelser. Så de har måttet ty til nogle meget summariske rettesnore, eksemplevis udviklingen i råvarepriser, valutaer og den forventede BNP-vækst. Og det har samlet set givet nogle store fald i analytikernes resultatforventninger, fordi samfundsøkonomien jo nærmest lukker helt ned.”

Ifølge analytikerne ventes især energisektoren at blive hårdt ramt, hvilket næppe kan være en overraskelse med det dramatiske dyk i oliepriserne. Industriselskaberne ses at blive næsthårdest ramt, og der venter analytikerne, at overskuddet bliver mere end halveret i andet kvartal.

Indtil for én uge siden var det dog forventningen, at netop industriselskaberne ville komme meget stærkt tilbage med en overskudsfremgang på over 50 pct. i fjerde kvartal. Men denne optimisme er på kort tid skåret ned til en overskudsfremgang på 30 pct. Så der er optimismen skruet lidt ned.

DE POSITIVE SIDER
Men der er også flere positive elementer i analytikerforventningerne. Efter overskudsfald på 25 pct. og 22 pct. i finansvirksomhederne (nok mest i bankerne, og mindst i forsikringsselskaberne) ventes i fjerde kvartal 2020 samme overskud som i fjerde kvartal 2019.

Det er umiddelbart et overraskende hurtigt comeback, og det afspejler, at der forventes et hurtigt comeback i samfundsøkonomien, både i erhvervslivet og privatforbruget, når samfundet genåbner. Umiddelbart skal bankerne efter de relativt nye IFRS9-regler hensætte til fremtidige mulige og sandsynlige tab, og de merhensættelser kan hurtigt blive trukket tilbage ved en normalisering af samfundsøkonomien.

Teknologigivirksomhederne ventes at navigere gennem de næste kvartaler uden faldende overskud, og faktisk ventes mindre stigninger i overskuddene de næste kvartaler. Også healtcareselskaber ventes at køre igennem coronakrisen uden skrammer, med overskudsvækst i alle årets fire kvartaler, henholdsvis på 3, 9, 1 og 6 pct.

Bjarne Breinholt Thomsen vurderer, at det internationale erhvervsliv vil normaliseres næste år, og det er bl.a. det, aktiemarkederne begynder at se frem imod.

20547cd084f8468272d4Be9337a4a84185765954

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank