Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bliver den danske models sammenbrud et stort tema i 20’erne?

Økonomisk ugebrev

søndag 19. januar 2020 kl. 20:27

Det blev ikke formuleret direkte, da ”den danske model” på arbejdsmarkedet blev etableret i 1898, men i bund og grund handler den om, at arbejdsmarkedets parter selv fordeler gevinsterne ved produktivitetsstigninger, og hvis de kommer op at slås om det, så må de slås færdig. Men meget har ændret sig siden dengang, hvor langt de fleste arbejdspladser fandtes i den private sektor. I denne er det over tid nemt at måle produktivitetsstigninger. I den i dag meget store offentlige sektor er det svært grænsende til umuligt, og politikerne har indrettet det sådan, at de offentlige lønninger følger de private. Det summer lige nu sammen til, at når de privatansatte op til overenskomstforhandlingerne søger lønstigninger, fordi de kan se, at deres arbejde er blevet mere værd, trækker de samtidig lønnen op i den offentlige sektor, hvor de politiske vinde peger mod, at de ansatte skal have mere tid – altså at produktiviteten skal sættes ned.

Det er Berlingskes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen, der i en leder forrige lørdag påpegede denne gode pointe. Man kan godt diskutere, om det også var rigtigt at beskylde fagbevægelsen for grådighed, og tilsvarende kan man diskutere, om Thomas Bernt Henriksen gav den for meget gas, da han nytårsdag kritiserede erhvervsminister Simon Kollerup og FH-formand Lizette Ringgaard for sammen at have skrevet et indlæg om dansk erhvervspolitik. At en socialdemokratisk minister taler med fagbevægelsen først er vel ikke så opsigtvækkende. Men at Bernt Henriksen alligevel havde ramt et ømt punkt fremgik af replikken fra ministeren og formanden, der nu mest havde floskler tilbage, som opfordringen til ikke ”at blive hængende i ideologi.” En mærkelig melding fra en minister i den mest ideologiske regering i årtier.

Berlingske kan godt fortsætte i sporet, og det kan vi andre også. Ved indgangen til et årti er det skik at fundere over, hvad der bliver dette årtis store temaer, og den danske models sammenbrud kan meget vel blive et af dem. LO og FTF er sluttet sammen til FH i en tilsyneladende forbrødring mellem privat og offentligt ansatte, men den ændrer ikke på, at de to grupper i vidt omfang har modstridende interesser.

Et andet eksempel end det, Bernt Henriksen havde fat i: Børsen beretter, at 3F møder til forhandlingerne med et krav om stort hop opad i mindstelønnen for byggearbejdere. Lad os bare tage dem for pålydende og antage, at hensigten ikke er at holde udlændinge ude, men at man faktisk tror på, arbejdsgiverne så bare vil give så meget mere i løn. Helt utænkeligt er det ikke under den nuvæ-rende situation med høj byggeaktivitet og et presset arbejdsmarked. Men hvis det skal virke, skal arbejdsgiverne trods alt være velpolstrede, og det rimer så ikke med den forhøjelse af generationsskifteskatten, som FH støtter for at finansiere lønnen til flere offentlig ansatte.

På et eller andet tidspunkt må byggearbejderen og sosu-assistenten se hinanden i øjnene og erkende, at lige nu og her er de hinandens modstandere. Den lønstigning efter skat, den ene får, bliver betalt af den anden. De kunne selvfølgelig forenes om, at pengene skal hentes i offentlig administration og projektmageri, men så er det erhvervsministerens gren, man saver i, og da er det forbrødringen mellem ham og FH-formanden, der er på spil.

HVORNÅR SKAL BØDSKOV OG LAURITZEN I ILDEN?
Hov, hvad var det med, at den nye regering er meget ideologisk? Den er særligt god mod børn, dyr og klima, har vi forstået, men er alt ellers ikke mere eller mindre, som det plejer at være? Nej, det er det ikke. Der er en hård kant i udmeldingerne om f.eks. boliger, erhverv og skat, og hvis man ikke ser det, er det fordi tidsånden også har ændret sig, så det, som for ikke så længe siden ville have været aparte, nu bare virker normalt.

Læs f.eks. et par af ugens historier igen: Berlingske fortæller, at Skatteministeriets kontrol med skatteindtægterne ifølge Rigsrevisionen er så hullet, at der er plads til masser af Britta Nielsen’er, og Børsen skriver, at Danske Spil – også under Skatteministeriet – belønner storspillere med rejser, hvilket går stik imod erklærede mål om at forebygge ludomani. Begge dele er store og grimme skandaler, som i hvert fald den tidligere skatteminister, men vel også den nuværende, har et meget konkret ansvar for. Men Karsten Lauritzen får slet ingen spørgsmål, og Morten Bødskov får i begge tilfælde lov at hælde vand ud af ørerne. Det skyldes, som f.eks. Thomas Borgen kan bevidne, ikke, at medier har glemt, hvad formelt ansvar er for en fisk. Men det er erhvervsledere, og ikke ministre, der har fået rollen som nutidens skurke.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank