Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bilindustriens fagre nye verden kan være lige om hjørnet

Sten Thorup Kristensen

søndag 06. januar 2019 kl. 18:13

Globale Megatrends 2019: Allerede om ti år vil såvel privatbilisme og kollektiv transport som erhvervsmæssig logistik være afløst af, at man bestiller et selvkørende køretøj, når man skal have fragtet sig selv eller en vare. Det forventer et overvældende flertal af brancheiagttagere i bilindustrien.

Om alt går vel, vil metroens cityring langt om længe blive taget i brug i den kommende sommer. Efter de sædvanlige forsinkelser og budgetoverskridelser er prisen omkring 25 mia. kroner, hvortil kommer godt 10 mia. kroner til kommende ruter til Nord- og Sydhavn. Det er et eksempel på et projekt, der må tage sig noget bizart ud, hvis man er beslutningstager i bilindustrien. De er nemlig overbeviste om, at den slags kollektiv transport vil være forældet inden den sidste metrostation åbner.

Det er velkendt, at bilproducenterne arbejder på at udvikle førerløse biler, og at de ser deres fremtid mere som en servicevirksomhed end som et industriselskab. De skal ikke tjene pengene på at fremstille den enkelte bil, men på at opfylde folks transportbehov. Men det er ikke fjern fremtidsmusik. I KPMG’s årlige branchesuvey ser tre fjerdedele af beslutningstagerne i automobilindustrien denne fremtid være slået igennem allerede om ti år.

Får de ret, vil såvel privatbilisme som kollektiv trafik som vi kender den i dag, være tæt på forældelse. Man vil ikke længere skelne mellem at tage egen bil eller toget til arbejde. Alle vil gå ind på deres telefon og bestille transport, når de skal bruge den. Der vil i øvrigt heller ikke længere blive skelnet mellem vare- og persontransport. Om det er en person, der skal fra sit hjem og ind til byen, eller en pakke, der skal fra byen til personens hjem, gør transportmæssigt ingen forskel.

Får bilproducenterne ret, vil det have implikationer for meget andet end metroen. I disse år gør det f.eks. en verden til forskel på ejendomspriserne, og dermed al nybyggeriet, om der er nærhed til eksisterende eller kommende kollektiv trafik. Det spørgsmål kan snart være forældet, og nogle ejendomsbesiddere kan brænde inde med dyre ejendomme, mens andre vil se deres billige ejendomme i områder, der i dag er svært tilgængelige, få ny værdi.

Der er dog for såvel politikere som erhvervsledere grund til at holde på hestene, inden de lægger deres investeringer om, så de matcher forudsigelserne fra bilindustrien. Disse forudsigelser har nemlig først vist sig at slå fejl, og for øjeblikket refuserer man f.eks. på et andet vigtigt punkt: Nemlig den energikilde, som bilerne anvender. Lige nu er trenden, at biler skal være eldrevne, og det har f.eks. de danske politikere reageret på med en plan om en hurtig udfasning af benzin- og dieseldrevne biler. En tilsvarende, om end mindre aggressiv, plan findes i London. Det er især diesel, der er i bad standing hos politikere og miljøforkæmpere for tiden. Men sådan har det ikke altid været. Tilbage i 90’erne blev diesel tværtimod set som et relativt miljøvenligt brændstof.

Den konklusion viste sig bl.a. at være baseret på forfalskede test, som det blev åbenbaret i VW-skandalen i 2015. Men lige nu hælder bilproducenterne til, at diesel immervæk har så store fordele, at det kan blive i markedet, og selvkørende dieselbiler kan komme til at køre ved siden af selvkørende elbiler. Men selv de eldrevne biler vil næppe blive i den form, man forestiller sig i dag. Ladestationerne vil blive overflødelige, og i stedet vil elbiler køre på brændselsceller. Det er en teknologi, der i dag er kendt, men endnu særdeles uøkonomisk. Det sidste vil hurtigt ændre sig, tror bilproducenterne.

Måske vil de praktiske transportløsninger alligevel ligne sig selv om ti år. Men der er ringe tvivl om, at bilproducenterne får ret, når det gælder de overordnede tendenser. Transport vil i stadig højere grad blive en serviceydelse, som man køber på ac hoc-basis. Og alene dette kan befordre en monumental ændring af verdens-økonomien:

Nemlig at de europæiske bilproducenter mere eller mindre dør ud. I stedet kan centrum flytte til Kina, hvor den lokale bilindustri er længst fremme i skoene. Ifølge KPMG-surveyet er forventningen, at blot fem procent af verdens biler vil blive produceret i Vesteuropa i 2030. Ligeledes, fremhæver PwC i en analyse, vil mange underleverandører falde bag af dansen. De er i dag en af de brancher, der bruger allermest på forskning og udvikling, men langt hen ad vejen er det skønne spildte kræfter, fordi de udvikler på det forkerte.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank