Astralis’ CEO : Vi fejlede på børsintroduktionen.

Interview med Astralis Groups stifter og CEO Nikolaj Nyholm om børsnotering

eSportvirksomheden fik en svag start på børsen. Her fortæller Astralis Group stifter og CEO Nikolaj Nyholm om, hvad han mener, der gik galt: “Vi fik dårlig rådgivning, og nogle af de første investorer, jeg stolede på, udnyttede situationen til at score en hurtig gevinst,” siger han i interview med Økonomisk Ugebrevs børskommentator Martin Bundgaard.

Lige landet i Paris og godt installeret i en udlejningsbil på vej til møder har Astralis Group CEO Nikolaj Nyholm givet sig tid til at tale med undertegnede og summere op på en heftig periode før og ikke mindst efter børsintroduktionen, som umiddelbart blev efterfulgt af en skuffende kursudvikling. På trods af 8000-9000 nye investorer, og stort set udelukkende positiv medieomtale, dykkede kursen på den nye aktie med op til 30 procent kort efter børs-debuten. Det gik udover de nyeste aktionærer, hvoraf mange aldrig før har prøvet at investere.

Det gik også ud over de to stiftere af selskabet, Jacob Lund Kristensen og Nikolaj Nyholm. “Vi blev ramt på stoltheden. Vi havde set frem til at levere en god oplevelse over for dem, der havde støttet op omkring os, og så røg aktien ud i et stormvejr. Det var ikke sjovt,” siger Nikolaj Nyholm

STOR HER OG NU-GEVINST
De senest tilkomne investorer, før emissionen, stillede finansiering til rådighed i eftersommeren, da Astralis Group aktiviteter blev købt ud af det oprindelige selskab. En del af dem valgte at sælge aktierne de første dage på børsen. De kunne nemlig score en hurtig gevinst: De havde investeret i Astralis Group-aktier til en kurs på knap 4 kr., og de kunne derfor efter få måneders sælge til mere end det dobbelte. ”Det skulle vi aldrig have tilladt. De burde selvfølgelig have haft en lock up (restriktion om at de ikke må sælge, red.) på mindst et år” siger Nikolaj Nyholm. ”Det var sådan set også ledelsens holdning. Vi fik en anden rådgivning, men I sidste ende er det selvfølgelig mit ansvar, så jeg kan ikke gøre andet end at lægge mig fladt ned og beklage,” siger han.

Læs også:  USA: Her er beviset på, at anden bølge rammer økonomien

Det betød, at kun 63 procent af de oprindelige aktier, nemlig ledelsens aktier, var underlagt lock up, mens de resterende 37 procent aktier frit kunne sælges dag ét på børsen. Økonomisk Ugebrev beskrev i kritiske artikler situationen før jul. ”Det var ikke rart at læse, men jeg måtte jo give jer ret i størstedelen af kritikken,” siger Nikolaj Nyholm.

I eftersommeren spyttede ca. 50 privatpersoner 45 mio. kr. ind i selskabet. Det var en blanding af såkaldte ”friends & family” og en del professionelle sportsfolk. Og det er nok blandt dem, at der findes en håndfuld, der ikke har kunnet stå for fristelsen til at score en hurtig gevinst, og det ærgrer og skuffer Nikolaj Nyholm. ”Jeg føler mig lidt svigtet. Vi syntes, vi gav dem en god mulighed for at komme med på en lang investorrejse, og det var bestemt ikke meningen, at de kun skulle være med i så kort en periode,” siger han.

”Vi har lært af det, og jeg bruger rent faktisk den fejl, vi begik, til at fortælle andre selskaber på vej til First North, hvad de ikke skal gøre. Vi er et godt eksempel på hvordan man ikke skal håndtere den lille detalje “lock up”.”

Læs også:  Stoxx 600: Europæiske aktier i kortsigtet salgssignal

FORDEL MED FLERE HOLD
Nu har Nyholm og det øvrige Astralis Group-hold lagt episoden bag sig. Nyholm, der selv har været en ivrig og habil gamer, koncentrerer kræfterne om at udvikle forretningen, som han vurderer har uanede kommercielle muligheder. ”En af de fordele, vi har, er, at vi har en enestående mulighed for at kommunikere med målgrupper, som traditionelle annoncører har utroligt svært ved at få i tale. Gamerne og fans af spillene har generelt ad blockers på deres telefoner og computere. Det gør dem nærmest umulige at få i tale, medmindre man som Astralis Group har en række hold, som har målgruppens personlige interesse.”

Nyholm har stort set i hele sin erhvervskarriere beskæftiget sig med opstartsvirksomheder. I de første år som iværksætter og bl.a. manden bag Speednames, og siden som venturekapitalist hos Sunstone.

Nu er han altså “in the game” som CEO for Astralis Group, og der ser han sig selv i mange år. “Jeg tror, det er ved at være slut med at starte nye virksomheder op. Astralis Group er først lige begyndt, og jeg kan sagtens se mig selv i den her virksomhed i mange, mange år.”

Og hvad så med investorerne, der blev kørt over da Astralis Group gik på Børsen? ”De skal nok blive tilfredse. I hele min erhvervskarriere har jeg altid leveret til mine investorer, og det kommer jeg også til med Astralis Group,” slutter han. Astralis Group-aktien har de seneste uger genvundet næ-sten hele kurstabet. Torsdag lå aktien i 8,90, mod startkursen på 8,95.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her