Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

B&O: Fra genistreger til tragiske fejlgreb

Morten Sørensen

søndag 19. januar 2020 kl. 20:40

Gode ideer skal man passe godt på, og når man vil transformere en virksomhed, skal man turde gå hele vejen. Det kunne være læren, efter at B&O igen har chokeret med en dramatisk nedjustering.

Så gik det galt igen. Bang & Olufsen har kørt sig ned i endnu et hul. Den forgangne uges kvartalsrapport bekræftede decembers nedjustering, der viste en nedgang i omsætningen på 31 pct. i de tre måneder september-november. Der er udsigt til et EBIT-driftsunderskud på mellem 90 og 220 mio. kr. for hele regnskabsåret og et omsætningsfald på op til 18 pct. – forudsat at kommende produktlanceringer går rimeligt godt. Bang & Olufsen står nu atter engang i en strategisk krise.

I mørket glimter små lys: B&O har klaret sig forholdsvist meget bedre end sin mest direkte konkurrent, tyske Loewe, som er gået i betalingsstandsning i 2013 og igen i 2019 – denne gang tilsyneladende endegyldigt. B&O er blevet meget mere effektiv. Antallet af ansatte var ved udgangen af november 2019 nået ned på under 900, hvor der i midten af 2014 skulle over 2300 til at præstere omtrent den samme omsætning. Cash Flow har været positiv i det seneste kvartal.

På den anden side bliver skuffelsen jo egentlig ikke mindre af, at selskabets ansatte i de seneste år har måttet kæmpe hårdt, og at selskabet flere gange har opvist en brillant opfindsomhed og tilpasningsevne. Har det været skønne spildte kræfter?

STRATEGISK SLINGREKURS
Krisen virker selvforskyldt, og – set ude fra – som en følge af en strategisk slingrekurs. Da B&O i januar 2012 under den daværende topchef Tue Mantoni lancerede det nye, afledte brand ”B&O Play”, indledte den en succeshistorie. I introduktionsåret 2011/12 nåede salget af B&O Play 378 mio. kr., og det voksede imponerede til 1549 mio. kr. i 2017/18. B&O Play nåede dermed omtrent op på siden af det kostbare, men salgsmæssigt stagnerende og imagemæssigt lidt trætte moder-brand ”Bang & Olufsen.”

Dermed præsterede koncernen, hvad andre forbrugerrettede virksomheder i disse år kun kan drømme om. Med et nyt mærke og en ny produktkategori kunne koncernen nå et stort nyt, yngre publikum. 75 pct. af B&O Play-kunderne købte et B&O-produkt for første gang. Ledelsen understregede, at B&O Play skulle være koncernens vækstmaskine.

Allerede i 2016 kunne man derfor spekulere på, om B&O Play-mærket simpelthen var fremtiden for koncernen. Måske var den logiske strategiske løsning nu en radikal transformation med afvikling af det gamle brand og en fuld satsning på B&O Play og de yngre kunder. Men sådan skulle det ikke gå.

B&O var og er en finansielt set rimeligt solid virksomhed. Men den led i 2012/16 under store driftsunderskud. I juli 2016 kom så en ny topchef, Henrik Clausen. Han besluttede sammen med bestyrelsen at nedlægge B&O Play fra juni 2018. Alle egen-brandede produkter skulle nu sælges under Bang & Olufsen-mærket. Koncernens produkter skulle have et mere ensartet design, og de skulle udvikles på en fælles teknisk platform.

Men koncernen blev derefter i 2018/19 ramt af et dramatisk fald i omsætningen – fra 3,3 til 2,8 mia. kr. Det blev forklaret med færre produktlanceringer og en uventet vanskelig omlægning fra en grossist- til en detaildrevet forretningsmodel. Set udefra kan man unægtelig også spørge: Var det mon en rigtig beslutning at droppe B&O Play? Var koncernen gået for vidt i sine effektiviseringsbestræbelser? Havde den taget for drastiske spareinitiativer?

MANGE NYE HJERNER I TOPPEN
Uden at disse spørgsmål blev besvaret udadtil, gik adm. direktør Henrik Clausen af efter offentliggørelsen af 2018/19-tallene. Han blev i oktober afløst af svenskeren Kristian Teär, der måtte udsende den drastiske nedjustering i december. Kynisk set er det måske ikke så dårligt at begynde sin regeringstid med stærkt neddæmpede forventninger. Og måske kan medarbejderne få tid til igen at blive inspirerede. Der er jo i de seneste måneder hentet mange nye hjerner ind i toppen af Bang & Olufsen. Kristian Teär får bl.a. mulighed for at sparre med tre nye, udenlandske kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Aktiemarkedet har tilsyneladende ikke helt mistet troen på, at Bang & Olufsen igen kan få nye brillante ideer. Frem til torsdag i denne uge indhentede selskabet aktiekurs hele det tab, som den led efter nedjusteringen i december – og lidt til. Nu kan det vel kun gå fremad. (Nå ja, det har vi muligvis også tidligere skrevet om Bang & Olufsen.)

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank