ATP er i mange år blevet hædret for at være landets største pensionspengekasse med den prestige, der har fulgt med – i udlandet, i centraladministrationen og på de bonede gulve i erhvervslivet. Men nye tal viser, at PFA står til at vokse 20 mia. kr. på præmieindtægterne, mens ATP kun vokser en mia. kr. PFA’s voldsomme præmievækst kombineret med ATP’s lavere indbetalinger og afkastkrise vil nu ændre magtstrukturerne i den danske finansverden. ATP erkender udviklingen, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
I 2021 var ATP 400 mia. kr. større end PFA, men her fem år senere er forskellen indsnævret til sølle 20 mia. kr. efter første kvartal 2025. I løbet af i år bliver hullet – alt andet lige – lukket mellem de to giganter af forskellen i de årlige præmieindtægter, viser nye tal fra PFA, der er vokset fem mia. kr.
”I 2024 oplevede vi i PFA en vækst i indbetalinger på knap 17 pct., og efter årets første fire måneder kan vi se, at de gode takter er fortsat ind i 2025, hvor vi indtil videre vokser med mere end 19 pct.,” siger adm. direktør, Ole Krogh Petersen om de nyeste tal for præmieindtægter.
Fortsætter udviklingen som i første kvartal, vil PFA i al stilhed senere på året indhente ATP, der vokser omkring en mia. kr. på nettopræmierne.
ATP’s analysechef Michael Jørgensen erkender udviklingen. Men han mener ikke, den betyder noget for ATP.
”Størrelsen på ATP’s formue siger ikke så meget om ATP-pensionens størrelse for kunderne. Eksempelvis faldt ATP’s formue i 2022 markant, fordi renterne steg, og værdien af vores obligationsbeholdning derfor faldt. Det havde dog ingen betydning for vores medlemmers pensioner, men var basalt set regnskabsteknik. Så vi ser ingen problemer eller udfordringer i, at andre pensionskasser vokser sig store. ATP leverer et særligt pensionsprodukt, som udfylder en anden rolle i det danske pensionssystem end arbejdsmarkedspensionsselskaberne,” oplyser han til Ugebrevet.
PFA vokser også mere end alle de andre kommercielle pensionsselskaber tilsammen. Og PFA kommer til at øge afstanden endnu mere, vurderer Ole Krogh Petersen.
ATP vurderer, at størrelse ikke betyder noget, men det gør det. At have den største kapitalstyrke giver prestige, magt, omdømme og øget lydhørhed i branchen, i erhvervslivet, hos politikerne og internationalt.
Et eksempel: En gang blev alting i den danske pensionssektor bestemt af ærkerivalerne i PFA Pension og Danske Bank-ejede Danica, der var stort set lige store. Kunne de blive enige, blev tingene løst. Kunne de ikke, blev tingene låst fast. Den tid er slut.
Nu læner PFA sig ikke længere mod Danica, men går direkte til Danske Bank. Nu søger PFA ikke længere mod fælles investeringer med ATP, nu trækker de sig ud af dem. PFA har succes med afkastet, ATP har ikke, og også det har over de seneste fem år være med til at indsnævre størrelses- og styrkeforholdet.
Nye venner
Meget tyder på, at selv rivalerne i pensionssektoren ser konturerne af en ny mastodont.
PFA’s Ole Krogh Petersen optræder nu direkte i medierne med adm. direktør Carsten Egeriis fra Danske Bank, der underligt nok synes at acceptere den degradering og de signaler, det sender om Danica og adm. direktør Mads Kaagaards aktuelle status i branchen.
Måske har Carsten Egeriis erkendt Danicas endegyldige nederlag til PFA og den uundgåelige udvikling, at PFA også fremover vil blive ved at lægge afstand til alle andre. I det lys er der ingen grund til at fortsætte slagsmålet med PFA.
Og Danske Bank har måske fået øje på en ny storkunde i PFA, f.eks. inden for kapitalforvaltning, og i øvrigt en magtalliance, der kan stå stærkt over for politikerne, hvis de vil have ændret noget. Det ses allerede her i foråret.
På Christiansborg har det været ønsket, at ATP skulle investere mere i danske arbejdspladser og erhvervsliv. Måske begynder politikerne at kigge mere mod PFA i fremtiden. De er større og mere succesfulde, så de kan måske vise vejen frem med flere ressourcer og investeringskompetencer.
Så på den måde kan PFA’s sejr blive ATP’s nederlag Men hvad betyder det for den aktuelle kritik af ATP for ikke at skaffe gode investeringsafkast? Det kan både svække og styrke ATP’s position. Der vil komme stigende opmærksomhed omkring PFA’s resultater og måske fiaskoer. Måske på bekostning af ATP. Men nogen kan også opfattet det som om, at ATP har udspillet sin rolle.
Carsten Vitoft