Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bitter pensionsstrid kan koste pensionsmægleren APC livet

Carsten Vitoft

søndag 15. marts 2020 kl. 14:22

Ejer og direktør Peter Lindblad fra APC Forsikringsmæglere ser nu ud til at tabe kampen mod de fleste store pensionsselskaber, der beskylder ham for ufine og aggressive salgsmetoder. Den kontroversielle mægler kan snart løbe tør for pensionsselskaber at samarbejde med, og det kan koste APC livet næste gang, der sker fusioner i branchen. Direktøren afviser og kalder det ”hearsay” og rygtebørs.

Danmarks største pensionsrådgivere for private, APC Forsikringsmæglere, kan være på vej til at vokse sig ihjel. Virksomhedens voldsomme vækst har nemlig skaffet APC så mange fjender på halsen, at selskabet er ved at blive marginaliseret blandt pensionsselskaberne.

Hvis APC Forsikringsmæglere mister blot én samarbejdspartner mere, kan selskabet ikke længere kalde sig uvildig pensionsrådgiver, fordi der så kun er en hovedleverandør tilbage, vurderer en række aktører i markedet.

APC er altså ved at tabe den voldsomme strid mod Danmarks tre største pensionsselskaber.

ETIK OG MORAL
Striden går dels på, at direktør Peter Lindblad beskylder pensionskæmperne for at holde APC ude af pensionsmarkedet, da de ikke vil samarbejde med ham.

”Vi kan ikke være en del af de ufine metoder over for kunderne, som APC praktiserer. Vi kan heller ikke hverken etisk eller moralsk stå på mål for de aggressive salgsmetoder, som vi hører om fra tidligere APC-kunder, der kommer til os efterfølgende. Vi kan jo se, at APC åbenlyst misrepræsenterer vores priser, så kunden havner i de selskaber, som gerne vil samarbejde med APC,” lyder det fra en central kilde i et af de store pensionsselskaber.

Økonomisk Ugebrev har til baggrund talt med flere af de store pensionsselskaber, der siger, at striden blot er blevet værre over årene. Et selskab overvejer for øjeblikket at trække den kontroversielle mægler i retten for at vise forkerte priser til kunderne.

Efter en lang kamp mellem APC og de store selskaber er der det seneste år sket noget, som har vendt striden på hovedet. Syv pensionsselskaber blev til fem, da Skandia og SEB Pension blev opkøbt af henholdsvis AP Pension og Danica. Det betød, at APC blev endnu mere marginaliseret, da de nu kun stod tilbage med to af markedets mindste selskaber at samarbejde med – nemlig AP Pension og Topdanmark.

Det er ikke en god situation for en mægler, der gerne vil kalde sig uvildig. Og det har medført at APC i årevis har sendt størstedelen af kunderne til det selskab, der har leveret det dårligste afkast, nemlig Topdanmark.

Derfor hævder flere af de store pensionsselskaber, at APC manipulerer med deres omkostninger, da kundeanalysen er nødt til at pege på et af de små selskaber i stedet for de store selskaber, hvis APC skal have sin betaling fra kunderne.

Direkte adspurgt hvordan APC forholder sig til disse beskyldninger svarer direktør Peter Lindblad gennem sine advokater i Lundgrens, at han ikke vil svare på såkaldt hearsay. Kilder i markedet siger til Ugebrevet, at direktøren efterhånden er ved at være desperat for at finde nye samarbejdspartnere på markedet, da APC udmærket er klar over, at forretningsmodellen næppe holder til det, hvis man kun kan rådgive om valg af ét bestemt pensionsselskab. Peter Lindblad skulle efter sigende have været rundt i markedet og tilbyde, at han vil flytte pension for milliarder af kroner til selskaber, der vil indgå et samarbejde med ham. Dette kalder Peter Lindblad en rygtebørs, som han ikke vil kommentere på.

TILSYNET MELDER HUS FORBI
Peter Lindblad er i dag presset op i et hjørne, lyder det fra flere uafhængige kilder på pensionsmarkedet. Topdanmark har allerede været rygtet til salg af erhvervsmedierne flere gange. Og AP Pension kan også nemt blive slugt. Pensionskonsolideringen har været undervejs længe, og APC har da også selv været sat til salg for 6-700 mio. kr. Men netop det faktum, at APC er ved at løbe tør for partnere på pensionsmarkedet, har gjort det umuligt at sælge for sådan et beløb, selv om APC er en ren pengemaskine, vurderer brancheiagttagere.

For blot to år siden lovede Peter Lindblad i medierne, at Finanstilsynet ville godkende den måde, APC fremlægger alle – og særligt de store – pensionsselskabers omkostninger på over for kunderne. Det svarede tilsynet aldrig på dengang. Men nu lyder det fra kontorchef Ulla Brøns fra Finanstilsynet, at den finansielle lovgivning ikke regulerer priser på finansielle produkter og ydelser, men alene hvordan kunderne oplyses om disse, og at Finanstilsynet derfor ikke forholder sig til tvister om honorarer.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank