Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Negative realrenter: Bliv betalt for at købe hus – og få udhulet din pension

Morten W. Langer

lørdag 13. november 2021 kl. 13:00

Bringes i ØU Finans søndag:

I den vestlige verden er vi nu på vej ud i en situation, hvor samfundsøkonomien undergraves af minusrenter. Med fortsat meget lave obligationsrenter og en høj, stigende inflation er realrenterne markant i minus. Det betyder, at den reelle værdi af danskernes pensionsopsparinger nu udhules og bliver mindre værd. Det betyder også, at boligejere får betaling for at låne til huskøb, og denne foræring kan udløse en eksplosion i boligpriserne. Chefredaktør Morten W. Langer tager i denne kommentar fat på de omfattende problemer for samfundsøkonomien.

I virkeligheden er regnestykket meget enkelt: Hvis man kan låne penge til 1 pct. til at købe hus, og inflationen samtidig er 4-5 pct., så er realrenten mindst minus 3 pct. På godt dansk betyder det, at man som husejer får foræret 3 pct. af restgælden hvert år, og det er jo en fremragende forretning.

Så der er ikke noget at sige til, at det fortsat buldrer derudad på boligmarkedet. Og det vil helt sikkert fortsætte, når flere danskere bliver opmærksomme på dette regnestykke, og hvis den høje inflation og de lave renter bider sig fast.  Og som det ser ud lige nu, er det meget realistiske forventninger:

Vigende vækst

For det første er der nu klare indikationer på, at de vestlige økonomier er på vej markant ned i gear. Det bekræftes af de seneste erhvervstillidsmålinger, men også det markante fald i den lange obligationsrente indikerer vigende vækst forude. Derfor vil centralbankerne holde igen med at sætte de korte renter op.

For det andet synes inflationen nu at have bidt sig fast, og der er ikke meget, der tyder på, at den vil falde markant. Det bekræftes også af de langsigtede inflationsforventninger.    

Med negative realrenter de kommende år vil ikke kun boligpriserne blive løftet til et niveau, som kan karakteriseres som en boble. Og derfor er Lars Rohdes risikoråd måske alligevel ikke helt galt på den. Man kan ikke udelukke, at rådet kigger lidt længere fremad og allerede nu vil forsøge at bremse prisstigningerne. Under alle omstændigheder vil et stort prisfald på ejerboliger være noget skidt for samfundsøkonomien.

Flere år med negative realrenter vil også betyde, at det i realiteten ikke kan betale sig at spare op til pension. Fordi værdien af pensionsopsparingen år for år vil blive udhulet. Og selvom pensionsselskaberne måske nok kan levere rimelige afkast, så vil den inflationsjusterede pensionsopsparing falde i værdi.

For mange danskere vil det betyde, at de skal spare endnu mere op end i dag for at sikre den samme realværdi af deres pensionsopsparing, som de havde i udsigt for blot få år siden. Hvis der er negative realrenter på 3 pct. de næste ti år, betyder det, at realværdien af en opsparing på 100.000 kr. er skrumpet til 73.742 kr. Hver dansker skal altså øge opsparingen med 26 pct. i forhold til udgangspunktet, hvis blot realværdien skal fastholdes.

Realrente som drivkraft

I en analyse fra Nationalbanken fra oktober 2020 om realrenternes betydning for samfundsøkonomien hedder det bl.a., at ”hvis realrenten stiger, stiger afkastet ved opsparing.” Men det modsatte, altså en faldende realrente, betyder incitament til at spare mindre op, fordi pensionsopsparingen udhules af negative realrenter.

Nationalbanken fastslår også, at realrenten er vigtig for udviklingen i boligpriserne, hvor altså negative realrenter betyder, at boligejerne får penge for at låne: ”Realrenten er en vigtig drivkraft for den generelle udvikling i boligpriser og dermed værdien af boligformuen.”

Nationalbanken beskriver en tidligere situation, som giver mindelser om den aktuelle situation. ”Hvis centralbanker ikke er i stand til at forankre forventningerne til inflation, kan realrenterne bevæge sig i modsat retning af, hvad centralbanken ønsker. Det skete i 1970’erne, hvor inflationsforventningerne steg bl.a. på baggrund af oliekriserne og mistillid til centralbankernes evne til at kontrollere inflationen.”

Herhjemme vil den mest oplagte løsning på problemet, som kan udløse katastrofalt store samfundsøkonomiske ubalancer, være at frigøre den danske kronekurs fra euroen. De meget lave korte renter er en konsekvens af fastkurspolitikken, da Nationalbanken styrer kronekursen med den korte rente.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank