Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Banker nu også med fordækt kursskæring ved lånekonverteringer

Ejlif Thomasen

mandag 03. juni 2019 kl. 0:23

Realkreditinstitutterne får enorme ekstragevinster ved at tage kursskæring på kundernes obligationshandel, og det har givet pres på institutterne for, at kunderne kan sælge deres obligationer andre steder. Men nu begynder flere banker at tage samme form for kursskæring, viser en gennemgang af bankernes prislister.

En lang række banker har i al ubemærkethed kopieret realkreditsektorens praksis med at trække kursskæring fra, når de sælger kundernes obligationer ved optagelse eller konvertering af realkreditlån. Denne form for kursskæring kan let koste ekstra 20.000 kr. i omkostninger ved en lå-nekonvertering på 3 mio. kr.

Økonomisk Ugebrev har kortlagt bankernes nye praksis ved at gennemgå bankernes prislister. Kortlægningen (se skema her ) viser, at der er store forskelle på, hvad det egentlig koster realkreditkunden at få banken til at sælge obligationerne, det vil sige den samlede omkostning i form af handelskurtage og kursskæring.

STORE FORSKELLE

Bankerne nøjes altså ikke med at opkræve kurtage som betaling for at sælge kundernes realkreditobligationer. I hovedparten af bankernes prislister står der en note med meget lille skrift, hvor det fremgår, at kunden oven i kurtagen skal betale kursskæring. Det ligner et forsøg på at gøre det sværest muligt for kunderne at se den reelle pris. Det betyder, at det kan koste fire gange så meget i gebyrer hos de dyreste som hos de billigste banker vec hjemtagelse af et realkreditlån.

Økonomisk Ugebrevs beregninger gælder altså de situationer, hvor kunden, i stedet for at lade realkreditinstituttet sælge obligationerne, beder banken om at gøre det. Beregningerne viser, at både Den Jyske Sparekasse, Møns Bank og Ringkjøbing Landbobank tager mere end 14.000 kr. for salg af obligationer, gebyr og sagsgaranti tilsammen ved et realkreditlån på 2 mio. kr. Hos Lægernes Bank er prisen for samme ydelse på 3500 kr. I gennemsnit er prisen på godt 9100 kr.

Prissammenligningen viser, at langt hovedparten af bankerne opkræver en kurtage på 0,15 procent for at sælge obligationerne. Herudover kommer så kursskæring, der varierer mellem nul og 0,25 procent af lånebeløbet. Dermed kan alene kursskæringen udgøre op til 5000 kr. ved salg af obligationer for 2 mio. kr. Hertil kommer store forskelle på størrelsen af det gebyr, pengeinstituttet opkræver, som kan være på op til 8000 kr. for et lån på 2 mio. kr. Hos enkelte banker fremgår det ikke, at der overhovedet er et gebyr, mens f.eks. Lægernes Bank nøjes med at opkræve 1500 kr. Ydermere opkræver nogle institutter en ekstra betaling for den sædvanlige lånegaranti til Totalkredit.

Økonomisk Ugebrevs oversigt omfatter de pengeinstitutter, der er tilknyttet Totalkredit, og til sammenligning Danske Bank, Nordea og Jyske Bank. Økonomisk Ugebrev har stikprøvevis forespurgt hos en række pengeinstitutter, hvorfor man oven i kurtagen opkræver kursskæring. Den enslydende forklaring er, at det handler om at få øget indtjeningen til banken.

NYT FOKUS

Hidtil har der ikke været fokus på, at pengeinstitutterne også opkræver kursskæring på linje med det, kunden skal betale, hvis man lader realkreditinstituttet stå for obligationssalget. Flere fremhæver, at der ikke er tale om en ny praksis, men altså noget, der har eksisteret i årevis.

Hos Totalbanken peger fondschef Bo Knudsen på, at selvom kunden skal betale kursskæring i banken ved salg af obligationerne, kan der alligevel meget vel være en gevinst ved at lade banken frem for realkreditinstituttet sælge papirerne, fordi banken simpelthen kan opnå en bedre kurs i markedet. Økonomisk Ugebrev har flere gange over årene påvist, at realkreditkunder ofte ikke får solgt deres obligationer til en optimal markedspris.

Et af de pengeinstitutter, der tilbyder en lav kurtage, og som samtidig afholder sig fra at opkræve kursskæring, er Alm. Brand Bank. Direktør Jacques Skovgaard bekræfter, at kunden ved salg af obligationer efter overførsel fra realkreditinstituttet kun skal betale en kurtage på 0,05 procent og ingen kursskæring. Dermed placerer Alm. Brand Bank sig i den pæne ende i sammenligningen, selvom den opkræver et gebyr på 5000 kr. I alt skal kunden ved et lån på 2 mio. kr. betale 6000 kr. hos Alm. Brand Bank.

I forbindelse med stikprøvevis kontrol af oplysningerne har flere banker undladt at be- eller afkræfte oplysningerne. Det gælder Arbejdernes Landsbank, Fynske Bank, Ringkjøbing Landbobank og Sydbank. Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank