Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

A&O Johansen viser vej frem i en svær branche

Morten Sørensen

søndag 11. september 2016 kl. 9:49

Med en recept, der især har bygget på investeringer, viser Grossistfirmaet Brdr. A&O Johansen, hvordan der kan skabes ny vækst og værdi i en usexet hjemmemarkedsbranche, der er præget af stagnation og hård konkurrence

Analyse: El- og VVS-grossistfirmaet Brdr. A&O Johansen er i al diskretion og takket være investeringer på tilsammen over 1 mia. kroner ved at udvikle sig til et forbillede for danske handelsvirksomheder, der kæmper med svære stagnerende hjemmemarkeder.

Resultaterne har for alvor vist sig i løbet af 2016. A&O-aktien er over det seneste år steget lige knapt 50 procent, og virksomheden har netop i sin halv-årsmeddelelse opjusteret forventningerne til 2016 til et før-skatresultat på 130-140 mio. kr., hvor der tidligere var ventet et resultat på 120-130 mio. kr. A&O, der er familiekontrolleret, og som siden 1986 har været ledet af adm. direktør Niels A. Johansen, demonstrerer dermed overlevelsesevne og konkurrencekraft. Danske markedsandele på cirka 25 procent for VVS-komponenter og 15 procent for el-artikler gør A&O til en betydelig markedsaktør, omend virksomheden står over for større, ofte mere internationaliserede og diversificerede konkurrenter, som de børsnoterede Solar og Sanistål samt Lemvigh-Müller og Brdr. Dahl, der er ejet af den multinationale byggemateriale-gigant Saint-Gobain.

Med det seneste års kursstigning ligger AO nu i en højere aktiekurs end før finanskrisen, der ramte byggeriets grossister meget hårdt, og hvis efterdønninger Solar- og Sanistål-aktierne endnu ikke på samme måde er kommet over.

Med kursstigningen demonstrerer A&O også, at virksomheden foreløbig har fundet en mere lukrativ vej frem end især Solar, hvor ledelsen i 2014 blev overtaget af Anders Wilhjelm, der dengang varslede en plan, der skulle omskabe Solar til en sourcing- og servicevirksomhed.

Receptens hovedindhold har været investeringer: A&O har i perioden 2011-2015 investeret massivt både i forhold til sin omsætning, der i 2015 var på 2,6 mia. kr.

En opgørelse viser, at A&O i denne periode har sat knap 500 mio. kr. i materielle og immaterielle anlægsaktiver, hvor de fire store konkurrenter hver har investeret mellem 150 og 300 mio. kr. Når investeringsprogrammet afsluttes i 2016, vil A&O have investeret over 500 mio. kr. i organisk vækst. Pengene er især sat i et nyt automatiseret centrallager, ny software og opgraderinger af butiksnettet. Investeringerne i organisk vækst er baggrunden for, at A&O i dag kan fremvise højere organisk vækst end konkurrenterne og samtidig opretholde en af branchens højeste indtjeningsmarginer.

Med opkøbet af branchens internetopkomling, BilligVVS, for yderligere 240 mio. kr. i 2015 har A&O fået en stærk internetplatform og også mulighed for at udnytte den store investering i centrallageret bedre. Dermed kan grossistvirksomheden sælge gennem flere kanaler, takket være et bredt butiksnet og et nyt og stærkt centrallager, og gennem e-commerce får den bedre adgang til mindre VVS-firmaer og til privatkunder.

A&O satsede desuden i begyndelsen af 2016 401 mio. kr. at købe den post på 39 procent af aktiekapitalen, som konkurrenten Sanistål havde købt før finanskrisen, især i 2007, for at tvinge A&O til fusion. Købskursen var 1797 kr. pr. aktie, og den er siden, blandt andet takket være tilbagekøbet, løftet til 2629 fredag, hvilket nu giver A&O en markedsværdi på 1350 mio. kr. mod Saniståls 1073 mio. kr. Saniståls aktiepost har efter alt at dømme længe været et irritationsmoment for A&O, og tilbagekø-bet giver A&O’ ledelse og hovedaktionær en større handlefrihed, blandt andet til at udbetale udbytte – noget, som A&O har undladt at gøre, mens Sanistål var aktionær, tilsyneladende for ikke at tilføre konkurrenten likviditet. Flere markedsdeltagere venter, at A&O nu vil annullere den store aktiepost, der ligger i selskabet, og at det yderligere kan understøtte børskursen.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

 

6a242da65e970b5a4389

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank