Dankortet, der ejes og drives af Nets, er mange gange blevet spået en snarlig død. Og morderen er allerede udpeget.
Den teknologiske udvikling, hvor man betaler via sin mobiltelefon, vinder meget hurtigt frem med alternative løsninger og truer Dankortet. Men blandt de aktieanalytikere, der vurderer Nets fremtid, er der stor uenighed om, hvor truet Nets og Dankortet i virkeligheden er.
”Kan du ikke lige MobilePay mig 200 kroner”?
Danske Banks betalingsapp MobilePay er på ingen tid blevet et begreb. Ligesom man i dag googler noget, når man skal søge på nettet, så er det for mange lige så oplagt at bruge terminologien MobilePay, når man gerne vil overføre penge. Det er første tegn på, at noget er ved at udvikle sig til en de facto standard. Men er MobilePay og de mange andre digitale måder at betale med i dag så en trussel mod Dankortet og dets ejer Nets, som vi kender det i dag?
Det spørgsmål har været afgørende for mange aktieanalytikere at forholde sig til, da de skulle vurdere og prisfastsætte Nets forud for børsintroduktionen. For det store spørgsmål var ikke bare, hvad Nets er værd i dag, men også hvad Nets er værd om et par år, og om Nets kan hamle op med truslen fra den digitale udvikling. MobilePay har i dag over 3 mio. brugere, men er dog stadig baseret på et kort, det kan være et Dankort, Visa– eller Mastercard. Kun når det er pengeoverførsel mellem to kunder i Danske Bank, går overførslen direkte fra konto-til-konto.
Nordea maner til ro
Nets er selv på vej med en digital løsning med Dankort til mobilen. Endnu mangler vi at se, hvordan kunderne vil tage imod det. Det andet system, Swipp med Nordea i spidsen og mere end 70 danske pengeinstitutter, bruger konto-til-konto, men systemet har aldrig fået den udbredelse, som MobilePay har fået. Swipp skulle ifølge en bankanalyse være på vej med en epokegørende nyudvikling allerede i denne måned.
I en analyse ser Nordea ikke den store udfordring for Dankortet og Nets fra den digitale udvikling. ”Selv om rigtig mange har taget (mobilbetalinger, red.) til sig, er værdien af overførslerne stadig meget lavere end ved kredit- og debetkort, især fordi mobile apps generelt bliver brugt til mindre beløb. I 2015 talte mobile apps kun for 4 pct. af den totale værdi af alle transaktioner, der blev foretaget med Dankortet,” hedder det i analysen.
Det får Nordea til at konkludere: ”Den stadig større brug af mobile apps til betalinger er ikke nødvendigvis en større trussel mod Nets, som vi ser det, eftersom mange af disse apps er kortbaserede og bruger kredit- eller debetkortinformationer til at overføre penge mellem brugere”. Videre hedder det, at ”vi ser mobile betalingsapps som forbrugervenlige teknologier, der vil hjælpe med til at forstærke overgangen mellem kontanter og kontantløse betalinger, og vi tror, deres stadig store popularitet ikke i sig selv udgør nogen betydelig trussel for de etablerede deltagere I betalingskæden, herunder Nets.”
Konto-til-konto truer ABG Sundal Collier ser udviklingen som meget mere dyster for ikke mindst Nets. “Vi mener, at MobilePay har bidraget til en knap 30 pct. forøgelse af Dankort-transaktioner siden 2013. Danske Bank har indtil nu flyttet MobilePay transaktioner mellem Danske Bank-kunder over til konto-til-konto løsninger i stedet for at bruge Dankort, og det forventes (af os) at de også vil flytte betalinger foretaget af ikke-Danske Bank over på konto-til-konto løsninger i de kommende år. Nets forventes at blive presset på indtjeningen.”
Netop denne konto-til-konto løsning ser ABG Sundal Collier som den største trussel mod hele betalingskortindustrien. ”Som vi ser det, er det mest sandsynligt, den løsning vil blive bygget op omkring MobilePay og Swipp. Dertil kommer, at vi forventer, at store forretninger vil introducere konto-til-konto løsninger for at forbedre deres kunderelationer. Det er vores forståelse, at sådanne løsninger ikke er ret langt væk (Swipp forventes at lancere nye features i oktober 2016),” skriver finanshuset.
Dansk Bank er knap så præcis i sin analyse, måske fordi banken ikke er meget for at afsløre for mange planer med hensyn til deres egen MobilePay. “Vi tror på, at brugervenlighed er den mest kritiske factor – regel nummer ét for succes i mobile apps”. Banken mener, at mobile betalinger vil have en lys fremtid og blive lige så stort og almindeligt, som det er at have fly- og togbilletter, kamera, video, musik og sociale netværk på sin telefon.
”For os er det store spørgsmål hvordan og af hvem,” skriver Danske Bank, der altså ikke tør udpege en vinder af det teknologiske kapløb.
Henrik Denta
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.