Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Betalingskrig: Coop udfordrer Dankort og Mobilepay

Josephine Daniel

fredag 25. august 2017 kl. 11:53

Nets Dankort og Mobilepay får nu uventet hård konkurrence fra en af de største betalingskunder: Coop speeder sin digitale satsning ”Bip og Betal” op, så den kan blive indført i alle butikker i løbet af de næste par år. Fakta-butikkerne bliver de første. Men alle de resterende butikker skal kobles op så hurtigt som muligt.

Med ”Bip og Betal” kan kunderne selv scanne alle indkøb løbende med deres mobiltelefon. Og springe køen ved kassen over ved udgangen og bare betale med mobilen. ”Vores erfaringer med Bip og Betal er gået over al forventning. Nu forventer vi at kunne rulle digitaliseringen ud i alle vores butikker i løbet af det næste halvandet år”.

Sådan lyder det fra Coops topchef Peter Høgsted, efter Coop i en periode har testet Bip og Betal systemet i forskellige udformninger i et mindre antal Kvickly– og Brugsen-butikker. Simon Færch, Head of Digital Product Innovation hos Coop, er ikke i tvivl om, hvad Bip og Betal betyder for kunderne. ”Det betyder nemhed. Når du scanner hver enkelt vare, før du lægger den i kurven, bliver det nemmere at pakke dine varer rigtigt i din indkøbskurv med det samme. Det bliver nemmere løbende at holde øje med hvor meget, du har købt for. Det bliver nemmere at komme ud af butikken, for du skal kun gøre et kort ophold ved udgangen for at foretage din betaling via telefonen. Når det er sket, går døren op, og du kan gå direkte ud. Hurtigheden og nemheden er noget, kunderne sætter stor pris på”, fortæller Simon Færch.

I Bip og Betal er der en såkaldt wallet – en tegnebog til mobilen. Kunderne behøver ikke være medlem af Coop for at kunne bruge den, men skal dog i så fald registreres først. Og ved registreringen kan de vælge at betale med det kort, de ønsker. ”En bekymring forud for pilotprojektet var naturligvis, om der ville opstå et større svind fra butikkerne, fordi kunderne glemte at betale for varer. Hele systemet bygger jo på tillid, også selv om vi har indbygget stikprøvekontroller. Men vores egne erfaringer har påvist, at Bip og Betal ikke medfører et større svind. Samme erfaring har de også med den slags systemer i udlandet”, fortæller Simon Færch.

Han understreger, at selv om der kan blive brug for færre kassemedarbejdere i takt med, at dette system vinder frem, så er det ikke intentionen med de digitale butikker at spare medarbejdere. ”I stedet vil vi i stigende grad uddanne vores personale til servicemedarbejdere og alt i alt gøre det til en bedre oplevelse for kunderne at handle i vores butikker”, siger han.

I blandt andet Føtex kan kunderne allerede selv scanne deres varer ind og betale for dem. Men her skal kunderne have hver enkelt vare op af kurven og scanne den ved udgangen.

STOR BESPARELSE PÅ NETS-GEBYR

Topchefen Peter Høgsted ser dog et sted, hvor der kan ligge store besparelser for Coop, nemlig hvis det får flere mennesker til at betale deres indkøb på telefonen via en konto i Coop Bank i stedet for at bruge dankortet. ”Kunderne betaler i dag ofte deres varer med et dankort og med det præcise beløb, hvilket giver rigtig mange dankort-transaktioner. Det koster os rigtig mange penge i gebyrer til Nets”, siger Peter Høgsted.

Hans regnestykke ser sådan ud. Hvis kunderne i stedet sætter eksempelvis 1000 kroner ind på en konto i Coop Bank og bruger disse penge til at betale for ti indkøb, så har Coop sparet ni transaktioner til Nets. Kun den ene overførsel af de 1000 kr. tæller som en transaktion hos Nets. Peter Høgsted vil ikke oplyse, hvor meget Coop årligt betaler til Nets for at kunderne kan betale med dankort. Men han lægger ikke skjul på, at der er tale om et meget stort million-beløb, som han altså håber Coop kan spare mange penge på.

Det er samme tankegang, der også har medført, at Coop har sagt nej til MobilePay, som Peter Høgsted ikke selv ser som fremtidens betalingsform. ”Den store vision er, at kunderne kan bruge deres telefon til det hele, lave deres indkøbslister hjemmefra, scanne varerne og betale i butikken uden om køen ved kasseapparatet, få deres bonus og kvitteringer på telefonen og betale via deres konto i Coop Bank, alt sammen fra den samme telefon. Lykkes det ligger der en stor gevinst i besparelse på vores omkostninger til Nets”, siger Peter Høgsted.

For samfundet kan der være en ekstra gevinst. ”I mindre lokalsamfund vil det være muligt at opretholde den lokale butik, der oven i købet kan have døgnåbent. Når kunderne selv åbner døren ved at scanne en kode, og de selv scanner og betaler varerne før de forlader butikkerne, så behøver der ikke at være personale hele døgnet. Og det vil være en stor fordel i mindre samfund, hvor mange jo også kender hinanden og tilliden er stor”, siger Peter Høgsted.

Henrik Denta

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank