Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Gebyrsagen: Banker fastholder tvivlsomme investeringsprodukter

Morten W. Langer

søndag 14. juli 2019 kl. 10:34

Vejledning om hvidvaskloven i forhold til foreninger

Finanstilsynet har som bekendt øget fokus på bankernes investeringsprodukter, som kan være underskudsgivende for kunderne. Økonomisk Ugebrev har sat fokus på investeringsforeninger med korte obligationer, der jo aktuelt har minusrenter. Bankerne tjener alligevel trecifrede millionbeløb på den type afdelinger. Hvad siger eksperter, bankerne og Finanstilsynet?

Økonomisk Ugebrev har til en stribe af de store banker med tilhørende investeringsforeninger sendt følgende spørgsmål: Med den aktuelle effektive rente på korte statsobligationer på ca. minus 0,2 procent, og ÅOP på mellem 0,2 og 0,4 procent, er der udsigt til, at jeres afdelinger med korte obligationer kan blive tabsgivende for kunderne. Hvad er jeres vurdering af dette billede?

INGEN UDSIGT TIL AFKAST

Men før vi hører bankerne, skal vi høre, hvad Finanstilsynet og en af landets mest indsigtsfulde professorer på området siger. Professor Carsten Tanggaard fra Århus Universitet siger om afdelingerne med korte obligationer: ”Med det aktuelle rentebillede er der ingen udsigt til, at kunderne kan få et positivt risikojusteret afkast efter omkostninger. De kan holde det lidt skjult ved at tage risiko (lange obligationer, realkredit og corporate bonds). Men så er det ikke risikofrit. Jeg ved ikke om investeringsforeningerne har et ansvar, hvis de ellers oplyser korrekt om, hvad produktet indeholder.”

Videre siger han: ”Men rådgiverne sidder i en klemme. Det er simpelthen ikke foreneligt med ordentlig rådgivning at sælge den slags. En ordentlig rådgiver vil kraftigt fraråde investering i obligationsafdelinger. Og hvis de tager risiko, skal de klart oplyse om det. Kunderne har jo et fint alternativ, nemlig kontant på en nulrentekonto i en bank. Der er indskydergaranti (100.000 euro), så det er helt risikofrit. Problemet har sådan set altid været der. Det er bare supersynligt nu.”

Fra Finanstilsynet siger direktør Jesper Berg: ”Salg af investeringsprodukter er et tema, som Finanstilsynet har sat fokus på gennem længere tid, blandt andet i forbindelse med risikobilledet i januar, Lokale Pengeinstitutters årsmø-de og senest markedsudviklingsartiklen om investerings-

fonde. Som vi har oplyst i forbindelse med sagen om Danske Bank og Flexinvest Fri, at vi også vil have fokus på det i det fremadrettede tilsyn. Vi har også indskærpet, at pengeinstitutterne i forhold til investorbeskyttelsesreglerne og god skik-reglerne er forpligtede til kun at rådgive kunderne om produkter, der er i kundernes egen interesse.”

Videre siger han: ”Risikoen for dårlig rådgivning er særligt stor, når det drejer sig om kunder med en lav risikopræ-ference, en kort horisont for opsparingen eller begge dele. For disse kunder er det ikke en løsning, at de kommer længere ud af risikokurven, end deres præferencer og økonomiske forhold kan bære. Nul pct. i rente på en indlånskonto er i dag et meget konkurrencedygtigt produkt. Investering i værdipapirer med lav risiko kan – efter omkostninger – vanskeligt konkurrere med en nulrentekonto.”

SVAR FRA BANKERNE

Fra Danske Bank siger investeringschef John Poulsen: ”Renten på korte statsobligationer har været negativ siden 2016. Alligevel har Danske Invest-fondene med korte obligationer hvert år i denne periode givet et positivt afkast efter omkostninger. Dette er lykkedes via en god aktiv styring af porteføljen, og så har de faldende renter været en medvirkende faktor. Når det er sagt, er det vigtigt, at vi er bevidste om situationen med lave forventede afkast på obligationerne og at der er investorer, hvor disse fonde i perioder ikke er relevante.”

Fra BankInvest har vi modtaget følgende svar: ”De seneste fem år har Korte Danske Obligationer (KDO) formået at levere et gennemsnitligt årligt afkast på ca. 1 pct. efter omkostninger. Afkastet til kunderne er ÅTD + 0,5 pct. efter omkostninger. Centralbankerne har vist, at renten kan gå under nul – altså være negativ. Men det er vigtigt at fremhæve, at KDO – udover at produktet har leveret positive afkast ind til videre efter omkostninger – også har en vigtig egenskab som en risikodæmpende komponent i en portefølje. I de situationer, hvor aktierne falder, f.eks. pga. økonomisk afmatning, vil renten typisk falde og obligationskurserne stige og dermed dæmpe det samlede tab på porteføljen.”

Hverken Danske Bank eller BankInvest forholder sig dermed til, at kursrisikoen på tiårige statsobligationer og andre korte obligationer er betydeligt større end tidligere. Læs bankernes svar i fuld længde her .

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank