Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Berlingske: Henrik Poulsens tynde kop te

Sten Thorup Kristensen

søndag 09. december 2018 kl. 19:42

Det er trods alt ikke kun bankerne, der er nervøse over uroen og vreden i befolkningen. Andre virksomheder er det også, og Ørsteds topchef Henrik Poulsen tog livtag med det i et interview i Berlingske , hvor han taler om, hvordan ”vi skal skrue vores samfund sammen.” Poulsen lægger ud med at fortælle, at han har måttet tage tilløb til at kaste sig ind i debatten. Men hvis man så forventede, at guldkorn ville følge, blev man grumt skuffet: Poulsens analyse består af almindeligheder, og bud på, hvad man kan gøre anderledes, er helt fraværende. Han konkluderer blot, at ”hvis du har en nordisk samfundsmodel med et skattetryk på 40-45 procent og en relativ stor offentlig sektor til at omfordele værdierne, så kan vi i Danmark holde denne nødvendige balance.” Men det udsagn indeholder en logisk brist, for den samfundsmodel har vi jo netop allerede, og alligevel er folk vrede. De gule vestes oprør i Frankrig, der i ugens løb formelt overtog tronen fra Danmark som landet med det højeste skattetryk, tyder heller ikke just på, at høj skat er den ubetingede og lige vej til et retfærdigt og harmonisk samfund.

Så har Poul Erik Bech fra EDC Erhverv, der pt. er næststørste danske virksomhed inden for ejendomsrådgivning, måske mere fat i noget, der virker. Administrationsselskabet LEA er en del af koncernen, og det opsagde torsdag en aftale med det børsnoterede ejendomsselskab Park Street Nordicom. Det er i sig selv usædvanligt, men endnu mere usædvanligt var det, at Poul Erik Bech gik ud i pressen med kritik af den opsagte kunde. Til EjendomsWatchforklarer han: ”Vi må bare sige, at der har været alt, alt for store udfordringer med lejerne og udlejer. Det har primært været vedligeholdelsesstanden af lejlighederne, og hvor hurtigt man har fået rådet bod på de skader, der nu en gang kommer, som vi har været uenige om. Vi har ikke følt, vi ville være en del af et sådant samarbejde.” Med andre ord: EDC og LEA på-tager sig at forsvare lejerne mod en aggressiv udlejer, selv om det koster på bundlinjen. Med forbehold for, at Park Street Nordicom i skrivende stund ikke har givet sin version af forløbet, er det klar tale og konkret handling på en måde, der faktisk har en betydning for den vrede dansker.

BØRSEN: HVOR ER TILLIDSKRISEN?

Det vakte opsigt, da Finans Danmarks formand Michael Rasmussen mandag på brancheorganisationens årsmøde i utvetydige vendinger talte om bankernes tillidskrise. Men faktisk er det langt værre den anden vej rundt: Bankerne ser et omgivende samfund, der hastigt er på vej til at blive opløst i kriminalitet. Det fremgik af et sideelement til Børsens dækning af årsmødet. I 2018 vil bankerne cirka 40.000 gange indberette mistænkelige forhold til SØIK. Det er dobbelt så mange som sidste år, og det viser en accelererende tendens, idet antallet af indberetninger også er steget i de foregående år. Der bliver f.eks. indberettet hundrede gange så mange forhold i år som for 15 år siden, i 2003.

Når Børsen betragter denne historie som en biting, er det naturligvis fordi, at avisen godt ved, at den ikke er sand. Det er da muligt, at respekten for andre folks penge generelt har været vigende, men nej – Danmark er ikke noget dybt kriminelt samfund. Det er nogle andre normer, der har ændret sig, og hvis nogen for 15 år siden havde foreslået et system, hvorefter informationer om hver tiende bankkundes transaktioner blev indberettet til politiet, uden nogen form for dommerkendelse eller andre garantier for retssikkerhed, havde alle slået syv kors for sig.

En eller anden dag må Børsen, og med dem alle andre medier, vågne op og se denne ændring i vores samfund, for det giver ganske enkelt ikke mening at dække hvidvask uden at forstå den. For bare at nævne en enkelt ting: Udviklingen i antallet af indberetninger viser, at et bærende element i ændringen af hvidvaskloven pr. 2017 er kørt i dørken. Med lovændringen gik man fra en regel- til en risikobaseret håndtering af sagerne, og den smukke hensigt var, at banker og andre virksomheder skulle have mulighed for at forholde sig fornuftigt til de enkelte sager, så de ikke f.eks. bare slavisk indberettede enhver transaktion, der var x procent større end gennemsnittet. Men åbenlyst er det gået omvendt, så fornuften er gået fløjten, og man indberetter revl og krat.

VILDE OG KNAPT SÅ VILDE FORUDSIGELSER

Vi nærmer os jul, og dermed er det tid for Saxo Banks årlige liste med usandsynlige hændelser, der kan ryste markederne i det kommende år. I år f.eks. et alvorligt soludbrud, der skaber skader for 2000 mia. dollars. Læs om det her i Berlingske .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank