Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Atradius-chef: Nu kommer konkursbølgen i SMV-underskoven

Morten W. Langer

mandag 17. august 2020 kl. 7:00

Alle går for tiden og venter på, hvordan den brede underskov af mindre og mellemstore virksomheder vil klare sig efter de statslige hjælpepakkers udløb, hvor de igen skal stå på egne ben. Økonomisk Ugebrevs kortlægning viser, at det sandsynlige udfaldsrum går fra ”slemt” til ”meget slemt” for dansk økonomi i efteråret. Læs bl.a. interview med chefen for kreditforsikringsselskabet Atradius, som ser mørke skyer i horisonten.

Som det fremgår af artiklen om bankernes Q2-regnskaber i denne udgave, har dansk erhvervsliv navigeret ganske godt gennem årets første seks måneder, uden en stor konkursbølge og uden stigende konstaterede udlånstab i bankerne. Men det er der en god grund til: Staten har i den grad holdt hånden under erhvervslivets underskov, med lønkompensationer, dækning af faste omkostninger og udskydelse af betaling af moms og skatter, som har givet ekstra pusterum til også de allersvageste virksomheder.

Men nu er det snart slut: Som det også fremgår af bankernes vurderinger af udsigten for andet halvår, står vi sandsynligvis over for en svær tid for erhvervslivet, med markant flere fyringer og virksomhedskonkurser. Fra kreditforsikringsfirmaet Atradius siger adm. direktør Erik Skovgaard Nielsen, at de første helt klare håndfaste data først kommer de næste uger, efter at hjælpepakkerne ophører:

Svære eksportmarkeder
”Hvis vi skal tolke på de første meget foreløbige signaler, så står vi sandsynligvis foran en svær tid for de mindre og mellemstore virksomheder i erhvervslivet, ikke mindst dem, der har stor eksport til de lande, som har været lukket ned længe. Man skal være opmærksom på, at store dele af erhvervslivet har været holdt oppe, dels af de ordrebøger, som der lå før krisen for alvor tog til, og dels har mange også svage virksomheder været understøttet af udskudte betalinger på moms og skatter. Det har også holdt en gruppe virksomheder, som under alle omstændigheder havde drejet nøgle om, i live. Så vi kommer med stor sikkerhed til at se en pukkel af konkurser, alene af den årsag.”

Bl.a. derfor ser Erik Skovgaard Andersen også stor risiko for, at økonomien fortsætter med at bremse op de næste kvartaler. ”På det seneste er vi begyndt at se betalingsforsinkelser fra vores kunder, og det kan meget vel være et forvarsel om, at der er noget værre på vej. Vi følger kundernes betalingsmønstre nøje for at afkode tidligt, hvad der sker. Vores økonomiske indikatorer er normalt meget tidligere end eksempelvis den udvikling, man kan aflæse i udviklingen i konkurser,” siger han.

Erik Skovgaard Andersen påpeger, at de negative drivkræfter ikke kun skyldes coronakrisen: ”På mange måder står vi midt i den perfekte storm. Vi kommer sikkert også til at se negative effekter af en mulig hård Brexit, usikkerhed op til det amerikanske præsidentvalg og handelskrigen mellem Kina og USA, hvor europæisk erhvervsliv også står i skudlinjen.”

Bølgen vokser nu
En nylig rapport fra det andet store kreditforsikringsfirma, Euler Hermes, forudser en betalingsstandsningsbølge i efteråret hos flere af Danmarks store samhandelspartnere, bl.a. USA, UK, Holland og Kina. Firmaet forudser, at konkursbølgen for alvor accelererer i slutningen af 2020 og fortsætter ind i næste år.

I rapporten hedder det, at” Covid-19 is creating an insolvency time bomb. Even as economies emerge from lockdowns, we expect the bulk of insolvencies is still to come, largely between the end of 2020 and H1 2021, as a result of uneven initial conditions, as well as differing re-opening strategies and emergency policy measures, particularly regarding when insolvencies are filed. Our global insolvency index is likely to hit a record high of +35% by 2021, cumulated over a two-year period, with half of the countries recording a new high since the 2009 financial crisis.”

Firmaet skriver, at konkursbølgen af flere årsager kommer meget forsinket i forhold til det umiddelbare chok. Bl.a. har statsstøttepakkerne, men også længere snor fra myndighedernes side omkring konkursbehandlinger, hjulpet.

I analysen har Euler Hermes estimeret, hvor meget konkurserne stiger næste år i forhold til 2019. Firmaet ser 22 pct. vækst i konkurser i Danmark næste år i forhold til 2019, mod et globalt gennemsnit på 35 pct. I Tyskland ses dog kun 12 pct. vækst i konkurser, og i Sverige 17 pct. flere konkurser.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank