Log ind
Log ind
Finans

BankRating: Dragsholm Sparekasse årets mest dynamiske bank

Morten W. Langer

søndag 07. april 2019 kl. 23:44

Dragsholm Sparekasse vinder Økonomisk Ugebrevs årlige Top 40 BankRating, som er en dynamisk benchmark-undersøgelse, der viser, hvordan de enkelte bankledelsers initiativer fra 2017 til 2018 har skabt offensive forandringer. På fire at de ni målepunkter har sparekassen placeret sig meget stærkt. Blandt andet på udvikling i nettorenteindtægter, udvikling i udlån, rentemarginal og udvikling i omkostninger i forhold til basisindtægter. Sparekassen bliver altså belønnet for at kunne ekspandere, samtidig med at omkostningerne holdes i ro.

Økonomisk Ugebrevs årlige rating af de 40 største banker er som bekendt ikke en rating af bankernes soliditet. Undersøgelsen viser, hvilke banker der de seneste år har bevæget sig mest frem og mest tilbage, målt på en stribe centrale dynamiske målepunkter, og altså ikke det aktuelle niveau for de enkelte nøgletal. En bank med relativt svage nøgletal kan altså godt vinde Økonomisk Ugebrevs rating, hvis der er fremgang på flertallet af målepunkter.

Man kan sige, at banker, der i forvejen er meget veldrevne, alt andet lige vil have svært ved at placere sig godt på ranglisten, modsat banker, der har klaret sig dårligt. Målepunkter belønner således vækst i udlån, vækst i lønsomhed og omkostningseffektivitet, forrentning af egenkapitalen og udvikling i kernekapitalprocenten.

POSITIVE FORVENTNINGER FOR 2019

Dragsholm Sparekasses fornemme placering viser, at de mindre banker og sparekasser fortsat kan gøre sig gældende i det danske banklandskab. Årets bruttoindtægter var godt nok kun 48 mio. kr., mod personaleomkostninger på 42 mio. kr. Om 2019 skriver bankens ledelse, at ”vores forventninger til resultatet for 2019 er positive. Vi forventer stigende netto rente- og gebyrindtægter i niveauet 5-7 % målt i forhold til 2018 som følge af stigende vækst i udlånet og generelt flere forretninger med vores kunder. Omkostningerne samlet set forventes at stige i niveauet 5-7 %, hvilket primært kan henføres til stigende IT omkostninger, overenskomstmæssige lønstigninger samt ekstraordinære omkostninger til fejring af Sparekassens 150 års jubilæum i 2019.”

Flere andre provinsbanker placerer sig flot på årets rangliste, blandt andet den bæredygtige bank Merkur Sparekasse, der vinder point på blandt andet en stærk udvikling i bruttoindtægter, rentemarginal, og udvikling i forrentning af egenkapital, samt udvikling i kernekapitalprocent. Økonomisk Ugebrev Ledelse har for nyligt bragt et interview med bankens direktør, der fortæller om fremgang i bankens aktiviteter og forretningsomfang, båret frem af at stadig flere kunder vælge bæredygtighed og samfundsansvar i kølvandet på blandt andet hvidvaskskandalerne.

Også Kreditbanken, Sparekassen Vendsyssel, Sparekassen Djursland og Skjern Bank placerer sig højt på ranglisten. Kreditbanken scorer især højt på de målepunkter, der handler om udvikling i nedskrivninger, forrentning af egenkapitalen, og udvikling i forrentning i egenkapitalen udvikling. Banken er relativt ekspansiv med markant stigende udlån i 2018, hvor stigende administrationsomkostninger har væ-ret større end de stigende nettorente- og gebyrindtægter.

For mange af provinsbankerne bliver det samlede indtjeningsbillede temmelig mudret, dels af stigende it-omkostninger til Totalkredit-samarbejdet, dels af store, ekstraordinære avancer fra salg af sektoraktier i både Value Invest og også af en ændret værdiansættelsesmetode for provinsbankernes ejerandel i BankInvest. Samlet set er mange af provinsbankernes nøgletal for blandt andet forrentning af egenkapitalen blevet pustet op af disse forhold.

NORDJYSK SNUSFORNUFT

Af de større banker kommer overraskende Spar Nord ind øverst, et godt stykke foran de andre store og mellemstore regionalbanker. Den nordjyske bank scorer blandt andet mange point på en solid udvikling i rentemarginalen, udvikling i omkostningsprocent, nedskrivningsprocent og udvikling i egenkapitalens forretning. Spar Nord er placeret som nummer seks på ranglisten ud af de 40 banker, der indgår i Økonomisk Ugebrevs rating. Af de større banker kommer Sydbank ind på næste placering som nummer 15 og Nykredit Bank som nummer 18, efter en placering som nummer ét på ranglisten sidste år.

Spar Nords placering højt oppe på ranglisten skyldes altså ikke en specielt ekspansiv politik, men mere end snusfornuftig tilgang til bankdrift: Den nordjyske bank holdt sidste år sine omkostninger i ro med et fald på 1 procent, på trods af en lille stigning i basisindtægterne. Banken oplyser detaljeret om den vigende rentemarginal i udlånet, og om stigende indtægter fra realkreditformidling.

Spar Nords strategi handler dog også om vækst, men måske ikke så meget dyr organisk vækst, som mange andre banker dyrker, hvor man erobrer nye kunder, som ikke nødvendigvis er de mest kreditværdige.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Akademiker til Økonomistyring i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering
Økonomichef til en vild kommune
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Dansk Sygeplejeråd søger erfaren økonomimedarbejder med flair for regnskabsprocessen fra A-Z
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]