Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

B&O: Fra genistreger til tragiske fejlgreb

Morten Sørensen

søndag 19. januar 2020 kl. 20:40

Gode ideer skal man passe godt på, og når man vil transformere en virksomhed, skal man turde gå hele vejen. Det kunne være læren, efter at B&O igen har chokeret med en dramatisk nedjustering.

Så gik det galt igen. Bang & Olufsen har kørt sig ned i endnu et hul. Den forgangne uges kvartalsrapport bekræftede decembers nedjustering, der viste en nedgang i omsætningen på 31 pct. i de tre måneder september-november. Der er udsigt til et EBIT-driftsunderskud på mellem 90 og 220 mio. kr. for hele regnskabsåret og et omsætningsfald på op til 18 pct. – forudsat at kommende produktlanceringer går rimeligt godt. Bang & Olufsen står nu atter engang i en strategisk krise.

I mørket glimter små lys: B&O har klaret sig forholdsvist meget bedre end sin mest direkte konkurrent, tyske Loewe, som er gået i betalingsstandsning i 2013 og igen i 2019 – denne gang tilsyneladende endegyldigt. B&O er blevet meget mere effektiv. Antallet af ansatte var ved udgangen af november 2019 nået ned på under 900, hvor der i midten af 2014 skulle over 2300 til at præstere omtrent den samme omsætning. Cash Flow har været positiv i det seneste kvartal.

På den anden side bliver skuffelsen jo egentlig ikke mindre af, at selskabets ansatte i de seneste år har måttet kæmpe hårdt, og at selskabet flere gange har opvist en brillant opfindsomhed og tilpasningsevne. Har det været skønne spildte kræfter?

STRATEGISK SLINGREKURS
Krisen virker selvforskyldt, og – set ude fra – som en følge af en strategisk slingrekurs. Da B&O i januar 2012 under den daværende topchef Tue Mantoni lancerede det nye, afledte brand ”B&O Play”, indledte den en succeshistorie. I introduktionsåret 2011/12 nåede salget af B&O Play 378 mio. kr., og det voksede imponerede til 1549 mio. kr. i 2017/18. B&O Play nåede dermed omtrent op på siden af det kostbare, men salgsmæssigt stagnerende og imagemæssigt lidt trætte moder-brand ”Bang & Olufsen.”

Dermed præsterede koncernen, hvad andre forbrugerrettede virksomheder i disse år kun kan drømme om. Med et nyt mærke og en ny produktkategori kunne koncernen nå et stort nyt, yngre publikum. 75 pct. af B&O Play-kunderne købte et B&O-produkt for første gang. Ledelsen understregede, at B&O Play skulle være koncernens vækstmaskine.

Allerede i 2016 kunne man derfor spekulere på, om B&O Play-mærket simpelthen var fremtiden for koncernen. Måske var den logiske strategiske løsning nu en radikal transformation med afvikling af det gamle brand og en fuld satsning på B&O Play og de yngre kunder. Men sådan skulle det ikke gå.

B&O var og er en finansielt set rimeligt solid virksomhed. Men den led i 2012/16 under store driftsunderskud. I juli 2016 kom så en ny topchef, Henrik Clausen. Han besluttede sammen med bestyrelsen at nedlægge B&O Play fra juni 2018. Alle egen-brandede produkter skulle nu sælges under Bang & Olufsen-mærket. Koncernens produkter skulle have et mere ensartet design, og de skulle udvikles på en fælles teknisk platform.

Men koncernen blev derefter i 2018/19 ramt af et dramatisk fald i omsætningen – fra 3,3 til 2,8 mia. kr. Det blev forklaret med færre produktlanceringer og en uventet vanskelig omlægning fra en grossist- til en detaildrevet forretningsmodel. Set udefra kan man unægtelig også spørge: Var det mon en rigtig beslutning at droppe B&O Play? Var koncernen gået for vidt i sine effektiviseringsbestræbelser? Havde den taget for drastiske spareinitiativer?

MANGE NYE HJERNER I TOPPEN
Uden at disse spørgsmål blev besvaret udadtil, gik adm. direktør Henrik Clausen af efter offentliggørelsen af 2018/19-tallene. Han blev i oktober afløst af svenskeren Kristian Teär, der måtte udsende den drastiske nedjustering i december. Kynisk set er det måske ikke så dårligt at begynde sin regeringstid med stærkt neddæmpede forventninger. Og måske kan medarbejderne få tid til igen at blive inspirerede. Der er jo i de seneste måneder hentet mange nye hjerner ind i toppen af Bang & Olufsen. Kristian Teär får bl.a. mulighed for at sparre med tre nye, udenlandske kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Aktiemarkedet har tilsyneladende ikke helt mistet troen på, at Bang & Olufsen igen kan få nye brillante ideer. Frem til torsdag i denne uge indhentede selskabet aktiekurs hele det tab, som den led efter nedjusteringen i december – og lidt til. Nu kan det vel kun gå fremad. (Nå ja, det har vi muligvis også tidligere skrevet om Bang & Olufsen.)

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank