Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bag om dramaet i en af fondsbørsens største succeser

Morten W. Langer

søndag 08. december 2019 kl. 18:16

Medtechselskabet ChemoMetec har den seneste uge været igennem et kæmpe drama med fyring af den succesfulde CEO, som umiddelbart gav mindelser om fyringen af Lars Marcher fra Ambu. Begge steder har der været tale om en topchef, som til sidst mente, at han var uundværlig for selskabet, og hvor det endte med at udløse en magtkamp. Læs hele historien her.

Både Ambu og ChemoMetec har gennem de seneste år været nogle af de mest succesfulde selskaber på den danske aktiebørs. De har begge præsteret stærke vækstrater, og de har begge produkter, som kunderne er vilde med. De har begge haft magtfulde og stærkt profilerede topchefer, hvor der næsten blev sat lighedstegn mellem deres lederskab og selskabets succes.

Fyringen af Lars Marcher i Ambu blev efterfulgt af en ny strategiplan, en nedjustering og opgør med en jagt på kortsigtede resultater. Historien om ChemoMetec er anderledes, fordi der indtil videre ikke er skyggen af mistanker om ændrede strategier og nedjusteringer.

Ikke overraskende blev aktien efter meddelelsen fredag i sidste uge alligevel sendt 20 procent ned. Især fordi fyringen i meddelelsen var fuldstændig uforklaret, men også fordi den nu fyrede Michael Eising i høj grad har været identificeret som bagmanden bag selskabets enorme succes.

SLUT MED OPJUSTERINGER?
De store spørgsmål er derfor nu følgende: Vil de store aktionærer se på samme måde på investeringscasen som tidligere, og hvad vil det betyde for momentum i selskabets udvikling, at den afgørende drivkraft er væk med dags varsel? Omkring det første spørgsmål er der næppe tvivl om, at de store aktionærer vil være i tvivl om, hvorvidt striben af opjusteringer fortsætter som tidligere. Der er næppe tvivl om, at ChemoMetec fortsætter sin vækstrejse. Men det står i dag også klart, at nu afgåede Michael Eising har jagtet kortsigtede gevinster, fordi han af skattemæssige årsager skulle sælge en del af sine private aktier. Det har internt skabt et meget målrettet fokus på kortsigtede resultater, og det kan meget vel ske, at storaktionær og udviklingsansvarlig Martin Glensbjerg vil kigge lidt længere frem på banen. Det kan naturligvis gå ud over

den kortsigtede lønsomhed, hvilket de aktuelle stifteraktionærer i selskabet næppe har noget imod, på grund af deres langsigtede commitment.

Samtidig har Michael Eising været en central person omkring at skaffe nye storkunder og fastholde dem. Kan den nye CEO Steen Søndergaard-Larsen løfte denne opgave fra dag ét. Næppe. Nu skal han sætte sig grundigt ind i selskabet igen, som han senest forlod i august 2014, altså for mere end fem år siden. Og så er det formelt stadig væk usikkert, hvornår den nye CEO tiltræder. Men det må antages, at det sker meget snart.

GRYENDE MAGTKAMP
Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger har der et stykke tid været optræk til en magtkamp internt i ChemoMetec – mellem på den ene side CEO Michael Eising og på den anden side stifteraktionærerne, med udviklingsansvarlig og storaktionær Martin Glensbjerg i spidsen. Efter det oplyste er modsætningerne eskaleret over de seneste måneder. Dels fordi Michael Eising valgte at bosætte sig i Monaco af skattemæssige årsager, og derfor ikke var på hovedkontoret i Humlebæk særligt ofte. Og dels fordi hans fravær gav anledning til, at andre i organisationen tiltog sig uformel magt i den daglige forretning. Det har efter det oplyste fremprovokeret et ønske om, at stifteraktionærerne, som var ansat i virksomheden, trak sig fra deres poster.

Som beskrevet i den seneste udgave af Økonomisk Ugebrev Formue har konflikten eskaleret i virksomheden siden foråret, hvor stifteraktionærerne følte sig snigløbet af Michael Eising på grund af et større privat aktiesalg. Det blev efterfulgt af, at han flyttede til Monaco af skattemæssige årsager, blandt andet for at slippe for at betale skat på sit aktiesalg.

Bestyrelsen og stifteraktionærerne mente ikke, at han kunne passe sit CEO-job fra Monaco, hvorimod Eising mente, at han alligevel besøgte storkunder i udlandet det meste af året, hvorfor det ikke gjorde den store forskel.

De kommende måneder bliver afgørende for de store investorers opfattelse af chefskiftet, herunder om der kommer de sædvanlige opjusteringer, og om der kommer beviser på, at den nye ledelse og organisationen kan holde momentum.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank