Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Baggrund: Gruppesøgsmål et minefelt for AP Pension

Carsten Vitoft

mandag 21. august 2017 kl. 13:24

En kommende retssag om dårlig rådgivning kan koste AP Pension både tusindvis af både nye og eksisterende kunder. Samtidig risikerer AP Pension at lægge sig ud med Finanstilsynet og en række topfolk i finanssektoren, der kan få en stor næse, hvis AP Pension taber sagen. Økonomisk Ugebrev gennemgår her sagen.

Danmarks fjerde største pensionsselskab AP Pension med over hundrede milliarder pensionskroner under forvaltning risikerer at blive kastet ud i en af de værste kriser i selskabets historie oven på det gruppesøgsmål, der nu trækker selskabet i Landsretten.

For allerede nu står det klart, at konsekvenserne kan blive meget store for AP Pension. Først og fremmest kommer sagen meget ubelejligt, da AP Pension lige nu står over en mulig fusion med de to pensionskasser for ingeniører – DIP og ISP. Og spørgsmålet er, om sagen skrinlægger disse muligheder, da gruppesøgsmålet netop drejer sig om kunder fra en tidligere fusion, hvor AP Pension altså nu bekæmper kunderne.

Tabes sagen i sidste ende i Landsretten vil det også kaste skygger langt ind over finanssektoren, hvor sagen kan give store ridser i lakken for siddende topfolk som næstformand i Finansforbundet, Michael Budolfsen, og adm. direktør Lasse Nyby fra Spar Nord. Begge anbefalede fusionen af Finanssektorens Pensionskasse (FSP) ind i AP Pension og begge var i bestyrelsen stærke fortalere for det omvalg, der nu er årsag til gruppesøgsmålet bestående af 211 utilfredse kunder i AP Pension.

Kunderne mener sig dårligt rådgivet i forbindelse med et omvalg af deres pensionsordninger, hvor de gik fra det traditionelle og sikre pensionsprodukt med en garanti til det mere usikre og moderne markedsrenteprodukt. Omvalget har i gennemsnit kostet medlemmerne 30 procent af deres pensioner som direkte tab, som beskrevet i seneste udgave. Økonomisk Ugebrev gennemgår her sagens indhold.

EN ”LILLE” SAG BLIVER STOR

Gruppesøgsmålets advokat Claus Hedegaard Eriksen oplyser, at sagens størrelse på blot 18 mio. kr. ikke er meget sammenlignet med, at AP Pension allerede har kompenseret nogle af kunderne med 180 mio. kr. efter direkte pålæg fra Finanstilsynet. Samtidig delte AP Pension ekstra 500 mio. kr. ud til kunderne i starten af året, så pensionsselskabet er næppe økonomisk presset, lyder vurderingen.

”Jeg undrer mig også over, AP Pensions adfærd i sagen. Det er jo ikke sådan de ikke har råd til at kompensere os til de pensioner, vi er blevet lovet. Alene sagsomkostningerne ved en retssag vil jo løbe op i millioner. Eller måske er det bare svært at erkende, når man har begået en fejl,” siger formanden for gruppesøgsmålet Harry Max Friedrichsen.

Han mener, at der kan være andre årsager til, at AP Pension kæmper så indædt for at få gruppesøgsmålet diskvalificeret: For det første står AP Pension lige nu over for en kæmpe mulighed, hvor to pensionskasser med ingeniører arbejder hen mod en fusion. AP Pension er netop nævnt som en mulig samlende tredje partner i denne fusion og kan på den måde føje mange milliarder til sin størrelse. Ved at erkende fejl i den tidligere fusion med Finanssektorens Pensionskasse kan det skade fusionsmulighederne.

For det andet gav tunge topfolk som nuværende næstformand i Finansforbundet Michael Budolfsen og adm. direktør Lasse Nyby fra Spar Nord stærke anbefalinger til medlemmerne i FSP om at sige ja til nye pensionsprodukter, der endte med at koste 30 procent af pensionen. Lasse Nyby sidder stadig i bestyrelsen i AP Pension. Sådanne centrale personer vil også blive en del af en kommende retssag, hvor der kan blive stillet endog ubehagelige spørgsmål til dem.

For det tredje må det også formodes, at Finanstilsynet heller ikke ønsker en retssag, hvor deres egne topfolk skal forklare sig. Der er allerede faldet en afgørelse fra tilsynet, der sagde at AP Pension skulle kompensere de tidligere FSP medlemmer efter omvalget. Efterfølgende godkendte Finanstilsynet den model, som AP Pension brugte til at fordele pengene mellem medlemmerne. De 211 i gruppesøgsmålet modtog ingen kompensation. Hvis Landsretten når frem til et andet resultat, står tilsynet til at forklare sig. For det fjerde, er det af andre årsager blevet nærmest umuligt at forelægge sagen for AP Pension, da hele grundlaget er et omvalg for næsten titusinder tidligere kunder i FSP. Størstedelen står med en forældet sag, da man skal anlægge en retssag inden for et år efter en sag har været for Ankenævnet for Forsikring. Hvordan vil de mange tusind kunder reagere, hvis AP Pension indgår forlig med kun 211 kunder.

Læs resten af artiklen her.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank