I en ny og ikke offentliggjort kendelse fra Ankenævnet for Forsikring slås det fast, at AP Pension har ydet misvisende rådgivning.
Det kan i værste fald koste selskabet flere hundrede mio. kroner i erstatning. AP Pension nægter at følge afgørelsen, og dermed er der en ny retssag på vej mod selskabet. Også Finanstilsynet får kritik.
Overgangen fra gamle til nye pensionsprodukter er ved at udvikle sig til et sandt mareridt for landets fjerdestørste pensionsselskab, AP Pension. Det er i relation til det omfattende skifte i pensionssektoren, hvor danskere med pensioner med garanti skifter til markedsrenteprodukter uden garantier. Selskabet får nu på puklen i Ankenævnet for Forsikring i en helt ny sag om decideret misvisende rådgivning.
Sagen handler om et samlevende par med pensionsopsparing i AP Pension, som ved omvalget til markedsrente har fået ændret deres livsvarige ægtefællepension dramatisk, uden at de vidste noget om det. De har via deres advokater regnet sig frem til, at det kan komme til at koste dem op mod 3-5 mio. kr. i livsvarige ydelser, hvis uheldet skulle være ude. Op til hundrede andre AP Pensionskunder kan stå i samme situation, hvor de ved et selvvalgt omvalg af pensionsprodukt har mistet en vigtig og værdifuld dækning.
Behov for hurtigt indgreb
”Informationsmaterialet i denne sag er behæftet med mangler af så alvorlig karakter, at det ikke er urimeligt at lade selskabet bære risikoen for, at klageren indgik aftalen på grundlag af urigtige forudsætninger,” lyder det i ankenævnets kendelse. ”Forholdet omkring misinformationen må antages ikke kun potentielt at kunne få negative konsekvenser for parret, men også andre medlemmer, der har foretaget omvalg på samme totalt mangelfulde informationsgrundlag. Det kan frygtes, at andre, der er i samme situation, først vil opdage det for sent, nemlig den dag ydelserne bliver aktualiseret. En eventuel genopretning af den oprindelige aftale i forhold til det her ægtepar vil jo ikke have virkning for andre, med mindre Finanstilsynet straks griber ind,” siger tidligere chefaktuar i Finanstilsynet Klaus Grünbaum, der til ankenævnet i sagen har afgivet en skriftlig udtalelse til fordel for ægteparret.
Netop det faktum, at en lang række andre kunder i AP Pension kan være i en lignende situation, ses som centralt i sagen. I det lys kan det være svært at forstå, at AP Pension har forsøgt at gøre parret tavse undervejs. I kendelsen fremgår det nemlig også, at AP Pension påberåbte sig forældelse i forsøget på at afvise parrets klager. Dertil kom en række andre bespænd, som eksempelvis at tilbyde en lappeløsning, som hverken ankenævnet eller Klaus Grünbaum kunne gennemskue.
Parrets konkrete sag går tilbage til 2011, hvor AP Pension overtog Finanssektorens Pensionskasse (FsP). Der havde manden ikke bare en solid pensionsordning med en garanti, men også med en god, traditionel kollektiv ægtefælledækning i tilfælde af død, hvorved hans partner ville få en livsvarig dækning. I 2012 blev han dog tilbudt et nyt pensionsprodukt, og her blev ægtefælledækningen forværret dramatisk. Via sin advokat i advokatfirmaet Elmer Advokater har han nu fået Ankenævnets ord for, at AP Pension skal lade ham fortryde sit omvalg. AP Pension nævnte intet om forringelsen af ægtefælledækningen i omvalgsdokumenterne.
AP tøver
Hele omvalget mellem FsP-medlemmerne og AP Pension skal også ses i et større perspektiv. Lige nu sagsø-ges AP Pension nemlig af over 200 kunder, som også mener sig dårligt rådgivet i forbindelse med deres omvalg, lyder det fra advokat Kira Kolby Christensen, der har hjulpet parret med sagen i ankenævnet.
”AP Pension har nok måttet erkende, at de havde en dårlig sag. Derfor har de forsøgt at løse den med et tilbud, som dog ikke var gennemskueligt for min klient. De ville utvivlsomt nok rigtig gerne have fået lagt låg på sagen, da de i forvejen også er sagsøgt i et gruppesøgsmål anlagt efter kendelsen i masseklagesagen. I masseklagesagen er påstanden også en ret til at fortryde omvalg. AP Pension har oplyst ankenævnet, at de ikke vil følge kendelsen, fordi de ikke mener, at min klient kan fortryde, når han har fået et alternativt tilbud,” siger hun.
I AP pension vil man ikke svare på, hvorfor man ikke vil følge kendelsen, hvor mange der kan være omfattet og hvad det kan betyde for AP Pension rent økonomisk. Selskabet understreger dog, at AP Pension normalt følger ankenævnets kendelser.
Også Finanstilsynet bliver draget ind i sagen. Tilsynet har nemlig allerede set på omvalget i AP Pension, som ankenævnet nu har tilsidesat. Men tilsynet har åbenbart helt overset, hvad Klaus Grünbaum kalder en eklatant misinformation af nogle kunder.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.