Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

ATP vil monopolisere mia.-marked og udelukke forsikringsselskaber

Carsten Vitoft

mandag 26. februar 2024 kl. 9:05

Ane Halsboe-Jørgensen

ATP ønsker at overtage arbejdsskadeforsikring fra de kommercielle forsikringsselskaber, fremgår det af et hidtil hemmeligholdt forslag. Hensigten er at nedbringe de lange sagsbehandlingstider og skære i forsikringssek­torens milliardoverskud på området. Forsikringsbran­chen er forfærdet. Ministeren er tæt på at lægge forsla­get frem for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

ATP er i al stilhed gået i dialog med beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen om at flytte hele markedet for arbejdsskadeforsikring væk fra de kommercielle forsik­ringsselskaber og over i ATP – helt præcist til AES (Arbejds­markedets Erhvervssikring).

Der er tale om et marked på over 4 mia. kr. Hensigten med forslaget er at afhjælpe lange sagsbehandlingstider på arbejdsskader. De senere år er behandlingstiden ste­get til et gennemsnit på et år.

Ane Halsboe-Jørgensen har bedt ATP komme med forslag til, hvordan sagsbehandlingen nedbringes, og mi­nisteren har lige modtaget rapporten på mere end 200 tætskrevne sider. Heraf fremgår det, at ATP´s ønske­scenario er, at hele markedet for arbejdsskader ganske enkelt rykkes til Hillerød hos pensionskæmpen.

Et forstyrrende element

Økonomisk Ugebrev har fået aktindsigt i den fremsendte rapport, som Beskæftigelsesministeriet har modtaget, og her fremgår det, at ATP oplever forsikringsbranchen som et forstyrrende element i sagsbehandlingen.

”Forslaget indebærer, at arbejdsgiveren automatisk be­taler bidrag til AES, hvormed administrationsbyrden og pro­cessen for arbejdsgiver omkring at tegne arbejdsskadefor­sikring hos et privat forsikringsselskab fjernes. Arbejdsgiver skal anmelde ulykkessager som hidtil, men anmeldelsen sendes fremover direkte til AES og sagsbehandlingen, her­under den sagsbehandling, der i dag sker i forsikringsselska­berne, vil alene ske i AES, som vil træffe afgørelse og udbeta­le evt. erstatning til tilskadekomne,” skriver ATP i rapporten.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger er det ATP’s kon­cerndirektør, Anne Kristine Axelsson, der står bag rapporten. Hun er tidligere departementschef i både Justitsministeriet og Kirkeministeriet. Så det er en formidabel modstander, forsik­ringsbranchen her er oppe imod. Hun ønskede dog i sidste uge ikke at uddybe forslaget over for Økonomisk Ugebrev.

Men det vil man gerne i HK Privat, som glæder sig over ud­sigterne ved en flytning af arbejdsskadeforsikringerne til ATP.

”Det her er et forslag, som vi bakker entydigt op om – og som er på linje med, hvad vi tidligere har foreslået i HK Pri­vat. I dag har vi et sløret billede af, hvor enorme summer forsikringsbranchen tjener på arbejdsskadeforsikringer. Men vi ved, at det er i milliardklassen. Med forslaget om at læg­ge alle arbejdsskadesager over til AES vil vi potentielt kunne tage profitten ud af arbejdsskader og for eksempel investere mærkbart i forebyggelse.” siger næstformand, Gitte Geertsen.

Forslaget har modsat ramt hårdt i forsikringsselskaber­nes brancheorganisation Forsikring & Pension, hvor det på hjemmesiden fremgår, at branchen sidste år modtog præmier for 4,3 mia. kr. på arbejdsskade. ATP har arbejdet længe med rapporten. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplys­ninger er det blot en måned, siden F&P hørte om forslagets eksistens. Det vil F&P dog ikke bekræfte overfor Ugebrevet.

F&P stærkt kritisk

”Vi har hørt om forslaget. Men har ikke været i dialog med ATP om det. Som vi forstår forslaget, er det helt entydigt ikke noget, som vores branche kan støtte op om. Der findes i dag et velfungerende marked for arbejdsulykkesforsikrin­ger, hvor forsikringsselskaberne yder en stor og målrettet indsats for at hjælpe borgere hurtigt tilbage på arbejdsmar­kedet. Samtidig har den enkelte arbejdsgiver en interesse i, sammen med sit forsikringsselskab, at forebygge ulykker. Begge dele ville vi miste. Forslaget vil i øvrigt heller ikke løse de udfordringer, der er med lange sagsbehandlingstider, så det ville på alle måder indebære en voldsom forringelse for borgerne,” forklarer direktør Thomas Brenøe fra F&P.

Arbejdsmarkedet parter har også givet deres besyv med i rapporten, hvor de dog begge er ganske lunkne over det det meste af rapporten. Arbejdsgiverne beskri­ver direkte ATP´s forslag som ren nationalisering. Fagbe­vægelsen udtrykker ikke modstand mod forslaget, men mener, at man nu bør give ATP og AES ro, så de selv kan arbejde mere effektivt med at nedbringe ventetiderne.

Det var i sidste uge ikke muligt at få en kommentar fra Ane Halsboe-Jørgensen.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank