MobilePay er bare en af flere betalingsløsninger, der er begyndt at tælle dagene, til de får adgang til chippen i Apples iPhone, så de kan lave deres egne wallets til kontaktløse betalinger. For MobilePay gælder det både om at komme tilbage i butikkerne og om at vinde frem i udlandet, skriver journalist Henrik Denta.
Kalenderen hos MobilePays ledende medarbejdere for den 7. marts er ryddet. Kun et eneste punkt er tilbage: Læs betingelserne for Apple Pays overgivelse.
”Vi har kæmpet denne kamp længe. I dag jubler vi over EU’s vedholdende arbejde for at sikre åben og fri konkurrence. Det er selskaberne med de bedste løsninger, som bør vinde markedet,” sagde Rune Garborg, chef for MobilePay, da meddelelsen om Apple Pays overgivelse efter flere års pres fra EU kom for nylig.
Flere års armlægning med EU har fået Apple til at overgive sig og love at åbne for den såkaldte NFC-teknologi, der bruges til at gennemføre den kontaktløse betaling. Derfor får andre muligheden for at udvikle betalingsløsninger i konkurrence med Apple Pay. Apple har nu indtil den 7. marts, hvor selskabet kommer med sine vilkår og betingelser for sin overgivelse.
Forgæves forsøg
For MobilePay er det især muligheden for at komme tilbage i butikkerne, der åbner sig. MobilePay har forsøgt sig med både bluetooth-teknologi og QR-koder for at gøre det nemt for forbrugerne at betale med MobilePay i butikkerne. Men kunderne mente, det var endnu nemmere med det kontaktløse Dankort eller mobiltelefonen. Begge løsninger skal bare holdes tæt på terminalen.
Men også brugen af MobilePay i udlandet bliver nu en mulighed. En kunde i Walmart i USA kan pludselig gennemføre en betaling med sin MobilePay fra sin iPhone. Det kræver bare en aftale med den bank, der har udstedt kortet, der ligger i MobilePay. Og det vil åbne helt nye lukrative perspektiver, fortæller kilder i MobilePay.
I bankerne følger man lige så intenst med i den kamp, der meget snart kommer til at udspille sig på betalingsområdet, og hvor man sidder med en nøglerolle.
”Bankerne kigger efter, hvor de tjener flest penge. Vi har allerede set Spar Nord opgive at udstede dankort, fordi de tjener flere penge på de udenlandske kort end på et dankort. Tilsvarende har Apple Pay taget sin bid af kagen med elektroniske betalinger og tager en andel af den betaling, som ellers ville være tilfaldet banken” siger Jan Damsgaard, professor ved Institut for Digitalisering ved CBS.
”Det er her, MobilePays chance ligger. Kan de tilbyde bankerne en bedre aftale end Apple Pay, har de et motiv til at anbefale deres kunder at bruge MobilePay i deres iPhone fremfor Apple Pay.”
Men det vil stadig kræve en stor indsats fra MobilePay til at overbevise kunderne om, at der skal skifte væk fra Apple Pay, mener Jan Damsgaard. Han peger på, at de færreste kunder i dag ved, hvilket kort der er deres foretrukne i Apple Pay, og at de dermed ikke bekymrer sig om, hvilket kort de betaler med, når bare selve betalingen sker hurtigt og gnidningsfrit.
”MobilePay må finde noget value added services at tilbyde sine kunder, der kan lokke dem over til at bruge deres wallet i stedet for Apples. Og da det ikke kan gøres meget hurtigere eller nemmere, end det sker allerede, skal det være noget helt andet, der skal lokke kunderne,” siger Jan Damsgaard.
David mod Goliat
Det har MobilePay endnu ikke meldt noget officielt ud om, men internt arbejdes der allerede nu med flere muligheder. Man kan spille på, at mange allerede er trygge med at betale med MobilePay. At det er Davids kamp mod Goliat, hvor kunderne for første gang har mulighed for at vælge side. Og man kan spille på et nationalt tilhørsforhold overfor et multinationalt selskab.
Men endnu mere overbevisende kan det vise sig at være, hvis der bliver koblet loyalitets- og bonusprogrammer til brugen at MobilPay.
Apples vækst bare i Danmark har været næsten frygtindgydende. Fra juni 2022 til juni 2023 er Apple Pays volumen i Danmark steget 40 pct., ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
”Jeg vil da håbe, at MobilePay får udnyttet denne nye situation, for ellers er vi jo lige vidt, og det vil være det værste udkomme. Nu bliver der åbnet op for en finansiel kamp, som kan føre til et opgør med de facto-monopoler. Det kan også være chancen for de mange fintech-selskaber til at gøre sig gældende på dette enorme lukrative marked,” siger Jan Damsgaard.
Henrik Denta
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.