Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

ATP lægger linjen om i forhold til dansk venture

Økonomisk ugebrev

søndag 22. marts 2020 kl. 19:15

Tema om pensionssektorens outsourcing – ATP-chefer får tocifret millionbonus efter elendigt afkast

Historisk har ATP kun nødtvunget investeret i dansk venture. Men nu vil den store danske pensionsaktør være en aktiv del af det danske finansielle økosystem. Den første prøve på den nye politik skal stå i forhandlingerne om dannelsen af en ny statsligt styret fond of fond, Dansk Vækstkapital 3. Imens vejrer flere venture-selskaber morgenluft, selvom den hurtigt kan fordufte med coronakrisen, skiver fagredaktør Carsten Steno.

I årtier har ATP været under pres fra politikere for at investere mere i små og mellemstore danske vækst-virksomheder. Men ATP’s ledelse har vægret sig, fordi rent danske investeringer i startups er risikable, og fordi erfaringerne har været dårlige. Når ATP alligevel har efterkommet politikernes pres, har man i vidt omfang valgt at foretage investeringerne selv. Denne linje lagde Lars Rohde, der var ATP´s adm. direktør gennem 15 år frem til 2013, og den blev fulgt op af Carsten Stendevad, som forlod ATP i 2017. Nu lægges linjen imidlertid helt om: For nyligt solgte ATP sammen med PFA aktierne i managementselskabet bag den oprindeligt ATP-stiftede venturefond Via, der for nogle år siden blev konverteret til en kapitalfond under navnet Via Equity. I den forbindelse meddelte ATP officielt, at pengetanken ville gøre sin forretning mindre kompleks og i højere grad være ”en del af det danske finansielle økosystem”.

PRAKTISKE KONSEKVENSER
Blandt venturefonde, mindre kapitalfonde og business-angels er ATP’s udmelding blevet bemærket Men de venter spændt på, hvilke praktiske konsekvenser den vil få – ikke mindst i den nuværende situation, hvor Danmark står overfor et omfattende økonomisk tilbageslag på grund af Covid-19.

Flere danske ventureselskaber er for tiden ved at rejse nye fonde, og de bejler bl.a. til ATP. Desuden har statens Vækstfond bebudet, at den vil lave en ny fond of fond, Dansk Vækst Kapital 3. Den skal investere i dansk venture i lighed med Dansk Vækstkapital 1 og 2, der blev skabt på regeringens initiativ i forlængelse af finanskrisen.

Økonomisk Ugebrev har bedt ATP uddybe konsekvenserne af den nye politik. ”Vi kan ikke kommentere på konkrete investeringsmuligheder. Men jeg vil slå fast, at ATP fortsat er og vil være en del af hele den finansielle fødekæde i Danmark.

ATP har historisk set foretaget mange investeringer alene – vi ønsker i højere grad at indgå i samarbejder med andre aktører i markedet, som vi f.eks. har gjort med Dansk Vækstkapital 1 og 2,” siger Mikkel Svenstrup, investeringsdirektør i ATP.

”Vi er bevidste om, at det påhviler ATP at løfte et samfundsansvar i forhold til at deltage i det finansielle økosystem. Udfordringen er at finde balancen mellem risiko og afkast i forhold til den rolle, vi spiller i Danmark som en del af det danske pensionssystem. Som langsigtede investorer med et stærkt fokus på risikostyring vil der være en begrænsning for, hvor mange milliarder ATP kan og bør investere af medlemmernes penge i dansk venture og private equity,” fortsætter han.

Videre lyder det fra ATP: ”Netop det risikojusterede afkast i denne del af værdikæden har varieret betydeligt. Det skal sammenholdes med, at der følger relativt meget risiko og kompleksitet med, på trods af at der ofte er tale om mindre investeringer i forhold til porteføljens størrelse. Derfor må vi være skarpe på medlemmernes vegne og spørge os selv, hvor vi bruger vores tid og risikobudget bedst muligt i forhold til, hvor meget kompleksitet, der følger med en given investering.”

KOMMERCIELLE VILKÅR
ATP´s nye linje skal bl.a. stå sin prøve i forhandlerne om etablering af Dansk Vækst Kapital 3. Vækstkapital 1 har givet gode afkast og været en ren vinder for deltagerne. Men ATP og Pensionskasserne løb stort set heller ingen risiko. Fonden på 4,8 mia. kr. blev etableret ved, at pensionskasserne lånte Vækstfonden 3,6 mia. kr. og skød de sidste 1,2 mia. ind som risikovillig kapital. Lånet blev forrentet med diskontoen plus en merrente på 1,5 pct., så det var stort set risikofrit for ATP og andre pensionskasser at deltage, mens Vækstfonden på statens vegne tog hele risikoen.

Vækstkapital 2 har knap så stor en statslig risiko, og nu lægger Vækstfonden op til, at den nye fond of fond skal etableres på rent kommercielle vilkår.

Så nemt går det dog næppe – slet ikke nu, hvor recessionen er en kendsgerning. Set fra et pensionskasse-perspektiv er det fortsat sådan, at pensionskasserne må have en kompensation, hvis de skal investere i Vækstkapital 3. Fordi Vækstkapital 3 er begrænset til fortrinsvis at investere i danske venturefonde er der nemlig en risikopræmie, som pensionskasserne vil have sig betalt for.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank