Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Arbejdsmarkedets pensionskasser dumper på investeringsafkast

Carsten Vitoft

søndag 01. marts 2020 kl. 16:09

Flere af kasserne har i årevis forsøgt at vinde udbud på det private, kommercielle marked for firmapensioner. Men virksomhederne har i stor stil valgt dem fra, selv om de er langt billigere på omkostninger. Økonomisk Ugebrevs analyse viser, at årsagen til fiaskoen kan ligge i stigende problemer med at matche den kommercielle pensionssektors afkast.

Fagbevægelsens pensionskasser er ved at tabe konkurrencen om at skabe det højeste afkast. Tre af de store halter nu alvorligt efter de kommercielle pensionsselskaber. Det drejer sig om Sampension, PensionDanmark og Industriens Pension.

Det viser en analyse af pensionsbranchens afkast over de seneste fem år, som Økonomisk Ugebrev har udarbejdet. Det ser ud til, at pensionskasserne halter længere og længere bagud. Sampension, der er en af landets billigste pensionskasser, ligger eksempelvis på en sikker tiende og sidsteplads – 8 procentpoint bagefter de bedste. For fem år siden lå Sampension på en ottendeplads.

Flere arbejdsmarkedspensionskasser kæmper ellers en brav kamp for at vinde flere kunder i kommercielle udbud – uden held. Ifølge eksperter kan store dele af forklaringen ligge i netop det stadigt ringere afkast.

”Afkast er den faktor, som har størst betydning for, at pensionsopsparingen yngler. Virksomhedskunder, som har været hos et selskab med historisk gode afkast, giver selskabet ekstra goodwill ved nye udbud. Omvendt har pensionsselskaber med historisk ringe afkast lav kundegoodwill. I takt med, at formuerne per kunde er hastigt voksende, bliver det endnu vigtigere,” siger aktuar og adm. direktør Jørgen Svendsen fra pensionsmæglerselskabet AFPR.

”Mange kunder mener, at afkast skal have en høj vægt, og de selskaber, der deltager i udbud, har meget ofte deres investeringsdirektører med til præsentationsmøder, hvor de alle kan vise slides, der demonstrerer at netop deres selskab har de bedste afkast. Hvis det selskab, man er kunde i, over flere år i træk leverer ringe afkast, så er det dog rimeligt nok at se sig om efter en ny leverandør, og nye kunder skal jo nok holde sig fra det pågældende selskab,” siger partner Gert Nielsen fra BEDSTpension.

I Sampension har man alligevel svært ved at forstå, hvorfor pensionskassen ikke vinder de mange udbud, som man deltager i. Så sent som i efteråret var adm. direktør Hasse Jørgensen citeret for at sige:

”Generelt ligger vi på et superlavt omkostningsniveau på cirka 50 pct. af konkurrenternes firmapensioner i udbud. Det bør jo være et konkurrencemæssigt tilbud, der rydder bordet, og vi bør jo vinde 100 af 100 udbud med det omkostningsniveau. Sådan går det bare ikke. Selv om vi har deltaget i rigtig mange tilbud og har vundet nogle, så har vi ikke taget noget, der overhovedet minder om en signifikant del af markedet,” lød det fra direktøren.

Direkte adspurgt, om hindringen ikke kan være, at kunderne ser på afkastet fremfor omkostningerne, lyder det fra Sampensions investeringsdirektør Henrik Olejasz: ”Nej, dette er ikke en stor hindring. Mange seriøse mæglere ser mere på helheden. De kigger for det første på en længere tidshorisont og på det risikojusterede afkast, som give en mere reel sammenligning af investeringsperformance. Her ligger Sampension rigtig pænt,” skriver han i en mail til Økonomisk Ugebrev.

Han tilføjer, at Sampension de senere år har lavet nogle justeringer af risikoen, og at pensionskassen er bedre placeret på afkastet, hvis der også tages højde for risikoen. Fra tid til anden udvikler det sig til offentlige slagsmål mellem selskaberne og pensionskasserne, når de helt store virksomheder afholder pensionsudbud. Eksempelvis da Maersk for år tilbage gik i udbud . Her bød PensionDanmark ind på opgaven, men endte med igen at trække sig. Siden har pensionskassen ikke deltaget i særligt mange udbud. I hvert fald ikke officielt.

Også her, og hos Industriens Pension, er der store udfordringer med at følge med på afkastet. Forklaringen på arbejdsmarkedskasserne dårlige afkast er deres massive satsninger på alternative investeringer i en periode, hvor aktiemarkedet har klaret sig langt bedre.

Fc40a9c00bca9caa43c2

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank