Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bankernes CFO’er bedømmes meget forskelligt

Morten W. Langer

søndag 28. april 2019 kl. 21:24

Vinder efter Q3: Sydbank øger renteindtægt 20 pct.

CFO Rating 2019: I bunden af ranglisten er der en stor gruppe CFO’er, der ligger lige omkring en middelkarakter. For flere af selskaberne er forklaringen, at selskabernes aktiekursudvikling ikke har været særligt prangende. Og ofte har topdirektøren den primære kommunikation med analytikere og porteføljemanagere. CFO’erne har også i flere tilfælde en mere tilbagetrukken rolle.

Særligt for bankernes finanschefer er der overraskende stor spredning: CFO Jørn Adam Møller fra Sydbank rykker i dette års rating op på en femteplads, én plads frem i forhold til sidste år. Placeringen er af flere grunde bemærkelsesværdig: Især fordi bankens CEO Karen Frøsig i den seneste udgave af Økonomisk Ugebrev, hvor vi bragte årets CEO Rating, fik en ekstrem ringe placering. Ofte bliver både CEO og CFO delvist bedømt ud selskabets aktiekursudvikling, som for Sydbanks vedkommende på ingen måde har været prangende.

STJERNE TIL SYDBANK-CFO

De meget forskellige bedømmelser hos Sydbank bunder efter alt at dømme i, at CEO’en mest vurderes på grundlag af selskabets overordnede præstationer, herunder strategi, opkøb og andre ledelsesmæssige og strategiske beslutninger. CFO’en bedømmes i højere grad ud fra den direkte kommunikation med markedet, især analytikere, men også kvaliteten af den løbende rapportering, herunder regnskabsaflæggelsen.

Her får Jørn Adam Møller altså en ekstra stjerne på skuldrene, fordi han tilsyneladende har forklaret analytikerne, hvorfor det går for Sydbank, som det gør. Uanset om udviklingen i et selskabs indtjening er positiv eller negativ, så er usikkerhed og uklarhed det værste, analytikerne ved. Og den udfordring har Sydbanks CFO altså håndteret: For det første peges på en bevidst reduktion af risikoen i nye udlån, hvilket på den korte bane koster vækst og indtjening. For det andet har Sydbank dækket sig fuldt ind i forhold til de fremtidige NEP-krav, og det koster også ekstra på bundlinjen, nu i form af øgede renteudgifter.

En anden solidt placeret CFO i banksektoren er Jyske Banks Birger Krøgh Nielsen, som også varetager kommunikationen med analytikere og porteføljeforvaltere. CEO Anders Dam er ikke ligefrem kendt for at bruge tid på den eksterne kommunikation, og analytikerne hvisker i krogene, at han er næsten umulig at hente til et investormøde i hovedstaden, ja, langt fra det smukke Silkeborg.

Danske Banks nye CFO, Christian Boris Baltzer, får en bedømmelse en snip over middelkarakteren. Han kom ind i bankens executive board medio oktober sidste år, og han har i offentligheden og overfor analytikere endnu ikke gjort meget væsen af sig.

CFO Anders Boyer fra Pandora får også en middelkarakter, måske fordi han ikke som de fleste andre i topledelsen enten løber sin vej eller bliver fyret. Pandora har som bekendt fået ny CEO, men for nylig kom der en meddelelse om, at den centrale COO for genopretningsplanen med dags varsel forlod firmaet. Den historie har vi endnu ikke fået afslutningen på. Men den kommer måske i forbindelse med det kommende Q1-regnskab.

Kun Matas’ CFO Anders Skole Sørensen skiller sig negativt ud, med en score langt under middel. Han bedømmesbetydeligt ringere end Matas’ CEO, og den svage bedømmelse kan skyldes en begrænset gennemsigtighed om udviklingen i den underliggende forretning. Matas er som bekendt i en kritisk omstillingsproces, hvor der kan ligge strategiske og konkurrencemæssige hensyn bag udviklingen i indtjeningsmønsteret og lønsomhed i forskellige forretningssegmenter.

Økonomisk Ugebrevs årlige CFO Rating er baseret på input fra 22 aktieanalytikere og porteføljemanagere. 121 er adspurgt via mail og telefon, hvilket giver en svarprocent på 18. Hver respondent er blevet bedt om at give finansdirektørerne fra fondsbørsens large cap-selskaber, samt fra udvalgte midcap-selskaber, en karakter på en skala fra 1 til 5, hvor fem er bedste bedømmelse og én ringeste. Det er præciseret, at bedømmelsen sker ud fra et aktionærsynspunkt, og at man kun skal give en karakter i de tilfælde, hvor man føler, man har tilstrækkeligt kendskab til direktøren og selskabet. CFO Ratingen i Økonomisk Ugebrev er gennemført hvert år de seneste tyve år.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank