Fremover kan de mindre og mellemstore virksomheder forvente at få hurtigere betaling fra de store virksomheder, som ofte har to-tre måneders betalingsfrister på udestående fakturaer. SMVdanmark jubler over Kommissionens nye forslag, der vil sætte et loft på 30 dage over, hvor lang tid en virksomhed må være om at betale en regning, skriver journalist Henrik Denta.
”Det er en historisk sejr for mindre og mellemstore virksomheder.” Så klart lyder konklusionen fra Jakob Brandt, adm. dir i SMVdanmark, der organiserer små og mellemstore virksomheder.
Hans jubel skyldes EU-kommissionens nye forslag om at sætte et loft på 30 dage over, hvor lang tid en virksomhed må være om at betale en regning. Noget, der har været en stor belastning for netop små og mellemstore virksomheders likviditet i mange år.
”Vi oplever, at nogle virksomheder må vente både 60 og 90 dage for at få deres penge. Og mange skal jo afregne moms, længe før pengene falder, og de må trække på dyre kassekreditter. Mange SMV-virksomheder føler sig tvunget til at acceptere disse betingelser. Alternativet er at miste ordren fra den store virksomhed, som kan næsten altid finde en anden leverandører. Så der er reelt tale om et diktat og ikke en forhandling om betalingsfristen,” siger Jakob Brandt.
Modstand
Det er over ti år siden, der sidst kom nye regler for betalingsfrister. Også dengang hed det, at udgangspunktet var, at fristen skulle være 30 dage. Men budskabet var også, at den endelige frist var op til en forhandling mellem parterne. Det har Kommissionen nu indset ikke virker i realiteternes verden.
I Danmark har forslaget mødt massiv modstand både fra regeringen, Dansk Industri og Dansk Erhverv. Modstanden er mest kommet til udtryk i høringssvar og enkelte kronikker, men ikke i den offentlige debat ellers. Regeringen skriver således i et grund- og nærhedsnotat fra sidste måned, at ”det er regeringens holdning, at kortere betalingsfrister bør fremmes via frivillige brancheaftaler eller standardkontrakter frem for bindende maksimale betalingsfrister.”
Dansk Erhverv udtaler stærk kritik af forslaget. ”Det er helt afgørende, at der i denne diskussion sondres klart mellem lange betalingsfrister, der er aftalt mellem parterne, og forsinket betaling, der er i strid med aftalen. En lovfastsat maksimal betalingsfrist på 30 dage – uden undtagelser – vil være en alvorlig indgriben i europæiske virksomhedernes mulighed for frit at aftale de vilkår, der passer bedst til deres sektor, forretningsmodel og behov.”
Også Dansk Industri er lodret uenige med SMVdanmark i, at små og mellemstore virksomheder tvinges til at acceptere lange betalingsfrister.
”Langt størstedelen af danske virksomheder er små og mellemstore. Faktisk er der færre end tusind danske virksomheder med over 250 ansatte. Derfor passer udlægningen af, at det alene er de store virksomheder, der presser de små i forhold til betalingsfrister, simpelthen ikke,” skriver Kim Haggren, vicedirektør i DI, i en kronik.
Han henviser til en analyse fra Statista fra juni 2023, der peger på, at vi i Danmark har den gennemsnitligt korteste betalingstid på under 30 dage. Samtidig har man med den nuværende lovgivning en fleksibilitet, så parterne kan aftale længere betalingsfrister, mener Kim Haggren.
Men argumentet med den gennemsnitlige kortere betalingstid preller af på SMVdanmark.
”Det svarer til, at man ikke skal sende politi og fartkontrollører ud på motorvejene, for gennemsnitshastigheden er jo kun 119 km/t, selv om det er tilladt at køre 130 km/t. Men alle ved, at mange kører over de tilladte 130 km/t alligevel” siger Jakob Brandt og henviser til deres egen undersøgelse fra 2018, hvor 43 pct. svarede, at de har oplevet betalingsfrister på over 30 dage.
Høje morarenter
Betales en regning alligevel for sent, altså efter de 30 dage, skal det koste dyrt, mener Kommissionen også. Der skal nemlig lægges morarenter på, som udgøres af den Europæiske Centralbanks referencesats plus 8 pct. Og den kan kreditor ikke frasige sig eller give afkald på.
Forslaget skal nu behandles af parlamentet og Rådet, men især i parlamentet mener Jakob Brandt fra SMVdanmark, at han hører positive toner.
”Der er flere danske partier, der allerede har tilkendegivet, at de støtter forslaget” siger han.
Henrik Denta
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.