Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

AP Pension: Vi kender godt økonomien i Söderberg-aftaler

Morten W. Langer

fredag 21. september 2018 kl. 17:55

AP Pension erkender i et fortroligt brev til pensionsmæglerne, at ledelsen kender til det økonomiske indhold i aftalerne md pensionsmægleren Söderberg, som beskrevet i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev. Brevet er ikke offentliggjort eller sendt til Økonomisk Ugebrev. Mægler: AP pension har et moralsk ansvar

Økonomisk Ugebrev skrev i den seneste udgave i en artikel under overskriften: ”Direktør for AP Pension mistænkes for usandheder”, at ”AP Pension forsøger at fralægge sig ansvar omkring samarbejdet med pensionsmægleren Söderberg, der beskyldes for at lave aftaler, hvor de både er uvildige rådgivere og anbefaler egne investeringsprodukter. Direktør Bo Normann Rasmussen fra AP Pension udtalte forleden, at han ikke kendte til indholdet af aftalerne. Men Økonomisk Ugebrev kan nu dokumentere, at han personligt har underskrevet aftaler med Söderberg. Fagforbund kalder de nye oplysninger for undergravende for hele branchens troværdighed.

Brev til mæglerne

AP Pension har tilsyneladende haft behov for at præcisere, hvordan pensionsselskabet selv opfatter situationen. I et brev til pensionsmæglerne, som ikke er sendt til Økonomisk Ugebrev, hedder det blandt andet, at ”AP Pension er hverken aftalepart i Samarbejdsaftalen eller i Vederlagsaftalen, som begge indgås mellem virksomheden og pensionsmægleren. AP Pension har kendskab til Vederlagsaftalen, da det er en forudsætning for at kunne hæve vederlagene på kundens depot og sende beløbet til pensionsmægleren.”

Videre hedder det, at ”det er AP Pensions klare overbevisning, at det aftalekompleks, som AP Pension indgår med pensionsmæglerne, i substans svarer til de aftaler, som pensionsmæglerne indgår med andre pensionsselskaber.”

Økonomisk Ugebrev skrev, at AP Pensions direktør havde fuld indsigt i økonomien i aftalerne, og det erkender AP pension nu også. I brevet hedder det, at ”Adm. direktør Bo Normann Rasmussen udtaler: ”Selvfølgelig sørger vi for at overholde loven, og selvfølgelig kender vi dermed finanserne. Vi har aldrig udtalt andet.” Med andre ord vedrører artiklen i Jyllands-Posten mæglerens honorering af Samarbejdsaftalen og ikke håndtering af opkrævning af vederlag i henhold til Vederlagsaftalen.”

Pensionsmægler Gert Nielsen fra BESTpension siger til Økonomisk Ugebrev, at AP Pension nok ikke gør noget formelt forkert, men fortsat accepterer, at dets egne kunder får placeret investeringsmidler hos den mægler, som også skal være uafhængig rådgiver: ”AP’s redegørelse for aftalerne mellem mægleren, selskabet og kunden er korrekt. Men det ændrer ikke på det faktum, at det er AP som selskab, der accepterer, at selskabets kunder kan placere deres midler i Söderbergs fond, og at AP er bekendt med, at der betales kick-back fra Söderbergs fond til Söderberg- mægleren. AP kan jo derfor ikke undslå sig for at forklare, hvorfor de accepterer at udbyde Söderbergs fonde, mens nogle andre selskaber har takket nej.”

Er set før

Videre siger Gert Nielsen: ”Konstruktionen med, at mæglere har deres egne fonde (med kick-back til dem selv) er set før, og det ses også, at selskaber giver kick-back til mæglerne fra selskabets egne fonde. I det omfang, at kick-back ikke gives direkte til kunden, som herefter opkræves den reelle omkostning for mæglerens rådgivning, bliver mæglerens omkostninger mindre gennemsigtige.”

”Generelt kan man sige, at hele pensionsmarkedet er forvredet, idet der via investeringsomkostningerne opnås et betydeligt overskud og indtjening, der herefter f.eks. kan bruges til at skaffe kunder på forskellig vis – f.eks. ved at nedsætte forsikringspriser eller priser for administration og rådgivning – og kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan bruge de høje provisioner for investeringspleje til,” siger Gert Nielsen.

I seneste udgave af Økonomisk Ugebrev sagde Kim Sejer fra Sejer Pensionsrådgivning: ”Pensionsselskabet må nødvendigvis vide, hvor stor en aflønning mægleren får fra kunden, og selskabet skal have vederlagsaftalen mellem mægleren og kunden. Ellers må selskabet ikke udbetale pengene til mægleren på kundens vegne. Det er helt normalt i branchen, og jeg synes også pensionsselskabet har et ansvar for, at de aftaler, der indgås er rimelige set med kundens øjne. Det handler også om moral hos dem, der hjælper virksomheder med at finde de bedste pensionsordninger til deres ansatte.” CV/MWL

Læs hele brevet fra AP Pension til mæglerne her.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank