Det er ikke lykkedes Formueplejes nye direktør Peter Kjærgaard at standse de seneste års blødning af kunder og kapital under forvaltning, viser nye tal over emissioner og indløsninger i kapitalforvalterens fonde. Alene i år har kunderne trukket mere end tre mia. kr. ud af flagskibsfondene. Også selv om flere af fondene igen er begyndt at give positive afkast. Den største fond Penta møder hård kritik fra uafhængige rådgivere: Det er for risikabelt, dyrt og for dårligt, siger de.
Pengene fosser bogstaveligt talt ud af landets største uafhængige kapitalforvalter Formuepleje. Det viser en analyse af de nyeste halvårsregnskaber fra Formuepleje, der netop er offentliggjort, samt tal fra Finans Danmark.
I årets første otte måneder har kunderne i Formuepleje trukket over tre mia. kr. ud af de fem flagskibsfonde Penta, Safe, Epikur, Fokus og Pareto, viser Økonomisk Ugebrevs opgørelse, som er forelagt Formuepleje, men ledelsen har ikke ønsket at kommentere eller forholde sig til tallene.
Den største investeringsfond Penta står alene for halvdelen af denne blødning, som er renset for markedsbevægelser og altså kun viser kunde tilgang og afgang.
Mere prisbillige alternativer
Eksperter vurderer, at udviklingen er tegn på, at tilliden til Formuepleje er opbrugt efter mange års svag afkastperformance, trods høj risikotagning og samtidig tårnhøje omkostninger.
”Når man køber et gearet produkt og dermed påtager sig en forhøjet risiko, burde man også forvente en højere betaling for denne ekstra risiko. Men konklusionen er, at du med en kombination af ETF´ere med en gennemsnitlig forvaltningsomkostning på 0,19 pct. på seks år ville have opnået en tilvækst på cirka fire gange så meget som hos Formuepleje,” siger direktør Dan Løkke fra den uafhængige rådgiver Arvad Finanshus.
”Det er endda uden at påtage dig samme forhøjede risiko og betale de absurd høje omkostninger. Den gearede løsning er alt for dyr i forhold til, hvad performance retfærdiggør. Skal man have et gearet investeringsprodukt, findes der andre mere prisbillige alternativer, der vel at mærke også har haft højere afkast.”
Han er ikke den eneste, der vælger andre veje i rådgivningen af sine kunder.
”Det er klart, at jeg ikke er begejstret. De kører med høj risiko, men får relativt lave afkast. En investeringssammensætning skal være gennemskuelig for den private investor. Både hvad angår afkastmuligheder, omkostninger og risiko. Jeg ville aldrig anbefale et produkt, hvor gennemskueligheden er så lav,” siger stifter og direktør Karsten Engmann Jensen fra Pengeministeriet.
Nye tider
Formueplejes nye direktør Peter Kjærgaard, der er blevet hentet i Nykredit, har ellers lanceret flere nye initiativer, som er blevet rost i andre erhvervsmedier. Det gælder lanceringen af den nye superfond Global Future, men også en helt ny omkostningsstruktur for kunderne. Samtidig har der i år også været medvind på de finansielle markeder, så flere af fondene for første gang i årevis igen giver et rimeligt afkast.
Det har dog ikke bremset kundeafgangen: Penta havde i starten af året en formue på over seks mia. kr., men har mistet mere halvanden mia. kr. alene i kundeafgang i årets første otte måneder. Det svarer til omtrent 25 pct. af formuen på mindre end et år.
Fonden Safe har mistet lidt over en mia. kr., mens kundeafgangen i de tre andre flagskibsfonde lyder mellem 100 til 200 mio. kr. per fond.
Det er kun den nye Global Future fond, som for alvor har formået at tiltrække kunder i den seneste tid. Det kunne skyldes, at Formuepleje har givet op på de gamle flagskibsfonde og nu opfordrer kunderne til at søge over i nye Global Future. Det afviser Formuepleje dog er tilfældet.
Formuepleje har ikke svaret på de spørgsmål, Økonomisk Ugebrev har stillet i relation til denne artikel.
Carsten Vitoft