Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bedste arbejdsmarkedspension: Industriens Pension

Morten W. Langer

søndag 24. februar 2019 kl. 20:59

I Økonomisk Ugebrevs årlige Pensionssurvey har vi for første gang fået en brugervurdering af de største arbejdsmarkedspensionskasser: Årets vinder er Industriens Pension, efterfulgt af Lægernes Pension. Generelt får arbejdsmarkedspensionskasserne markant bedre bedømmelser end de kommercielle selskaber og bankerne.

Arbejdsmarkedspensionskasserne får over en bred kam bedre bedømmelser end de kommercielle pensionskasser og bankerne (på pensionsforvaltning) i Økonomisk Ugebrevs årlige Pensionssurvey, hvor resultaterne er baseret på 530 svar fra typisk indsigtsfulde privatinvestorer.

Generelt er både de kommercielle selskaber og bankernes kundebedømmelse dykket i forhold til sidste års Pensionssurvey. Det hænger sammen med de betydelige minusafkast på pensionsopsparingen efter kursfald på aktiemarkederne. En stor andel af arbejdsmarkedspensionskassernes medlemmer har nemlig fortsat garantirenteprodukter, hvor der ikke er samme følsomhed på pensionsudbetalingerne, som der er på markedsrenteprodukter.

Men de kollektive pensionskasser har oveni det også klaret sig ganske godt på markedsafkast. Derfor er det næppe en tilfældighed, at Industriens Pension scorer suverænt bedst i dette års Pensionssurvey (med en score på 4,0 ud af 5 mulige) ud af alle undersøgelse pensionsudbydere, det vil sige inklusive kommercielle selskaber og banker.

Ifølge tal fra Morningsstar, slap Industriens Pension med et samlet investeringsafkast sidste år på minus 2,2 procent (middel risiko og 15 år til pension), hvilket dog stort set blev matchet af Pensiondanmark (minus 2,3 procent) og Sampension (minus 2,4 procent). Til sammenligning præsterede PFA Pension minus 4,8 procent og Danica minus 5,8 procent. Over en femårig periode, ligger Industriens Pension også i top på investeringsafkast.

Den generelt større kundetilfredshed i arbejdsmarkedspensionskasserne skyldes antageligt også lavere administrationsomkostninger, blandt andet på grund af nul omkostninger til markedsføring og til at kapre nye kunder. Og så bliver der heller ikke trukket overskud ud til honorering af ejerne. Ifølge Finanstilsynets seneste opgørelse var omkostningen pr. kunde eller forsikringstager i bund hos Industriens Pension med 278 kr., hvorefter kommer Pensiondanmark med 298 kr. og PKA og Sampension med cirka 385 kr. De kommercielle selskaber ligger i en helt anden (dyr) liga, med Topdanmark på 2728 kr. pr. forsikret, Danica på 1261 kr., AP Pension på 883 kr. og PFA Pension på 721 kr.

Økonomisk Ugebrevs årlige survey viser overraskende, at de fleste danskere gerne vil have markedsrenteprodukter frem for garantirente, på trods af de øgede finansielle risici. Men der er også tendens til, at stadig flere ønsker selv at forvalte, frem for at betale høje administrationsomkostninger i de kommercielle selskaber og bankerne. Bemærk her, at deltagerne i dette survey typisk er erfarne privatinvestorer.

To tredjedele af respondenterne svarer, at de gerne vil tage de øgede finansielle risici i markedsrente selv, blandt andet fordi garantirente på den lange bane kan komme til at koste afkast på grund af lav risikotagning. 12 procent svarer, efter det vanskelige aktieår 2018, at de gerne ville gå tilbage til garantirente fra aktuelt pensionsopsparing i markedsrente. En respondent skriver: ”Hele processen, hvor pensionsselskaberne har fået kunderne til at forlade gennemsnitsrente/garantirente, har været præget af usandsynlig mangelfuld og direkte forkert rådgivning. Det har været selskabernes ønske om at vride sig ud af garantirenterne, der har været drivkraften – ikke spørgsmålet om kundernes behov og risikoaversion.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank